Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 07 Januari 2020, 20:44   Vloerverwarming 2.0
Jaren geleden ben ik zeer actief geweest op dit forum inzake een CV tuning project waaronder een vloerverwarmingssysteem. Nu wil het geval dat wij onlangs onze woning hebben verkocht en binnenkort zullen verhuizen. In onze nieuwe woning ligt geen vloerverwarming. Dit gaat er uiteraard wel komen! Mr. Green

Omdat ik ook veel bezig ben met home automation zat dit nieuwe (vloer) verwarmingsproject voorzien worden van de nodige temperatuur en flow sensoren. En dat brengt mij gelijk op een aantal vragen:

Omdat het hele systeem nog aangelegd moet worden wil ik hier niet de fouten maken die destijds wel zijn ontstaan. Zo had de installateur van destijds geen legplan, dit deed hij op 'ervaring'. Ook waren de leiding lengtes niet in kaart gebracht en was er geen warmteverliesberekening gemaakt. Tot overmaat van ramp was er een 'normale' verdeler geplaatst en niet een laagtemperatuur verdeler waardoor het geheel slecht op temperatuur kwam.

In het verleden heeft Bernhard veel gereageerd op mijn topics en sprak daar veelvuldig over 'debiet'. Mijn nieuwe vloerverwarmingssysteem wil ik voorbereiden op de toekomst, waarbij het niet uitgesloten is dat iets als een warmtepomp de CV zal vervangen. Het moet nu al een LTV systeem gaan worden. Echter initieel zal het nog met een maximale aanvoer temperatuur van 60 graden zijn (CV-zijdig) maar kan dus te zijner tijd maar zo terug vallen naar 40 graden aanvoer. Hierdoor zal de delta T gaan afnemen en zal, als ik jullie goed heb begrepen, het debiet omhoog moeten.

Kunnen jullie met mij sparren over een richting waar ik aan moet denken qua technische invulling? Kan ik bijvoorbeeld de vloerverwarmingsgroepen niet de standaard 10m per groep laten aanhouden, maar bijvoorbeeld 7,5m per groep? Of de onderlinge leidingsafstand niet 10 maar 7 cm hart-op-hart laten infrezen?

Aanvullende informatie:

- Het betreft een vrijstaande woning uit 1970
- Vloerisolatie en muurisolatie wordt nog in voorzien
- Nefit Topline II AquaPower HRC 30 HR Combiketel uit 2015
- Aanvoer temperatuur wil ik terugbrengen naar max 60 graden
- Vloerverwarming komt op de begane grond +/- 90 m

Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen


Ingmar89
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
19-1-2008
Berichten: 3110
Ingmar89 op 07 Januari 2020, 20:47  
Onderlinge afstand 10cm. Groepen max 80 meter. Diameter minimaal 16mm.
Degooyer


Geregistreerd op
8-10-2011
Berichten: 1457
Degooyer op 08 Januari 2020, 07:42  
Goed streven om dit eens te beschouwen, want er wordt nog steeds maar wat af gerotzooid in vloerverwarmingsland!

Het is m.i. ook van groot belang HOE je de vloerverwarming gaat aanleggen. Wordt het gefreesd in de dekvloer (en ligt daaronder wel of geen isolatie), of op draadstaalnetten gemonteerd + daarna een dekvloer of overweeg je ook droogbouwsystemen.

En en ander heeft dan wel degelijk invloed op de hart op hart afstand van de buizen en de diameter daarvan.
Een 16 mm buis (wel minimaal noodzakelijk wanneer je een lage temperatuursysteem overweegt) is niet te buigen om op een hart op hart afstand van 7,5 cm te leggen.
De groepen kleiner maken houdt niet in dat er meer verwarmingsbuis in de vloer gelegd kunnen worden: wel dat de doorstromingstijd per groep verkort wordt, maar ook dat grotere verdelers toegepast moeten worden. Dat heeft weer invloed op de snelheid van opwarming.

We zien ook dat steeds meer, ook bij nieuwbouw wordt overgegaan naar droogbouw vloerverwarmingssystemen.
Daarbij heb je ook veel verschillende systemen.
Mijd m.i. systemen, die met buizen werken, kleiner dan 14 mm in diameter.
De onderlinge afstand van de buizen bij een droogbouwsysteem is weer sterk afhankelijk van de manier van overdracht en spreiding van de warmte.
Bij aluminium warmtegeleiders is dat veelal 12,5 cm: ruim voldoende om een goede warmteverdeling aan de oppervlakte te verkrijgen. Grotere h.o.h afstanden zou ik ook niet adviseren.
Zomaar dus wat roepen over lengte van de groepen enz. heeft weinig zin, wanneer men niet weet wat de vloerverwarmingsconstructie zal worden.

Ik vermoed, dat een systeem waarbij de buizen behoorlijk diep in de vloer liggen (en dan ook nog vaak op een grotere afstand dan 10 mm) z'n langste tijd wel gehad heeft.
Nog steeds worden vloerverwarmingssystemen ontworpen, waarbij men diverse afstanden van de buis gebruikt om de temperatuur in een ruimte te regelen. M.i. volkomen achterhaald en onbruikbaar bij lage temperatuursystemen.
Zie eerder, dat men zal gaan kiezen voor een systeem waarbij snel gereageerd wordt op de warmtevraag en daarmee energie bespaard kan worden. Dus een droogbouwsysteem, maar dan wel een juist opgebouwd systeem. En dan zeker in combinatie met een zoneregelingssysteem: dat wordt sowieso een voorwaarde om alles goed te regelen.

Diverse systemen die worden aangeboden scharen zich graag onder droogbouwsystemen, maar zijn dat absoluut niet.
Kijk dus uit wat je kiest, want het zou wel eens totaal onbruikbaar zijn bij lage temperatuur systemen.
Marcn88


Geregistreerd op
1-10-2015
Berichten: 2313

Twente
Marcn88 op 08 Januari 2020, 08:51  
Als je echt gaat kijken naar ltv systemen is de minimale diameter 16mm en de groepslengte proberen rond de 60mtr maximaal te houden dit ivm de maximale flow over de groepen, met een ltv systeem is het niet de bedoeling om nog weer een extra pomp te voorzien op de verdeler, de pomp van in dit geval de ketel moet voldoende flow kunnen creren over de vvw groepen vandaar de maximale lengte van ongeveer 60 mtr langer kan wel maar gaat het debietover die groep gewoon naar beneden.
Dit is allemaal vrij makkelijk te berekenen met Q=MxCxdelta t maak ik de delta t kleiner dus ltv moet om hetzelfde vermogen Q te transporteren de flow M vergroot worden
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 08 Januari 2020, 09:52  
Quote:
Kijk dus uit wat je kiest, want het zou wel eens totaal onbruikbaar zijn bij lage temperatuur systemen.


Dat is inderdaad ook precies de reden dat ik hier wil sparren alvorens ik een keuze maak. Uitgangspunt is een LTV systeem voorbereid op de toekomst.
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 08 Januari 2020, 10:00  
Quote:
Dit is allemaal vrij makkelijk te berekenen met Q=MxCxdelta t maak ik de delta t kleiner dus ltv moet om hetzelfde vermogen Q te transporteren de flow M vergroot worden


Kan je dit toelichten?
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17461

groningen
The headhunter op 08 Januari 2020, 10:18  
Q=energie
M=massa in kg
C=energie constante van de stof, bij water 4200 joule.
dT= temperatuurverschil aanvoer retour.

C is constant bij constante afgifte Q
Zijn massa en Dt direct van elkaar afhankelijk.
Marcn88


Geregistreerd op
1-10-2015
Berichten: 2313

Twente
Marcn88 op 08 Januari 2020, 10:47  
Als er bij een verdeler een pomp gemonteerd zit tussen de aanvoer en retourbalk dan is dit een menginjectie verdeler, de pomp verzorgt dan de flow over de groepen en de ketel injecteerd in deze waterstroom zijn hete (gem 70 graden) aanvoerwater waardoor dit gemengd wordt met het koude retourwater uit de vloer om zo de maximaal ingestelde temperatuur op de thermostaatknop van de verdeler te bereiken.
Dit zijn dus HTV verdelers en worden veelal toegepast als er vloerverwarming wordt toegepast in een woning waar het systeem is aangelegd en uitgerekend bij een 90/70 of 80/60 temperatuurtraject vandaar dus de meng injectie verdeler om deze temperatuur naar beneden te krijgen.
Bij LTV is het aanvoerwater maximaal 40 a 45 graden is is dus geschikt om rechtstreeks de vloer in te pompen en is mengen met koud retourwater niet gewenst omdat erdan nagenoeg geen temperatuur meer overblijft en het zeer lang zal duren voordat de woning op temperatuur komt, wat wel is voorkomt is dat de transport pomp in het warmteleverende apparaat niet over voldoende capaciteit beschikt dan kan er voor gekozen worden om een extra transportpomp te voorzien in de aanvoerleiding naar de verdeler
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 08 Januari 2020, 12:53  
Mijn aanvoer temperatuur water zal initieel max 60 graden zijn. Er moet dus gemengd gaan worden om met max 37-40 graden de vloer in te gaan.

Op langere termijn zal de CV ketel mogelijk vervangen worden voor een LTV (warmtepomp) systeem, waarbij sprake is van aanvoer temperaturen van max 45 graden.
Jan
Algemeen beantwoorder Moderator

Geregistreerd op
16-2-2005
Berichten: 44220
Jan op 08 Januari 2020, 19:23  
@Leandres,

ik heb de wirwar aan quotes verwijderd, u maakt er een onleesbare brij van, ook anderen moeten kunnen begrijpen waar het over gaat, wilt u daar rekening me houden?
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17461

groningen
The headhunter op 08 Januari 2020, 19:52  
Je kan je ketel ook inregelen op LTV dan hoef hij ook niet hoger dan 45 graden.
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 08 Januari 2020, 20:38  
Mijn radiatoren in andere vertrekken zijn nu (nog) niet klaar voor LTV. Dus 60 graden heb ik nodig om het daar, indien nodig, op temperatuur te krijgen.

De verdeler die ik op het oog heb biedt de mogelijkheid om de pomp gemakkelijk te laten verwijderen zodat het systeem zonder pomp te laten functioneren.


Marcn88


Geregistreerd op
1-10-2015
Berichten: 2313

Twente
Marcn88 op 09 Januari 2020, 11:20  
Dit is daar een prima oplossing voor, alleen zou ik kijken of de verwarmingselementen boven niet meteen mee vervangen kunnen worden door oversized
Radiatoren of ltv radiatoren dan ben je in 1 x klaar of ook boven een droogbouw vvw systeem toepassen kan er in de toekomst als de warmtepomp er is ook mee gekoeld worden
Leandres


Geregistreerd op
13-5-2005
Berichten: 239

Groningen
Leandres op 09 Januari 2020, 11:58  
Is er iemand die kan uitleggen/voorrekenen hoeveel debiet er door de vloer zou moeten? Of is dit niet zonder meer zomaar te bepalen?
Ambidexterity


Geregistreerd op
2-5-2019
Berichten: 425
Ambidexterity op 09 Januari 2020, 13:19  
Sorry, dit forum heeft niet de optie om een topic te volgen die interessant is. Helaas kan dat alleen maar door een reactie te plaatsen, bij deze.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 3
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Vloerverwarming 2.0

Klusadvies: Vloerverwarming 2.0
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming nodig? Ontvang gratis offertes en vergelijk. 0 20 September 2013, 11:49
Geen nieuwe berichten Sticky: STICKY Vloerverwarming 2 23 November 2017, 20:51
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming inregelen, rendeert vloerverwarming optimaal 1 22 Januari 2017, 07:41
Geen nieuwe berichten Nieuwe vloerverwarming over bestaande vloerverwarming leggen 4 04 Maart 2015, 09:17
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming onder tapijt Terra vloerverwarming 0 12 Augustus 2011, 10:11
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming aanvoer-retour ROBOT vloerverwarming 10 04 April 2019, 20:47
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming onder andere vloerverwarming doorhalen 5 15 Oktober 2014, 23:06
Geen nieuwe berichten Vloerverwarming af? 1 09 Februari 2015, 19:39