Perilex (oven aansluiten)

Xuchi

  • #1
Met m'n nieuwe keuken heb ik een elektrische oven/gasstel combinatie gekocht. Daar zit ook een keramisch kookgedeelte bij.

Aan dat geheel zit een 16 A Perilex stekker.

Ik heb die stekker opengemaakt en er zitten twee zwarte, een bruine, een blauwe en een groen/geel draad in.

Er loopt er een krachtstroomkabel van de meterkast naar de plek waar de oven moet komen. Die kabel heeft ook drie keer fase, een keer nul en een keer aarde. Die kabel liep naar een oude stoppenkast (er zaten er drie in het huis, nu nog twee) die bij de verbouwing is vervallen.

De enige mogelijkheid om de stroom daarvan af te krijgen is de hoofdschakelaar van de stoppenkast uit te schakelen.

Kan de oven rechtstreeks op die kabel worden aangesloten? Zonder er een krachtstroomgroep tussen te plaatsen?

Maakt het uit welk fase draad op welk fase draad wordt aangesloten? Met andere woorden zijn deze verwisselbaar in die zin dat als zowel bij de wandcontactdoos als bij de stekker het volgende schema wordt aangehouden dat het dan goed gaat?

N F
A
F F

Alvast bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er hoort in ieder geval een krachtgroep tussen te zitten van 16 A. Zolang dat niet in orde is, mag je niets aansluiten op de Perilex-doos.
 

Xuchi

  • #3
OK, daar was ik al bang voor.

Op de andere oude stoppenkast is een krachtsttoomcontactdoos aangesloten. Die is echter van een ander formaat dan perilex. Het gaat om het plaatje onder aan deze post.

Zijn er verlopen tussen beide formaten?

Of, kan ik deze loskoppelen en de draden vanaf daar doorlassen?

Waarbij ook weer de vraag is of het uitmaakt welke fase draad ik op welke aansluit? Specifiek voor een oven/kookplaat.

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou verwachten dat je de Perilex-stekker kunt losnemen en vervangen door een 16A CEE-stekker die dan past op de rode doos.
Je kunt de rode doos ook vervangen door een aftakdoos en vandaar een leiding leggen naar een nieuwe Perilex-doos in de keuken.
De volgorde van de fases maakt bij een kooktoestel niet uit.
Let wel dat je de meeste kooktoestellen zowel op kracht- als op lichtstroom (2x230 V) aan kunt sluiten. Normaal gesproken heb je een aansluitkastjes in de buurt van waar het snoer het toestel verlaat. Daar kun je door het zetten van bruggen je kooktoestel aanpassen op de aanwezige aansluiting. Meestal is er een bedradingsschema opgedrukt. Kijk even of de bedrading goed is en post bij twijfel een foto.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Het is hoe dan ook niet toegestaan om een langere kabel direct na de hoofdschakelaar af te takken zonder beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. Niet naar een groepenkast en ook niet naar een kooktoestel. Er zal dus zoiezo een 3f+n installatie automaat bijgeplaats moeten worden en controleer zoals gezegd het aansluitschema van het kooktoestel. Foutief 400 volt erop zetten kan het toestel in no-time vernielen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu