Whirlpool ADG 9416 lekt - kortsluiting | Video inside

Stefan_CGN

  • #1
Beste klussers,

Een paar dagen geleden klapte ineens de aardlekschakelaar eruit toen de vaatwasser draaide. Sindsdien werkt de vaatwasser niet meer. Het gaat hier om een

Whirlpool ADG 9416
Servicenummer:8542 941 0184

Vandaag kwam een monteur langs en ontdekte dat de vaatwasser lekte. Zijn diagnose was: "lekkage onderbodem bij huisfilter" ... Hij zei dat dit heel duur was om te repareren en makkelijk zo'n €300 zou kosten en heeft mij aangeraden om een nieuwe vaatwasser aan te gaan schaffen. Ik heb geen idee wat een huisfilter is (google kent dit woord niet ivm vaatwassers), maar ik ga ervan uit dat hij het zeefhuis/pomphuis bedoelde. Hij zei dat het moeilijk te vervangen zou zijn omdat dit onderdeel allemaal uit een geheel zou bestaan.

Ik werd nogal skeptisch en heb even zelf onderzoek gedaan. Het lekt inderdaad flink. Het water blijkt vanuit de achterkant van het zeefhuis te komen. Ik heb een video geüpload waarop te zien is wat er precies aan het gebeuren is. De vaatwasser staat op spoelstand. Als ik hem aanzet wordt eerst leeggepompt, dan blijkt er water verzameld te worden en op moment dat (volgens mij) de sproeiarmen beginnen te werken komt er heel veel water uit de onderkant. Zie volgende video:



Misschien goed om te weten: het water stopt in de video omdat ik de deur opentrek om verdere kortsluiting en douche van m'n telefoon te voorkomen.

Hebben jullie toevallig enig idee wat de oorzaak van deze lekkage zou kunnen zijn? En zijn de €300 reparatiekosten (d.w.z. materiaal) van de monteur realistisch? Voor mij lijkt dit eerder op een afdichtingsrubber die gammel is of een gescheurde slang.

Alvast dank!

Hartelijke groet,
Stefan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Lijkt mij gewoon een gaatje in de slang.
Niet de slang op de voorgrond maar de korte slang op de pomp.
Sommige op dit forum hebben dat gerepareerd met een stukje auto radiateurslang voor nog geen euro.
Zeefhuis (huisfilter) is niets mis mee.
Op het moment dat de pomp gaat draaien komt er druk op de slang en gaat het gat open.
Kijk anders even met een spiegel , je filmt eigenlijk het verkeerde.
De onderplaat is makkelijke te verwijderen als je het toestel kantelt in de nis van het toestel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu