Oven en kookplaat op 1 kookgroep en 1 Perilex

Ixjeer1300

  • #1
Ik weet dat er in dit forum veel is geschreven over kookgroepen en wel of niet aftakken Perilex. Toch heb ik een situatie thuis die ik hiermee niet kan rijmen.

Huidige situatie: Pelgrim heteluchtoven 13 jaar oud (10.000 W staat op het plaatje) Daaraan vastgekoppeld dmv stekker een keramische 4 pits kookplaat. (2 grote en twee kleine elementen. Vermogen onbekend.) Een combinatie-oven derhalve.

Deze combinatie zit dmv een Perilex aangesloten op de kookgroep van 2x 230V. Dit is door een installateur aangelegd. De oven is nu defect maar de kookplaat werkt nog gewoon. Aan de achterkant van de oven zie je gewoon de aftakking van de draden die nodig zijn voor de kookplaat zitten. Dus denk ik met mijn boerenverstand: dit zijn in feite twee losse apparaten die via één Perilex worden gevoed.

Nu heb ik twee mijn vragen:
1. hoe kan het zijn dat deze combinatie op een kookgroep kan werken zonder dat de beveiliging van de kookgroep eruit knalt. Het heeft 10 jaar probleemloos gewerkt.

Ik wil nu een nieuwe oven kopen maar weet niet of ik weer voor een combinatie moet kiezen of voor een solo oven met een aparte kookplaat. En nu mijn tweede vraag:
2. kan ik de kookgroepaansluiting voor de solo-apparatuur gebruiken of moet ik weer voor een combinatie kiezen en zie ook vraag 1: kan dat überhaupt nog tegenwoordig?

Alvast bedankt voor jullie reakties.
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien heeft de oven niet op 100% vermogen gewerkt? Zijn (waren) al z'n elementen wel intact?

Weet je zeker dat het 2 x 230 en geen 3-f krachtstroom is?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Een dergelijke combie wordt elektrisch als één geheel beschoud. Die 10kW zal dus voor zowel oven en kookplaten gelden. Je kan de kookplaat op de perilex laten zitten. Een nieuwe oven (met normale stekker tot 3,6 kW) zul je op een andere (aparte) groep moeten zetten.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Het oude apparaat was in feite één apparaat wat uit twee delen bestond
(kookplaat en oven) Dit was een opelkaar afgestemd geheel wat op één aansluiting kon worden aangesloten.

Als u nu een losse kookplaat en een losse oven aanschaft dan moet dit op twee aansluitingen worden aangesloten.

U kunt ook weer kiezen voor een combinatie van oven en kookplaat, deze zijn volgens mij nog wel te koop. Informeer hiervoor bij een keuken leverancier.

In het laatste geval kunt u weer met één aansluiting uit de voeten
 

Ixjeer1300

  • #5
Bedankt voor de snelle reaktie!!

In de meterkast zijn 8 automaten te zien afgezekerd door twee maal 40A. Eén groep is onderverdeeld in 3 automaten (vaatwasser, koelkast, droogtrommel) + een dubbele gekoppelde zwarte automaat (oven+plaat) waarvan ik aanneem dat dit de kookgroep is. Dit staat ook op een overzicht dat destijds is opgesteld. Overal staat nB16 230V Holec. Behalve die dubbele daar staat e82+2nB16/E op. Deze aparte groep van 3+2 is destijds toegevoegd door de installateur omdat de bestaande installatie niet zou voldoen.

@ Fiesiekus: Hoe kan ik zien of het 2x230 is en niet 3 fase?

@@rie: Hoe kan een combinatie van 10KW op 2x230V 16A toch goed werken? Stel (theoretisch) dat de oven en alle vier de pitten aanstaan, waarom krijg je dan geen problemen?

@Sxnder: Ik heb geen zin om de halve keuken af te breken voor een extra groep, of kan dat op een bestaande groep waar niets bijzonders aan gekoppeld is behalve een paar wcd's? En hoe kom ik daar achter?
 

Fiesiekus

  • #6
Aantal zekeringen dat in de kookgroep is geplaatst.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Gezien je omschrijving vermoed ik dat het gewoon een 2x230V kookgroep is (max 7,2kW). Formeel horen zware apparaten als elektrische ovens op een aparte groep. Als er dan nog andere wcd's bijzitten is het geen aparte groep meer en kun je last krijgen met ongewenste afschakeling door overbelasing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu