Zwevend bureau met magneten

Avante

  • #1
Beste klusidee-lezers.

Ik ben wat aan het spelen met ideeën om voor mijn nieuwe woning op de computer/studeer kamer een zwevend bureau te maken.

Nu heb ik al een aantal post hier gelezen, en ben aan het denken geweest over een passende constructie...wou eigenlijk het liefst een soort houten frame, misschien met wat hoekbeugels.

Maar nu ben ik net via wat lukraak browsen tegen krachtige magneten aangelopen. Ik kan bijv. NdFeB magneetjes kopen van 40x20x10mm, welke een trekkracht van zo'n 25kg hebben (of ik moet iets heel erg verkeerd begrepen hebben).

Nu vraag ik mij af of ik een constructie zou kunnen maken met behulp van dit soort magneetjes; zou bijv. het totaal aan trekkracht het bureaublad recht en op zijn plaatst houden (ook met bijv. 60kg neerwaartse kracht?)

Wellicht dat ik iets behoorlijk over het hoofd zie, of natuurkundige principes voorbij ga...

Misschien is hier iemand die iets meer van (magnetische) krachtberekening afweet, en mij hieromtrent kan adviseren?

Zie plaatje hieronder voor een idee van het gewenste bureau (zal een soort L-bureau worden). In het verlengde van het hoekstuk zal een deel komen, wat ik misschien wel op een dergelijke manier (met grijze magneetjes) kan bevestigen?

Alvast erg bedankt voor jullie reacties!

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik snap je plan niet precies (waar de magneten moeten komen), maar ik heb het idee dat je de krachten verkeerd berekend. Als je iets aan het plafond hangt, dus in de richting van de zwaartekracht, dan kan je die 25kg gebruiken. In elk ander geval krijg je te maken met momenten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moment
Wel een leuk idee, om magneten voor dit soort toepassingen in te zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is de juiste link
 

Avante

  • #4
Hyz, bedankt voor de reactie.

Dat (25kg horizontaal) dacht ik zelf ook al, maar is dit misschien ook om te rekenen voor verticale kracht!?

Ik heb de link bekeken, maar kom er niet helemaal uit. Zeg het blad is 60 cm diep, het bureau moet (op het uiteinde; waar mijn armen rusten) bijv. 50kg kunnen dragen...verder dan die redenatie kom ik eigenlijk niet ;)

*de magneten zijn de grijze rechthoekjes op bovenstaand plaatje. Deze zouden bijv. tegen de muur worden geplaatst, en aanvullend om de (minimaal) 3 bureau delen tegen elkaar aan te houden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je wilt een blad van 60cm en een lat van 4cm met daarop de magneten.Er zit dan een scharnierpunt op 56 cm van de rand.
Op de rand zet je 50kg.
Dan heb je 50x56=2800.
de kracht op het einde van je blad(muurzijde) word dan
2800/4=700kg

Bladen tegen elkaar zetten werkt best met magneten, echter glijden deze van elkaar af, je kan ze dus niet van elkaar trekken maar wel wegschuiven van elkaar.

Ik denk een kansloos project.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu