Mechanische ventilatie keuken berekenen

Ser015

  • #1
Beste medeklussers,

Wij zijn druk bezig met de verbouwing van ons huis uit 1975. Nu zijn we aangekomen bij de ventilatie en hebben wij een aantal vragen:

1. In het Bouwbesluit hebben wij eisen gevonden m.b.t. ventilatie: woonkamer 0,7 dm³/s per m² vloeroppervlakte en keuken 21 dm³/s per m² vloeroppervlakte.
Door het verwijderen van een tussenmuur hebben wij een open keuken gecreëerd. De oorspronkelijke keuken was 15 m2. De woonkamer 38 m2. Totaal dus 53 m2 oppervlakte.
Hoe groot is onze ventilatiebehoefte in deze ruimte? is dat 0,7 x 38 = 26,6 (woonkamer) + 21 x 15 = 315 (keuken) = 341,6 dm³/s of 0,7 x 53 = 37,1 dm³/s?

2. Onze kookplaat met ingebouwde recirculatie afzuiging heeft een capaciteit van max 487 m³/h. Mag de afzuigkap 'meegerekend' worden in de ventilatieberekening?

3. Ons huis heeft helaas maar 1 ventilatiekanaal tussen de badkamer en wc. Hierop is een Orcon MV box aangesloten met een capaciteit van +/- 360 m³/h. Nu willen wij ook kunnen ventileren in de woonkamer/keuken. Hiervoor hebben wij twee opties:
1. Extra mechanische ventilatie unit op het platte dak plaatsen (dakventilator). Het ventiel kan dan precies boven het kookeiland komen aangezien de keuken zich in de 'uitbouw' bevindt.
2. Het ventilatiekanaal vanuit de wc aftakken/verlengen tot in de woonkamer. Een verlaagd plafond in de woonkamer is helaas geen optie dus zal het ventiel in de muur moeten komen i.p.v. in het plafond. Tevens komt het ventiel dan niet in de keuken maar in het eetgedeelte van de woonkamer.
Welke optie zouden jullie doen en waarom?

Wij horen het graag!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Koken jullie elektrisch of op gas?
Recirculatie afzuiging kan fijnstof en geur wel filteren, maar verbrandingsgassen niet.

1. maar dan met een wtw unit (op het dak) en de inblaas zo dat verse lucht richting woonkamer gaat.
 

Ser015

  • #3
Wij koken elektrisch.

Een decentrale wtw unit voor op het dak heb ik (nog) niet gezien. Wat betreft de meeste decentrale wtw units is dat deze te klein zijn voor onze woonkamer/keuken. Dat zou betekenen dat wij er meerdere moeten plaatsen en dit zie ik niet zo zitten...
 

ADDave

  • #4
Een opstelplaats voor een kooktoestel moet 21 dm3/s hebben, ongeacht of het gegasgestookt of elektrisch is. Deze 21 dm3 is in zijn totaliteit, niet per m2.

Dat plus de 26,6 van de woonkamer is 47,6 dm3/s = minimaal 172 m3/h afzuigen. De afzuigkap mag je hier niet in meerekenen.
 

Ser015

  • #5
@ADDave Bedankt voor je heldere uitleg! Goed lezen blijft altijd lastig :roll:.

Dient de afzuiging van 172 m3/h constant te zijn of enkel wanneer er gekookt wordt. Ik kan mij voor stellen dat een open keuken, op het moment dat er niet wordt gekookt, gerekend kan worden als woonkamer.

Als mijn beredenering klopt dan ga ik opzoek naar een ventilator die (37,1dm³/s x 3.6) minimaal 133 m3/h constant afzuigt en tijdens het koken verhoogd kan worden naar minimaal 172 m3/h.
 

ADDave

  • #6
Het Bouwbesluit houdt geen rekening met waar de ruimte op een bepaald moment voor wordt gebruikt. Een ruimte heeft een bepaalde functie en dat blijft zo. Het is opstelplaats voor een kooktoestel, of je nou aan het koken bent of niet. Deze zal constant dus moeten zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bouwbesluit heeft het toch over capaciteit?
Er staat volgens mij niet dat het continu aan moet staan,
een afzuigkap telt wel als deze een afvoer naar buiten heeft.
 

ADDave

  • #8
De ventilatie moet altijd aanstaan. Daar is regelgeving voor. Afzuigkap niet. Bouwbesluit is altijd de minimale ventilatie eis die je moet handhaven ongeacht inrichting.

Jackd schreef:
een afzuigkap telt wel als deze een afvoer naar buiten heeft.
In de praktijk ben ik het met je eens hoor, maar het kan ook zijn dat bij een eventuele volgende bewoner/andere keuken voor een recirculatiekap wordt gekozen. Dan kom je ineens tekort.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
ADDave schreef:
Bouwbesluit is altijd de minimale ventilatie eis die je moet handhaven ongeacht inrichting.
Daar moet ik wel een beetje om lachen. Het is gewoon de manier om er ergens zeker van te zijn, van wat vraag ik me dan af. Wellicht dat iemand dat weert.
 

ADDave

  • #10
Zoek het eens op in het bouwbesluit. Staat er letterlijk in waarom.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat van de afzuigkap haal ik uit het bouwbesluit. (maar heel duidelijk is het allemaal niet)
Zou bizar zijn om continu zoveel af te zuigen, ook een dure grap.

Denk ook als er geen wtw komt aan de aanvoer van lucht, er moet een best grote opening zijn om lucht aan te voeren anders staat de afzuiging in het niks te draaien en wordt de capaciteit bij lange niet gehaald.
 

Ser015

  • #12
Bedankt allemaal! Ik blijf het lastige materie vinden... Wat voor capaciteit voor afvoer raden jullie aan?
Ik zit te twijfelen over de Iltho pijpdakventilator ECO CVD. Deze heeft een instelbare capaciteit van 25 m3/h tot en met 350 m3/h. Ben alleen bang dat het overkill gaat zijn en wij te 'veel' gaan afzuigen. De aanvoer wordt geregeld d.m.v. roosters boven de ramen en schuifpui.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu