Ventilatie: hoog stroomverbruik?

Orbitolina

  • #1
Ik vindt het stroomverbruik van mijn woning best wel hoog. Deels zal dat door de cv ketel komen ook al brandt hij maar 2-3 uur per dag op dit moment.

Ik heb ventilatie in de badkamer, wc en keuken (schakelaar in keuken) die altijd aanstaat en ik vraag me af hoeveel stroom zo'n ventilatie nodig heeft (keuze van stand 1-3). Verder combikoolkast, gasfornuis en magnetron met klokje, en een lamp, smartphone en laptop als ik thuis ben.

Thuis douche ik maar eens in de 4 dagen en in de keuken heb ik een afzuigkap.

Dus: zou het een oplossing zijn om de schakelaar voor de ventilatie uit te wisselen door een aan/uit schakelaar of een andere goedkope oplossing? Zit er stroom op of alleen een heel kleine spanning? De woning is 2 jaar oud, dus het zal geen heel oude installatie zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als de woning 2 jaar oud is, zal dat een gelijkstroombox zijn. Op stand 1 gebruikt die maar zo'n 5-7 watt.

Wat is hoog trouwens? Hoeveel stroom verbruik je?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ventilatie uitschakelen is normaal een slecht plan, zeker in moderne huizen.

Wat is een hoog verbruik?
En wat is het merk en type ventilator.
 

Orbitolina

  • #4
De woonkamer en slaapkamer hebben geen ventilatie, dus uitzetten kan zo slecht niet zijn. De waarschuwing om de deur van de slaapkamer bij gebruik niet de sluiten heb ik nog niet gevonden :lol:

Nou, niet hoog hoog, maar gewoon hoger dan verwacht. In mijn oude woning had ik 1kwh per dag verbruikt als ik niet thuis was. Hier is het 3kwh per dag.

Merk en type ventilatie weet ik niet. Ik heb gewoon een schakelaar in de keuken en ventilatiedingetjes onder het plafond in keuken, badkamer en wc.

edit: ik ga vanavond in de meterkast en cv kast kijken of er een ventilatiepomp in zit. Indien niet is hij gewoon niet toegankelijk :shock:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt geen ventilatiestroken in de ramen ?
Huidige woningen worden nagenoeg kierdicht gebouwd, dus als er geen aanvoer meer is zal een ventilator niets doen voor de ventilatie.

Daarom word er ook een ventilatie box geplaatst met ergens toevoerroosters zodat er voldoende lucht circuleerd door de woning om leeftocht en CO2 af te voeren.
 

Orbitolina

  • #6
Snap ik. Ik heb alleen tot nu toe niets gevonden. Ik heb 3 van dezen onder het plafond:
wat volgens mij alleen een afvoer is. Geen idee waar de besturing zit en hoe lucht in de woning komt.

Heb jij een idee waar ik naar een toevoer zou kunnen zoeken? Het is natuurlijk mogelijk dat er toevoerroosters in de ramen zijn, maar indien onder het plafond/achter de jalousien dan kom ik er niet bij. Ben te klein en trapladder te kort.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Wellicht wordt er met die kanalen zowel verse lucht ingeblazen als vieze lucht afgezogen.

Meestal wordt er in de badkamer, wc en keuken afgezogen en in de slaap- en woonkamers verse lucht ingeblazen. Onder de deur zou dan een kier moeten zitten om lucht door te laten.

Hou eens een wc papiertje tegen die kanalen, dan weet je snel zat of hij afzuigt of blaast.
 

Orbitolina

  • #8
Ga ik vanavond eens kijken. De deur in de woonkamer lijkt in ieder geval geen kier te hebben.


Diverse quotes verwijderd, we kunnen zo ook lezen wat er boven staat, mod.
 

Orbitolina

  • #9


Dit zit dus in mijn cv kast. Ik kom er niet dichter bij, dus geen idee van de fabricant.

In de keuken zijn twee openingen onder het plafond: eentje die zuigt en eentje die helemaal niets doet en ook heel schoon is. Badkamer hetzelfde. Eentje in de wc maar ik kom er niet bij. Niets in woonkamer, hal en slaapkamer. Plafond is te hoog, dus ik kan niet zien op er ventilatieopeningen zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Hoe oud is de woning? Volgens mij is het een Stork / Zehnder. Grote kans dat het een oudere wisselstroommotor is met een hoger verbruik. Daarnaast neemt de weerstand in de kanalen toe naarmate deze meer vervuild zijn.

Kun je een foto van de ramen maken?
 

Orbitolina

  • #11
Op dit moment is het te donker: donker raam en avond gaat niet goed samen. Maar ik heb nu wel een luchtopening in de woonkamerraam gevonden. Net bereikbaar met mijn hand.

De woning is 2 jaar geleden van een winkelpand helemaal verbouwd: muren, verwarming, kabels, vloeren, ramen, echt alles nieuw. CV ketel is een Nefit Proline NXT, met vloerverwarming. Woning is uitstekend geisoleerd en warmte blijft goed bewaard zodat ik maar een kort moment ieder late middag hoef te verwarmen.

Goed, dan lijkt het dus dat de ventilatie alleen lucht afzuigt.

Terug naar de oorspronkelijke vraag: zou de ventilatie voor het stroomverbruik verantwoordelijk kunnen zijn, en kan ik een aan/uit schakelaar inbouwen die ik alleen gebruik indien nodig? Staat er een hoge spanning op de kabels?

(klusvaardigheden: learning by doing.)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Je zou een keertje voor een dag de stekker eruit kunnen trekken en dan kijken of het stroomverbruik kleiner is. Als je niet thuis bent, kan je woning best een dag zonder ventilatie.
 

Orbitolina

  • #13
Hmm.. Met de trap kom ik er waarschijnlijk net bij. Ik ga het dit weekeind proberen (zal toevallig onderweg zijn).

Het hoge verbruik heeft in ieder geval niets met mijn elektronica te maken: ik heb niet veel spullen, zet de stopcontacten uit waar niet nodig en de verbruik s' nachts is bijna hetzelfde als over dag.
 

Akatar

  • #14
Het nieuwe type (mag geen merk noemen) met gelijkstroom motor gebruikt op lage snelheid 3,1 Watt, op maximale snelheid iets van 26 Watt.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #15
Gezien de blauwe kap is dit gewoon een Itho dus.
 

Orbitolina

  • #16
Een Itho?
 

Maurice81

  • #17
Itho ecofan cve, verbruikt op stand 3 max 60 watt
 

Orbitolina

  • #18
Bedankt. Ik zal het morgen zien of het een verschil uitmaakt. Indien niet dan gaat de zoektocht verder. Koelkast/vriezer verbruiken ook niet meer energie dan mijn oude kombi.
 

Orbitolina

  • #19
Ok, ik heb dus 1kwh per dag minder verbruikt tijdens het weekeind door de ventilatie uit te zetten. Dat is dus al een verbetering.

Ik ga eens kijken of ik de cv ketel kan tweaken. Volgens de informatie van de producent zou deze ook niet veel energie verbruiken, maar dit, en de smartmeter is alles wat er nog anders is.
 

Akatar

  • #20
Koop gewoon een "meterplug" dan kan je zien wat dat apparaat verbruikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu