Electra kabel naar kabelgoot achter wand zonder stopcontact

Sander02

  • #1
Mag ik vanaf centraal doos in plafond een gebundeld snoer(3 aderig met ommanteling) laten lopen, wel door een standaard dikte gele leiding naar een verticale kabelgoot die zich achter het gips van een voorzetwand bevind, waarop in de toekomst een platte tv komt te hangen.

Op moment dat tv hangt en meubel aangeschaft is waar dvd speler in komt, is het de bedoeling, dat ik kabelgoot achter dit meubel en achter de tv openmaak.

Op einde electriciteitskabel die ik dan dus in meubel laat uitkomen, monteer ik een vrouwtjes stekker, zodat daar vervolgens een stekkerblok op aangesloten kan worden.

Het voordeel is, dat ik dan niet na hoef te denken over de hoogte van een stopcontact.

Ik zag net een gebundelde elektriciteits kabel van max 3600W, dat lijkt me prima toch? Of liever zo'n buiten kabel. Geen idee wat die voor maximum hebben.
 

Geus

  • #2
Of het officieel mag weet ik niet (lijkt me onwaarschijnlijk), maar het komt wel over als amateuristisch gepruts. Ik zou de vaste installatie duidelijk gescheiden houden van eventuele verlengsnoeren en dat gaat in jouw idee door elkaar lopen.
Een inbouw-wcd op 30 cm hoogte zal in de meeste gevallen voldoen. De meeste meubels hebben een achterwandje waar je makkelijk een gat in kan maken, maar afhankelijk van plint e.d. is dat misschien niet eens nodig.
Je kan overwegen meerdere wcd'en naast elkaar te plaatsen, waardoor een verdeeldoos niet nodig is. Ook kan je in jouw geval denken aan een wcd ter hoogte van de tv. En een pvc-buis van achter je tv naar achter het meubel voor alle overige kabels. Zo heb je alle verbindingen uit zicht.
 

Kaajee

  • #3
Ik snap het laatste advies niet! Wordt er überhaupt gelezen? Er staat toch heel duidelijk een situatie beschreven en daar is geen ruimte voor WCD's, extra goten etc. Alles zit er al.

Ergo: gewoon doen mi. Niets mis mee. Officieel zou je wellicht bij die centraaldoos eerst een WCD moeten plaatsen. Vanaf die WCD met stekker en flexibel snoer in een kabelgoot mag dan wel. Enige wat je nu eigenlijk doet is die WCD weglaten. (Ergens in de installatie moet je toch over van vast/koper naar snoer.) Wel voor een goede connectie in die centraaldoos zorgen. En voor goed, dik snoer kiezen. En geef dit snoer de "ruimte" voor de zekerheid. Maar 3600 Watt ga je natuurlijk van z'n lang zal ze leven niet halen met genoemde opstelling.
 

Millew

  • #4
Volgens mij mag je geen flexibele kabel of verlengsnoer als onderdeel van de vaste installatie direct aansluiten op een centraaldoos. Daar zal je dan XMVK kabel voor moeten gebruiken en daar een WCD op aansluiten.

Of anders doen zoals Kaajee zegt: eerst een WCD op de centraaldoos en daarna verder met een verlengsnoer. Maar dat mag je dan weer niet vastzetten op het plafond/wand.
 

Kaajee

  • #5
Hoe wordt een lamp in de regel op een centraal doos aangesloten dan?
Juist, via een kroonsteentje en dan dus van "vast koper" naar flexibel snoer van de lamp. Zorg voor een goede verbinding, zoals ik al zei, dus kroonsteen met en 'druk plaatje' of lasdoppen voor vast->soepel.

En kabelgoten zijn er in heel veel varianten; zeker ook om soepele kabel/snoer netjes te geleiden over plafonds en muren.
 

Millew

  • #6
Die lamp is geen echt onderdeel van de vaste installatie en is dus een uitzondering op de regel.

Maar ik gaf alleen antoord op de vraag van TS of iets wel of niet mag. Je kan van alles aan elkaar knopen en het werkt meestal ook nog. Dus wat mij betreft, gaat hij z'n gang.
 

Kaajee

  • #7
Als het idd alleen over de vraag "mogen" gaat; er is niemand die het je gaat/kan/mag verbieden.

Of je er een onveilige situatie mee creëert? Als je het op de juiste manier doet (denk aan die lamp); neen mi.

Is een WCD met stekker veiliger? Als je het op de juiste manier doet (denk aan die lamp); neen mi.
 

Tiho

  • #8
Wat ik er van begrijp, wordt het wel in de muur weggewerkt. Dat is toch anders dan een lamp ophangen het wordt dan ook een vaste installatie.

Misschien kan de ts duidelijker zijn over snoer en kabel, ik lees beiden. En kabel met massieve kern zou helemaal geen probleem zijn.
 

Geus

  • #9
Kaajee schreef:
Ik snap het laatste advies niet! Wordt er überhaupt gelezen?
Neem me niet kwalijk. Ik was in de veronderstelling dat de voorzetwand nog geplaatst moest worden. Als je me daar op een subtielere manier op had gewezen, had ik het ook wel begrepen.
Als we het toch over goed lezen hebben: Ik lees nergens dat er geen ruimte voor wcd'en zou zijn.. TS heeft het alleen over hoogte.
 

Kaajee

  • #10
Wat ik er oa. van begrijp (en zo zou ik het zelf ook ongeveer doen), is dat er een soort van kabelgoot bijv. zo iets:


in de muur gefreesd is (weggewerkt) en dat daar doorheen (oa./ook) een voedende 230v kabel/snoer moet komen om deze vervolgens weer in een stekkerblok oid te laten eindigen. Of het nou wel of niet een vaste installatie wordt; met de genoemde eindbestemming/apparaten/doel levert dat natuurlijk helemaal geen probleem op en werkt het vele malen makkelijker dan met een super stugge kabel te moeten werken.
(Voor een evt. volgend/ander iemand is het natuurlijk meer dan duidelijk dat er kabels lopen, want er zit een stekkerblok aan.)
En ja vast en los lopen wat door elkaar, maar dat gebeurt met elk verlengsnoer in feite. En daar schuilt nou juist wel erg vaak gevaar: op elkaar gerolde/liggende verlengsnoeren etc.
 

Tiho

  • #11
Er staat achter het gips en een stekker zoals aan een enkelvoudig verlengsnoer bv.
 

Sander02

  • #12
En ik maar denken dat er geen reacties waren om dat ik geen notificatie mailtjes ontving :) Veel dank in iedergeval voor reageren.
Ik wil het graag veilig en goed doen.

Ik was inderdaad niet helemaal duidelijk. Excuses daarvoor.
Mijn voorzetwand staat er nog niet.
De voorzetwand wordt geplaatst omdat het een gehorig huis is en omdat ik dan stopcontacten op 30 cm kan zetten en nog wat ander leidingwerk makkelijk kan wegwerken.

Ik ben nu dus bezig met het leiding werk en dan komt pas de voorzetwand.
Rechts en link op de muur zit op 30 een stopcontact.

Iets naast het middenpunt van de muur komt de kabelgoot, dus tegen binnen kant gips aankomt.

De leiding naar het stroompunt wat ik in de kabelgoot wil laten uitkomen,
zal ook gewoon in een gele buis blijven zitten tot een cm of 40 van de vloer.

Ik kan wel vanaf centraal punt, 2 meter naar muur de standaard 3 losse electriciteits aders naar de wand laten lopen en dan in plafond een wcd plaaten en daarin stekker met snoer plaatsen (stevig, met 1.5 of 2.5 mm dikke aders, max belasting 3600 Watt volgens verpakking) die door kabelgoot loopt. Maar ja, dat is toch echt niet veiliger lijkt me dan die kant en klare kabel vanaf centraal punt te laten komen??

Hoe dik mag een kabel zijn als die door standaard voormaat gele buis loopt.
Kwa belasting dus tv/dvd en misschien een audio setje.
 

Sander02

  • #13
Ik heb dus een buitenkabel XMvk 3 x 2.5mm2 met harde kern en de totale lengte vanaf centraalpunt zal 4 a 5 meter zijn. 2 meter in plafond en de rest omlaag in de muur in de kabelgoot, nog steeds in gele electra buis tot +/- 40 a 50 cm van vloer. Als ik meubel heb, zal ik aan uiteinde van deze kabel een opbouw wcd kunnen plaatsen die dus in het meubel komt. Is het dan veilig genoeg/toegestaan?
 

Kaajee

  • #14
Ja lijkt me wel.....zet dan wel die opbouw doos gewoon vast met schroeven oid.

En als ik geweten had dat je inderdaad alles nog bouwen moest.......sorry Geus........

wel zo handig om de volgende keer volledig te zijn, maakt het makkelijker. Ik dacht dat alles er al was en dat je dus een hele boel weer open moest trekken enzo....
 

Zweedse sleutel

  • #15
En vergeet de bijbehorende brandplaat niet!
 

Sander02

  • #16
Brandplaat, mag dat gewoon een stukje gips zijn achter stopcontact?

Is de gebruikte kabel, net geen cm dik, te dik voor standaard gele leiding?
Of kan je niet echt een warmte probleem creëren?
 

Tiho

  • #17
Vermoedelijk bedoelt hij daarmee de opbouwplaat? Daar kun je hem ook zo op monteren.
 

Sander02

  • #18
Hee Tiho, ja ik had pas gezocht op brandplaat nadat ik m'n reply had neergezet, dus heb ik net gewijzigd.
 

Geus

  • #19
Als ik dit nu zo hoor, waarom zou je dan nog met buitenkabel gaan werken. Het zal niet meevallen deze in een pvc-buis te krijgen als je hoeken moet maken. Waarom niet gewoon met VD-draad? Dan kan je die extra wcd laten vervallen. Dat kan je ook wel zo doen dat je de wcd pas plaatst als je meubel er is en tot die tijd nog niet aangesloten in de centraaldoos.
 

Kaajee

  • #20
Hij heeft geen "buitenkabel", hij heeft 'gewoon' XMvk 3x2,5mm2, (toch?) (buitenkabel is in de regel met -as, 'leken' :wink: zien XMvK ook vaak als buitenkabel)

Dit, XMvk, kan en mag prima door buis. Is wel zo makkelijk; mocht je ergens een stukje niet door buis kunnen laten gaan, is het met XMvk geen probleem (met losse VD-draad wel). Ik zou nu bezien, ook eindigen in een WCD. Ik denk zelfs een enkele WCD, dan kun je vanaf die WCD altijd met een verdeel blok meer 'punten' creëren. 1 enkele WCD is ook eenvoudig vast te zetten. Moxht je ergens een mogelijkheid voor een inbouw-WCD hebben zou ik dat doen. Anders kun je uit het zich ook nog een spatwaterdichte overwegen (evt. zonder klepje). Uit-zicht gebruik ik deze vaak omdat je zonder 'grondplaat' (brandplaat) gebruikt kunnen worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu