3 fase hoofdschakelaar in mijn groepenkast zelf plaatsen

lookieluke

  • #1
Ik ben me aan het verdiepen in mijn meterkast. Wij willen graag zonnepanelen en we hebben een offerte geaccepteerd voor 12 panelen. Nu raden ze me aan 3 fase stroom aan te vragen. Dit heb ik inmiddels aangevraagd en komen ze 21 maart aansluiten. Ik moet dan wel zelf een 3 fase hoofdschakelaar in mijn groepenkast laten plaatsen. Nu wil ik dat graag zelf gaan doen. Niet om de kosten te drukken, maar ik heb me altijd al afgevraagd hoe een groepenkast werkt en nu is de gelezen kans om er eens dieper in te duiken. Mijn research tot nu toe heeft geleid tot de volgende tekening. Doe ik het zo goed. Of kan ik toch bepaalde dingen beter anders aanpakken?

Verder is me opgevallen in de huidige situatie dat de wasmachine en de droger beide rechtsreeks op de fasedraad en nuldraad zit aangesloten. Geen aardlekschakelaar dus. En dit geldt ook voor de inductie kookplaat. Die zit met een rechtstreeks op de fase en nuldraad. Of is de MKS 599 een aardlekschakelaar?

Ik heb een foto's bijgevoegd van de huidige situatie.
En een schema van hoe ik denk dat ik het moet gaan maken.

Hulp en tips zijn van harte welkom.

meterkast2.png IMG_4598.JPG IMG_4597.JPG IMG_4596.JPG IMG_4595.JPG
 

Sander 1972

  • #2
Zou er een nieuwe kast in laten zetten met voldoende aardlek schakelaars. Geen klusje die je even zelf doet
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Je hebt in jouw plan de belasting over de fasen slecht verdeeld en er zitten teveel groepen achter één aardlekschakelaar. Ik zou een derde aardlekschakelaar voorzien en de kookgroep vervangen door een 3-fasen aardlekautomaat.
Zo'n ingrijpende verbouwing in de groepenkast is een klus voor gevorderden. Ik zou aanbevelen om dit over te laten aan een vakman, zodat je verzekerd bent van een goed werkende en veilige installatie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Kun je er überhaupt wel zelf spanningsloos aan werken? Normaliter is dit een klusje voor de vakman met zegelrecht. Deze kan de hoofdzekering verwijderen om veilig de hoofdschakelaar te monteren.

Wordt de kast niet te klein als je alles van jouw schema in gaat bouwen?

De bestaande groepen inderdaad over 3 aardlekschakelaars / fasen verdelen. Mocht je toch componenten willen hergebruiken dan zou ik tenminste ook die oude aardlekschakelaar type AC door een modern exemplaar vervangen.
 

dennistd

  • #5
edit: had onderstaand verhaal getypt en besefte me toen pas dat linksonder geen hoofdschakelaar zit, maar een aardlekschakelaar. Op deze manier gaat je dat niet lukken helaasdan.

Kleine truuk om zonder dat de hoofdzekering eruit hoeft toch een vierpolige hoofdschakelaar te plaatsen: zet hem tijdelijk tussen de oude tweepolige hoofdschakelaar en de rest van de groepenkast. Je verbindt dan op de nieuwe hoofdschakelaar tijdelijk de fasen met elkaar dmv een kammetje. Als de monteur van je netbeheerder dan komt sluit hij je meter aan op de nieuwe vierpolige hoofdschakelaar en haalt het kammetje weg. Jij kunt daarna zonder problemen de oude hoofdschakelaar uit de kast verwijderen.
 

Freakie

  • #6
Naast de onbalans in de verdeling tussen de fases wil je nu de algemene groepen achter 1 aardlekschakelaar doen. Dat zijn er teveel. 1 aardlekschakelaar dient maximaal 4 groepen te beveiligen.

Tip;
Begin vanuit de eindgroepen met denken.
Zo heb ik mijn 3 fase kast ingericht. Wat gebruik je vaak tegelijkertijd. Bijvoorbeeld wasmachine en droger, dan die al verdelen over 2 verschillende fase. Idem in keuken met oven en kookplaat. Etc
 

lookieluke

  • #7
Hartelijk dank voor jullie feedback. Ik ben inderdaad van plan het allemaal zelf aan te sluiten. Ik ben geen elektriciën, maar heb wel veel gewerkt met elektriciteit en circuits. Ik heb in het volgende schema geprobeerd de onbalans in de verdeling tussen de fases proberen op te lossen. Ik twijfel nog over de kabel-verdeel-blokjes. Onder de groepenkast zit overigens een schakelaar om de spanning van de gehele groepenkast af te halen. Dit heb ik ook al getest en gemeten. In mijn optiek kan ik er dus veilig aan werken. Misschien dat ik de kast wel moet uitbreiden inderdaad. Het wordt wel erg vol met al deze componenten.
meterkast3.png
 

lookieluke

  • #8
meterkast4.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Alle verlichting achter dezelfde aardlekschakelaar / fase mag niet. Wasmachine, droger en vaatwasser op dezelfde fase draagt volgens mij ook niet bij aan een goede faseverdeling. Oftewel ik zou de eindgroepen nog wat husselen.

Ik weet niet of je al een indeling in gedachten hebt, maar als je de aardlekschakelaar naast de eindgroepen plaatst dan zou je de KB3FN kamrails kunnen toepassen.
 

lookieluke

  • #10
Super bedankt. Ik ga nog even goed nadenken over de slimste manier om de groepen te verdelen.
Denkt u dat Hager aardlekautomaat 3-polig+nul 16A B-kar 30mA (VKS14SB) aardlekautomaat geschikt is voor inductie kookplaat?
 

Starter01

  • #11
En je zonnepanelen?
 

lookieluke

  • #12
Dat wordt aangesloten door de monteurs van de zonnepanelen. Moet ik nog ergens rekening mee houden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Ik zit nu trouwens eens naar de foto's van de bestaande kast te kijken. Die kookgroep deugt ook weinig van.

Zoals daar 2 verschillende draden in de klem onder de automaat zijn geschroefd dat hoort niet.

En je hebt in de afgaande leiding maar 1 nulgeleider?! Dat is bij een kookgroep op 1 fase gewoon brandgevaarlijk, die draad kan 32A te verduren krijgen. Een kookgroep is niet voor niets 2P+2N...

Verstandig om dit om te bouwen naar een 3-fasen automaat.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

lookieluke

  • #14
Dankjewel Sander, die kookgroep baarde me ook al zorgen en wil ik inderdaad ook aanpakken. Denkt u dat de Hager vks151s hiervoor geschikt is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Nee, gewoon een 3P+N aardlekautomaat nemen zoals je had ingetekend.

VKS151S is een set bestaande uit een 2-polige aardlekschakelaar CDA540G, KB4FN kamrail en 2 stukjes draad.
 

lookieluke

  • #16
Ja klopt, deze bedoelde ik Hager VKS14SB
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Ja, dat is prima.

Vergelijk even goed de prijzen van het losse component en die "uitbreidingssets". Soms betaal je erg veel om behalve de automaat ook 4 stukjes draad te krijgen.
 

lookieluke

  • #18
Dit is ook een hele fijne tip (KB3FN kamrails). Hartelijk dank voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu