Zwevende vloer op balken t.b.v. geluidsisolatie

Averell

 • #1
Beste forumleden,

Ik heb het onderwerp een paar keer voorbij zien komen, maar ik ben nog niemand tegen gekomen die het heeft toegepast. Mijn vraag is dus of iemand dit (zie afbeelding) heeft toegepast en hoe? En is het resultaat succesvol?Toelichting afbeelding:

Het plan is om de huidige vloerdelen eruit te halen. Die zaag ik in stukken en komen tussen de balken te liggen (Om het karakter van het huis te blijven behouden). Dan wil ik een underlayment vloer los op de balken te leggen met een geluid-isolerende laag er tussen. Of in ieder geval trilling-dempend. Daar boven op wil ik een laminaatvloer of PVC-vloer. Welke dat wordt ligt ook aan de geluid-isolerende werking. Onder de underlayment wil ik isoleren met steenwol.

Verdere vragen:

Welk geluid-isolerend materiaal kan ik toepassen tussen balk en underlayment?
Is de dikte van de steenwol voldoende?
Hoe veel ruimte moet ik aanhouden tussen vloer en wand?
Beter laminaat of PVC?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als eerste moet de draagkracht van de balken berekend worden, als de balken te licht zijn helpt niets tegen het geluid, gekraak etc.
  Aan de hand van die uitkomst kan de rest bekeken worden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Als je de plaat los legt en er staat wat zwaars op midden tussen de balken, dan wipt de plaat bij de volgende balk omhoog.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik denk dat dit niet gaat werken. Underlayment moet vast zitten op de balken. Het werkt trouwens niet, dus rondom hoeft er geen kier te blijven. Op het underlayment kan je een zwervende vloer maken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Er is toch ook geluid dempende ondervloer voor laminaat ?
   

  Averell

  • #6
  @Jan,de balken zijn 165x60, met een hoh afstand van 600mm. Grootste overspanning is 4 meter. Hoe kan ik dat berekenen?

  @Rola,ik ben van plan om de platen onderling te verbinden door er lat aan de onderkant op te schroeven (zie tek). Samen met een laminaatvloer moet dit toch voldoende stevig zijn om het "wippen" te voorkomen? Misschien 22mm underlayment pakken voor de zekerheid?

  @Ijkenhout, werkt underlayment helemaal niet? De speling is overigens niet alleen voor werken, maar ook voor het los liggen van de wanden ivm overbrengen trillingen.

  @Peter, die vloeren zijn er inderdaad en die wil ik ook gebruiken (zie tekening) maar ik vraag me af of dat voldoende is.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Underlayment werkt niet noemenswaardig. Dat ga je niet terugzien. Dat is nou net het voordeel van kruislings verlijmen. Vanwege het geluid kan je beter de kier goed dichtmaken (stucwerk valt er vaak over). De balken steken ook in de muur, dus het is onzin om het underlayment los te houden.

  De vloerbeplating is er bv. ook voor de stabiliteit van je huis. Deze moet goed vastzitten op de balken.

  IJkenhout schreef:
  Op het underlayment kan je een zwervende vloer maken.
  Ik heb een nieuw type vloer bedacht zie ik :denk:
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Met de balkenschuif kunt u de balken berekenen.

  Ik kom op de volgende balken uit voor uw vloer.
  38 x 286 mm (geschaafd)
  70 x 220 mm (geschaafd)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu