Aantal eindgroepen en aardlekschakelaars

Rinus747

  • #1
Hoe meer ik in meterkasten ik kijk, hoe meer vreemde zaken ik zie, dus ik blijf maar vragen stellen tot ik alle regeltjes ken. (En nog speciale dank aan headhunter voor zijn geduld met me.)

Ik heb een familielid die heeft 2 aardlek schakelaars en 3+4 standaard automaten. Daarnaast is er ook nog een kookautomaat aanwezig. Ik weet niet hoe die kookautomaat aangesloten is maar er zijn twee mogelijkheden, en die roepen voor mij elk een vraag op.

1) Als als de kook automaat NIET achter de aardlekschakelaar zou zitten dan is mijn vraag: Mag je een kookautomaat rechtstreeks aansluiten, of is een aardlek schakelaar verplicht?

2) En als ik een kookgroepautomaat wel op een aardlek schakelaar aansluit moet ik hem dan "dubbel tellen"? Of mag ik hem als 1 tellen, zodat mijn familielid in die situatie netjes het maximum van 4 aansluitingen bereikt heeft per aardlekschakelaar, en niet 5?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 als je aardverspreidingsweerstand dat toelaat mag je zonder aardlek werken voor apparaten.

2 een kookgroep is 1 apparaat dus 1 aansluitpunt dus 1 groep.
 

Rinus747

  • #3
Dank je headhunter

Wat er hier niet deugde is trouwens het volgende. De kennis heeft een kookplaat waarvan de installatie tekening aan geeft dat hij met drie draden gevoed moet worden vanuit een 400V systeem (L1, L2, N), waarbij dus een van de drie fases ongebruikt blijft. Bij aansluiting met drie draden zijn de fase stromen ieder 16A, en door het fase verschil is de retourstroom door de blauwe N ook 16A (en dus geen 32A!). In de Perilex stekker zijn, naast de centrale geel groene aarde, maar drie pennen aangesloten.

Hij heeft een kookautomaat waar dus 1 fase twee maal uit komt, en die twee retour aansluitingen heeft. (L1, N, L1, N)

Omdat de kookplaat niet op een echt drie fasen net is aangesloten is de retourstroom 32A, en die 32A loopt nota bene ook nog eens via een geleider, en via een schakelaartje van 16A.

Dat is dus echt niet veilig volgens mij. Of wel?

Zelfs als de retourleidingen aan elkaar verbonden worden is het niet veilig, want er kan niet gegarandeerd worden dat de 32A retourstroom zich netjes 50-50% verdeeld. Bovendien heeft het kooktoestel maar 1 schroefje en een retourdraad, en ook die is maar voor 16A bedoeld. Zelfs na doorverbinden blijft het systeem dus om twee redenen onveilig.

Of het nu veilig is of niet, het lijkt allemaal wel vaker te gebeuren. Ook door vaklui.

Zie ik nu teveel spoken en onveiligheid?
Of zou het gewoon veilig zijn, en maak ik me te veel zorgen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die 32A kan niet door 2,5mm² dat gaat op den duur problemen geven.

Er staat mij iets bij dat een 2x230v groep altijd 2 dezelfde fasen horen te zijn.En dat je dus voor deze plaat officieel een 3 fasen aansluiting nodig zou hebben.

Nu kun je in die plaat 2 nullen onder 1 schroef zetten, intern zitten alle kookplaten nl op dat punt met elkaar verbonden(sterpunt) en het contactvlak van die schroef is vele malen groter dan de geleiders die eronder komen.

Je kan idd niet garanderen dat de stromen zich 100% gelijk gaan verdelen, maar als alle draden volgens de regels der kunst aangesloten zitten is het verschil minimaal, daar ga je echt geen problemen mee krijgen.
 

Rinus747

  • #5
Ik ga dat mijn zwager maar adviseren. Met 1 meter mooi aansluitsnoer wordt het dan al een stuk veiliger. Hij wil vast niet zijn mooie en vrij nieuwe meterkast gaan vervangen, en opnieuw 500 tot 1000 euro uitgeven.

Voor mijzelf ga ik het dan maar goed doen: Met een echte 3-fasen krachtgroep.

Ik vraag me wel af waarom deze Duitse leverancier van kookplaten, die nota bene ook nog eens via een bekende keten als Ikea verkoopt (zei het zonder zijn merkje), zijn aansluitsnoer niet 4 draads + aarde maakt, en daarmee de aansluitbaarheid flexibeler maakt.

Begrijp ik je goed dat kookplaten die in het aansluitschema aangeven dat ze geschikt zijn voor een 2L+2N kookgroep, de twee N draden intern gewoon aan elkaar leggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee, bij 2x230v 2N platen zit er een dubbele nul aansluiting, normaal met een brug eroverheen voor gebruik op 3 fasen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als je een 3 fasen aansluiting hebt, met 3 fasen aardleks, kun je ook een kookgroep wel op 2 fasen aansluiten. Heb je dit probleem ook niet meer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
We kennen in nl maar 2 aansluitmethoden voor perilex kookgroepen 2x230v 2N en 400v+N de 400v 2N aansluiting is normaal niet gangbaar.
Ik weet niet zeker of het niet is toegestaan maar het is iig niet logisch.

Als je nl kracht hebt kan elke kookplaat op de perilex als jij die 400v+N hebt aangesloten.
De automaat is even breed als een 2x230v en kwa prijs goedkoper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu