4 eindgroepen per ALS of automaat met eigen ALS

Onno

  • #1
Beste elektra deskundigen,

Ik wil een nieuwe groepenkast laten installeren, en heb nu 2 offertes liggen. De ene heeft een kast met 16 eindgroepen verdeeld over 4 ALS, de andere een groepenkast met 16 eindgroepen en elke eindgroep automaat heeft z'n eigen ALS (combimaat of zoiets, heb de offerte nu niet bij de hand).

Er is een aanzienlijk prijsverschil, dus nu zou ik graag willen weten of 4 ALS met 16 eindgroepen voldoet voor een huis/tuin/keuken installatie, of dat ik beter (nu ik toch alles laat vervangen) voor de 16 combimaten kan gaan.

Het is niet zo dat ik de goedkoopste optie wil, maar graag de beste prijs/kwaliteit verhouding. Scheelt nl zo'n € 500 (het zijn overigens ook verschillende merken kasten, dus dat zal ook wel in de prijs uitmaken. Ga er overigens vanuit dat als een installatie KEMA keur heeft het wel goed zit, maar misschien is dat iets teveel als leek geredeneerd :oops: )

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Gerrit

  • #2
Een installatie met 4 groepen per aardlekschakelaar voldoet uitstekend.
De andere optie, aardlekautomaten, hebben het voordeel dat bij een aardsluiting niet 4 eindgroepen tegelijk worden uitgeschakeld, maar alleen de groep waar de fout in voorkomt.
En tsja, dat heeft zijn prijs.
 

Onno

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Als ik dus mijn verlichting verdeel over de 4 ALS's dan ondervang ik het probleem van het uitvallen van 4 groepen en voldoe ik volgens mij aan de NEN norm (als ik het tenminste goed heb kunnen terugvinden op dit forum).
 

Gerrit

  • #4
Nee, bij de eerste mogelijkheid vallen bij een aardsluiting 4 eindgroepen uit. Bij aardlekautomaten per groep valt er bij een aardsluiting maar een groep uit.
Beide mogelijkheden voldoen aan de norm NEN-1010.
 

Appeltje

  • #5
16 groepen is trouwens best een beetje heel veel of je moet een erg groot huis hebben.

Je zou ook nog voor een combinatie kunnen zorgen... bv lichtgroepen op 4 combimaten/alamats (aardlekautomaten) en de overige groepen achter 3 aardlekschakelaars. Misschien kwetsbare groepen (tuin bv) ook op een alamat.

Gr. Richard.
 

Ronald42

  • #6
Er zit nog een nadeel aan de combinaten (Halomats or whatever).

Het lijkt uiteraard een voordeel dat er dan ook maar 1 groep uitvalt, echter, je hebt het niet altijd in de gaten dat dat gebeurt. Laatst bij mensen geweest zolder verdieping uitgevallen. Nu komen ze daar niet zo vaak maar er stond wel een vriezer.

Indien er dus een aardlekschakelaar met meerdere eindgroepen had gezeten dan was dit eerder ontdekt. En was het niet nodig geweest om de complete vriezer inhoud te dumpen. Het tapijt op zolder te vervangen en het plafond op de verdieping opnieuw te witten.
 

Onno

  • #7
Kijk, dat is nou nog eens een advies: praktisch en goedkoper (zelfs als je de halve renovatie na het lekken niet mee rekent) :lol:

Toch nog even terug komen op een onderdeel van mijn vraag: offertes waren voor 2 verschillende merken. Maar als ze allebei KEMA keur hebben en ze door erkende installateurs geleverd en geplaatst worden, kunnen er dan toch kwaliteitsverschillen zijn? En zo ja, waar moet ik dan aan denken? Of betaal je ook voor een naam? Of zijn combimaten veel duurder dan groepen achter een gemeenschappelijke ALS ?

Weet dat het wat vaag klinkt, maar mag natuurlijk geen namen noemen :wink:
 

Gerrit

  • #8
Het is vooral de toeslag die de installateur rekent.
 

Appeltje

  • #9
Onno schreef:
...Of zijn combimaten veel duurder dan groepen achter een gemeenschappelijke ALS ?...
Combimaten/alamats zijn idd flink duurder... logisch als je bedenkt dat je normaal 1 aardlekschakelaar hebt per max 4 groepen en nu diezelfde techniek in elke groep.

Gr. Richard.
 

Onno

  • #10
Bedankt voor alle informatie, ben uiteindelijk toch voor de 4 ALS-en gegaan.

Er moet tenslotte nog meer in huis opgeknapt worden, dus kosten maak ik toch nog wel genoeg. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu