Aansluiting automatische zekering

Have

  • #1
Misschien een domme vraag, maar om alle misverstanden te vermijden...

Bij een automatische zekering is het meestal zo dat men vanonder inkomt met de (toevoer)draden en dan vanboven verder gaat naar de verbruiker.
Werkt de zekering echter ook omgekeerd maw mag men vanboven inkomen en langsonderen naar de verbruiker toegaan. En is dit bij alle types zo, of hangt dit af van de 'producent'.

mvg, have.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hij zal er niet minder om werken maar......

Langs boven voeden heeft beslist niet de voorkeur omdat dit tot verwarring kan leiden en bij aardlekautomaten is dit niet wenselijk omdat dan de inwendige elektronica onder spanning blijft staan bij uitgeschakelde automaat. Normaal is dat geen probleem maar als er toch iets mis gaat dan kan je dat dus niet meer uitschakelen.

Vanwaar deze vraag?
 

Have

  • #3
Hey headhunter,

Alvast bedankt voor het antwoord.

Waarom ik de vraag gesteld heb?

Ik zit thuis met 3 x 230 V, ik heb een aftakking gemaakt van mijn hoofdverdeelkast naar een kleinere verdeelkast. Deze kleinere verdeelkast dient voor stroomvoorziening naar mijn keuken toe en ook om (later met tijd) mijn tuin en veranda van stroom te voorzien.

Omdat ik op veilig wil spelen heb ik een (4-polige) differentieelschakelaar van 30 mA geplaatst waar de drie draden dus (onderaan) toekomen. Daarnaast (naast de diff-schakelaar) heb ik echter 2 '3-polige' automische zekeringen geplaatst van 32 A : één voor mijn fornuis en met tijd één voor mijn oven en een nog eens daarnaast een 2-polige automatische zekering.

Omdat ik met 12 modules naast elkaar zit, vind ik het handiger en veiliger om een koperen rail van 10 mm2 bovenaan aan te sluiten op al de modules ipv opnieuw naar onder (van de bovenkant van de diff naar de onderkant van de zekering) te gaan met draden en dan nog eens al de zekeringen onderling in kontakt te brengen. Maar ik wou toch zeker zijn of dit wel veilig is/was.
 

Ronald42

  • #4
En waarom niet van onder. Het werkt wel gewoon zoals jij het wil maar ik heb eens een flinke optater gehad omdat ik hier niet op rekende. Jij hebt niet het eeuwige leven (Niemand overgens) dus wellicht dat er ooit eens iemand anders aan gaat sleutelen ik hoop maar dat hij dan in de gaten heeft hoe en wat jij hebt geknutseld.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb mijn twijfels over de juiste opbouw. Een 32A autmaat voor een fornuis.
Vind ik verdacht. Of zijt gij een belg?
Daarbij is het voeden bovenlangs niet veiliger, alleen al omdat het niet in de lijn van verwachting staat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ter informatie: Have woont inderdaad in België (c.q. internet daarvandaan).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
In België gelden andere regels dan in Nederland.
Zoals monofase kookgroepen welke in nederland niet worden toegepast.

Mijn advies om toch de automaten onderlangs te voeden blijft ongewijzigd Maar m.b.t. regels kan ik u niet adviezeren, ik heb helaas geen kennis van het AREI.
Ik raad u aan om contact op te nemen met een plaatselijk installateur of keurings bureau(vincotte?).
Naar ik heb begrepen is het in België verplicht om wijzigingen te laten keuren.

Succes.
 

Have

  • #8
Ja, ik ben een 'domme' belg.

In belgie moet men een voor een 1-fasige kookfornuisaansluiting 6mm²
draaddoorsnede gebruiken en een automatische zekering van 32A of 40A.
Bij een 3-fasige aansluiting is de minimale doorsnede 4 mm² en een zekering van 25A. Daar ik echter 6 mm² gebruikt heb voor een 3-fasige fornuisaansluiting kan ik een 32A-automaat gebruiken (mag zelfs 40A zijn). De zekering wordt immers bepaald door de draaddoorsnede.

Het is ook zo dat ik met een verliesstroomschakelaar zit in het begin van de kring van 30mA. Dus in principe is er geen gevaar voor elektrocutie, tenzij men op een houten vloer staat (dan kan men geen verlies detecteren, maar is de kans op electrocutie normaal ook nihil tgv de isolerende ondergrond).

Maar ik denk van toch jullie raadgevingen op te volgen en toch van langs onder te verbinden, zal inderdaad het beste zijn.
In belgie moet iedere wijziging gekeurd worden, maar in belgie doet niet iedereen dat: dit is 'typisch' belgisch.
 

Toon

  • #9
"Dom" heeft hier niemand gezegd, hoor :mrgreen:

Maar het gaat er idd om dat er in België andere regels en voorschriften gelden dan in Nederland. Dus is het altijd verstandig om het er bij te vermelden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu