Vloerverwarming 2.0

Leandres

  • #1
Jaren geleden ben ik zeer actief geweest op dit forum inzake een CV tuning project waaronder een vloerverwarmingssysteem. Nu wil het geval dat wij onlangs onze woning hebben verkocht en binnenkort zullen verhuizen. In onze nieuwe woning ligt geen vloerverwarming. Dit gaat er uiteraard wel komen! :mrgreen:

Omdat ik ook veel bezig ben met home automation zat dit nieuwe (vloer) verwarmingsproject voorzien worden van de nodige temperatuur en flow sensoren. En dat brengt mij gelijk op een aantal vragen:

Omdat het hele systeem nog aangelegd moet worden wil ik hier niet de fouten maken die destijds wel zijn ontstaan. Zo had de installateur van destijds geen legplan, dit deed hij op 'ervaring'. Ook waren de leiding lengtes niet in kaart gebracht en was er geen warmteverliesberekening gemaakt. Tot overmaat van ramp was er een 'normale' verdeler geplaatst en niet een laagtemperatuur verdeler waardoor het geheel slecht op temperatuur kwam.

In het verleden heeft Bernhard veel gereageerd op mijn topics en sprak daar veelvuldig over 'debiet'. Mijn nieuwe vloerverwarmingssysteem wil ik voorbereiden op de toekomst, waarbij het niet uitgesloten is dat iets als een warmtepomp de CV zal vervangen. Het moet nu al een LTV systeem gaan worden. Echter initieel zal het nog met een maximale aanvoer temperatuur van 60 graden zijn (CV-zijdig) maar kan dus te zijner tijd maar zo terug vallen naar 40 graden aanvoer. Hierdoor zal de delta T gaan afnemen en zal, als ik jullie goed heb begrepen, het debiet omhoog moeten.

Kunnen jullie met mij sparren over een richting waar ik aan moet denken qua technische invulling? Kan ik bijvoorbeeld de vloerverwarmingsgroepen niet de standaard 10m² per groep laten aanhouden, maar bijvoorbeeld 7,5m² per groep? Of de onderlinge leidingsafstand niet 10 maar 7 cm hart-op-hart laten infrezen?

Aanvullende informatie:

- Het betreft een vrijstaande woning uit 1970
- Vloerisolatie en muurisolatie wordt nog in voorzien
- Nefit Topline II AquaPower HRC 30 HR Combiketel uit 2015
- Aanvoer temperatuur wil ik terugbrengen naar max 60 graden
- Vloerverwarming komt op de begane grond +/- 90 m²
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Onderlinge afstand 10cm. Groepen max 80 meter. Diameter minimaal 16mm.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Goed streven om dit eens te beschouwen, want er wordt nog steeds maar wat af gerotzooid in vloerverwarmingsland!

Het is m.i. ook van groot belang HOE je de vloerverwarming gaat aanleggen. Wordt het gefreesd in de dekvloer (en ligt daaronder wel of geen isolatie), of op draadstaalnetten gemonteerd + daarna een dekvloer of overweeg je ook droogbouwsystemen.

Eén en ander heeft dan wel degelijk invloed op de hart op hart afstand van de buizen en de diameter daarvan.
Een 16 mm buis (wel minimaal noodzakelijk wanneer je een lage temperatuursysteem overweegt) is niet te buigen om op een hart op hart afstand van 7,5 cm te leggen.
De groepen kleiner maken houdt niet in dat er meer verwarmingsbuis in de vloer gelegd kunnen worden: wel dat de doorstromingstijd per groep verkort wordt, maar ook dat grotere verdelers toegepast moeten worden. Dat heeft weer invloed op de snelheid van opwarming.

We zien ook dat steeds meer, ook bij nieuwbouw wordt overgegaan naar droogbouw vloerverwarmingssystemen.
Daarbij heb je ook veel verschillende systemen.
Mijd m.i. systemen, die met buizen werken, kleiner dan 14 mm in diameter.
De onderlinge afstand van de buizen bij een droogbouwsysteem is weer sterk afhankelijk van de manier van overdracht en spreiding van de warmte.
Bij aluminium warmtegeleiders is dat veelal 12,5 cm: ruim voldoende om een goede warmteverdeling aan de oppervlakte te verkrijgen. Grotere h.o.h afstanden zou ik ook niet adviseren.
Zomaar dus wat roepen over lengte van de groepen enz. heeft weinig zin, wanneer men niet weet wat de vloerverwarmingsconstructie zal worden.

Ik vermoed, dat een systeem waarbij de buizen behoorlijk diep in de vloer liggen (en dan ook nog vaak op een grotere afstand dan 10 mm) z'n langste tijd wel gehad heeft.
Nog steeds worden vloerverwarmingssystemen ontworpen, waarbij men diverse afstanden van de buis gebruikt om de temperatuur in een ruimte te regelen. M.i. volkomen achterhaald en onbruikbaar bij lage temperatuursystemen.
Zie eerder, dat men zal gaan kiezen voor een systeem waarbij snel gereageerd wordt op de warmtevraag en daarmee energie bespaard kan worden. Dus een droogbouwsysteem, maar dan wel een juist opgebouwd systeem. En dan zeker in combinatie met een zoneregelingssysteem: dat wordt sowieso een voorwaarde om alles goed te regelen.

Diverse systemen die worden aangeboden scharen zich graag onder droogbouwsystemen, maar zijn dat absoluut niet.
Kijk dus uit wat je kiest, want het zou wel eens totaal onbruikbaar zijn bij lage temperatuur systemen.
 

Marcn88

  • #4
Als je echt gaat kijken naar ltv systemen is de minimale diameter 16mm en de groepslengte proberen rond de 60mtr maximaal te houden dit ivm de maximale flow over de groepen, met een ltv systeem is het niet de bedoeling om nog weer een extra pomp te voorzien op de verdeler, de pomp van in dit geval de ketel moet voldoende flow kunnen creëren over de vvw groepen vandaar de maximale lengte van ongeveer 60 mtr langer kan wel maar gaat het debietover die groep gewoon naar beneden.
Dit is allemaal vrij makkelijk te berekenen met Q=MxCxdelta t maak ik de delta t kleiner dus ltv moet om hetzelfde vermogen Q te transporteren de flow M vergroot worden
 

Leandres

  • #5
Kijk dus uit wat je kiest, want het zou wel eens totaal onbruikbaar zijn bij lage temperatuur systemen.
Dat is inderdaad ook precies de reden dat ik hier wil sparren alvorens ik een keuze maak. Uitgangspunt is een LTV systeem voorbereid op de toekomst.
 

Leandres

  • #6
Dit is allemaal vrij makkelijk te berekenen met Q=MxCxdelta t maak ik de delta t kleiner dus ltv moet om hetzelfde vermogen Q te transporteren de flow M vergroot worden
Kan je dit toelichten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Q=energie
M=massa in kg
C=energie constante van de stof, bij water 4200 joule.
dT= temperatuurverschil aanvoer retour.

C is constant bij constante afgifte Q
Zijn massa en Dt direct van elkaar afhankelijk.
 

Marcn88

  • #8
Als er bij een verdeler een pomp gemonteerd zit tussen de aanvoer en retourbalk dan is dit een menginjectie verdeler, de pomp verzorgt dan de flow over de groepen en de ketel injecteerd in deze waterstroom zijn hete (gem 70 graden) aanvoerwater waardoor dit gemengd wordt met het koude retourwater uit de vloer om zo de maximaal ingestelde temperatuur op de thermostaatknop van de verdeler te bereiken.
Dit zijn dus HTV verdelers en worden veelal toegepast als er vloerverwarming wordt toegepast in een woning waar het systeem is aangelegd en uitgerekend bij een 90/70 of 80/60 temperatuurtraject vandaar dus de meng injectie verdeler om deze temperatuur naar beneden te krijgen.
Bij LTV is het aanvoerwater maximaal 40 a 45 graden is is dus geschikt om rechtstreeks de vloer in te pompen en is mengen met koud retourwater niet gewenst omdat erdan nagenoeg geen temperatuur meer overblijft en het zeer lang zal duren voordat de woning op temperatuur komt, wat wel is voorkomt is dat de transport pomp in het warmteleverende apparaat niet over voldoende capaciteit beschikt dan kan er voor gekozen worden om een extra transportpomp te voorzien in de aanvoerleiding naar de verdeler
 

Leandres

  • #9
Mijn aanvoer temperatuur water zal initieel max 60 graden zijn. Er moet dus gemengd gaan worden om met max 37-40 graden de vloer in te gaan.

Op langere termijn zal de CV ketel mogelijk vervangen worden voor een LTV (warmtepomp) systeem, waarbij sprake is van aanvoer temperaturen van max 45 graden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je kan je ketel ook inregelen op LTV dan hoef hij ook niet hoger dan 45 graden.
 

Leandres

  • #11
Mijn radiatoren in andere vertrekken zijn nu (nog) niet klaar voor LTV. Dus 60 graden heb ik nodig om het daar, indien nodig, op temperatuur te krijgen.

De verdeler die ik op het oog heb biedt de mogelijkheid om de pomp gemakkelijk te laten verwijderen zodat het systeem zonder pomp te laten functioneren.

 

Marcn88

  • #12
Dit is daar een prima oplossing voor, alleen zou ik kijken of de verwarmingselementen boven niet meteen mee vervangen kunnen worden door oversized
Radiatoren of ltv radiatoren dan ben je in 1 x klaar of ook boven een droogbouw vvw systeem toepassen kan er in de toekomst als de warmtepomp er is ook mee gekoeld worden
 

Leandres

  • #13
Is er iemand die kan uitleggen/voorrekenen hoeveel debiet er door de vloer zou moeten? Of is dit niet zonder meer zomaar te bepalen?
 

Ambidexterity

  • #14
Sorry, dit forum heeft niet de optie om een topic te volgen die interessant is. Helaas kan dat alleen maar door een reactie te plaatsen, bij deze.
 

Leandres

  • #15
Vloerverwarmingsbuizen zijn zijn naast 16x2 ook in 18x2 verkrijgbaar. Heeft deze laatste nog een positief effect in het kader van lagere aanvoer temperaturen (bij toekomstig gebruik van een warmtepomp)?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #16
Hoe weet je of er een mogelijkheid bestaat bij die verdeler om de pomp later te verwijderen? Dit moet dan volgens mij aangesloten worden met de aanvoer in de aanvoerbalk en de retour in de retourbalk; niet allebei in de retourbalk zoals op de afbeelding nog met pomp.
 

Leandres

  • #17
Die informatie heb ik van de fabrikant. Die stelt dat de pomp er simpelweg tussenuit kan en de verdeler dan wordt voorzien van afdichtingsdoppen.

Maar dat is zorg voor over 5 tot 10 jaar. Voor nu zou ik graag meer informatie ontvangen om het systeem in de vloer zo goed mogelijk te ontwerpen zodat deze geschikt is voor LTV.
 

Marcn88

  • #18
Het leidingwerk zal idd iets aangepast moeten worden om de pomp te verwijderen maar dit is niet zon grote ingreep, de aansluitingen aan de verdeler zijn 1" hier kan dan een verloop in van 1"naar knel 22.
Als de voedingsleidingen naar de verdeler zijn uitgevoerd in 25 ivm ltv dan kan er een verloop geplaatst worden naar 22 knel en dan van dit tijdelijk naar de pompgroep met een 22 -3/4 puntstuk.
Als er dan word omgeschakelt naar ltv is het een kwestie van een stukje koper 22 buigen en aanknellen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #19
Niet vervelend bedoeld, maar ik snap weinig van je post. Ik kan me voorstellen dat de topicstarter het ook niet kan volgen. Kun je het misschien iets preciezer uitleggen? Waarom heb je het over de aansluitingen van de verdeler terwijl het over het weghalen van de pomp gaat? En waarom maakt het uit of het knel is of niet? Dat doet er toch niet toe?
 

Marcn88

  • #20
De pomp unit is een apart los te bestellen deel bij dit type verdeler als je deze als ht verdeler wil gebruiken heb je de pompgroep nodig in ts zn geval worden hier in eerste instantie de aanvoeren retour leiding op aangesloten, als ts overstapt naar ltv dan is de pompgroep overbodig en word in zn geheel van de verdeler afgehaald waarbij de leidingen die eerst op deze pompgroep zaten nu rechtstreeks op de verdeler gemonteerd moeten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu