Hele keuken zit blijkbaar op 1x 230v 16a, hoe kan dit?

Mathieu1

  • #1
Hallo allemaal, ik zit dus met een vreemd dilemma. bij mijn vader zit de hele keuken dus al jaren op 1 groep. vaatwasser, koelkast, oven, waterkoker, etc. vaatwasser trekt 2200w, koelkast 2-300W, waterkoker 2500w, oven (klein oventje) 2000w. ze hebben echt wel een keer allemaal tegelijk aangestaan, maar toch is er niks gebeurd? de groepenkast is modern, met schakelaars en is reeds door eneco gecheckt. niks mis mee. maar vandaag krijgen we dus een nieuwe oven, die een vermogen van 3580 watt vraagt. en we hebben maar 1 groep. hoe kan dit überhaupt werken? keuken is in 2010 helemaal gerenoveerd en hier is niet aan gedacht blijkbaar? nieuwe groep aanleggen kan (voorlopig) echt niet, want $ groeit hier niet aan de bomen. naar mijn weten heb je meerdere groepen in een keuken? bij mijn moeder zitten er uit mijn hoofd 3, 1 per oven en dan 1 voor de rest.....

of is dit normaal? lijkt mij van niet. toch wordt er al jaren zo gewerkt hier, vorige eigenaar had ook gewoon een fornuis met normale heteluchtoven.....
 

Blauwbloes

  • #2
Is helemaal geen verassing:
1) Een automaat valt niet direct uit maar pas na een bepaalde tijd. Die tijd hangt af van stroomsterkte boven de nominale waarde van de automaat. Een 16A automaat bv blijft nog een hele tijd in bij 18A. Hoe hoger drs te korter de uitschakeltijd.
2)Toestellen verbruiken hun aansluitwaarde meestal slechts voor een korte tijd, soms ook nooit, zeker die toestellen met verwarming zoals ovens, strijkijzers ed. Eens warm valt het verbruik terug tot nul.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als de keuken in 2010 volgens de regels is gerenoveerd dan moeten er toch minimaal 2 groepen aanwezig zijn met daarnaast een extra groep voor de vaatwasser en een extra groep voor de oven.

Is er echt maar 1 groep aanwezig dan is er niet volgens de regels gewerkt.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu