Hotelschakeling wil niet helemaal lukken

RensB.

  • #1
Beste allen,

heb vandaag geprobeerd om een hotelschakeling aan te leggen voor mijn buitenlamp, zodat deze te bedienen is vanuit de garage en de woonkamer. Ik heb het e.e.a. aangesloten volgens het bijgevoegde schema.


De schakelaar in de garage is een type buitenschakelaar, kan het merk niet achterhalen. De schakelaar in de woonkamer is een dubbele schakelaar van Gira.

Na het aansluiten bleek dat de lamp niet correct volgens een hotelschakeling werkt, alleen of van binnen of van buiten. Dus als de schakelaar in de garage naar beneden staat, werkt de schakelaar in de woonkamer. Staat de schakelaar in de garage omhoog, werkt de schakelaar in de woonkamer niet meer. Dit geldt ook zo andersom, als de schakelaar in de woonkamer naar boven of beneden staat werkt de schakelaar in de garage wel of niet.

Blijkbaar heb ik dus iets fout gedaan met aansluiten.
In de garage heb ik bruin op L aangesloten en de 2 zwarte daarboven aangesloten. De twee zwarte lopen naar de schakelaar binnen, daar ook bovenop aangesloten. Op L in de woonkamer heb ik de zwarte aangesloten die naar de lamp loopt. Zie hiervoor de bijgevoegde foto's.







Kan iemand mij wellicht vertellen wat ik fout heb gedaan? Alvast hartelijk dank voor de reactie(s).

Gr. Rens
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Voor zover zichtbaar op de foto's heb je de zwarte wisseldraden op dezelfde pool van de schakelaars aangesloten, ipv, zoals op het schema, verschillende. Kijk even goed naar de aanduiding op de schakelaars.
Dit heet overigens een wisselschakeling.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Dit gaat niet werken. De schakelaar binnen is een serieschakelaar. Je hebt een wisselschakelaar nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu