Hoe ga ik het zuinigste om met gas?

Razorblade

  • #1
Hallo,

We zitten met de volgende vraag:
's Morgens staat de cv van 06.30 tot 8.00 uur op 20 graden. Daarna gaat de cv tot 17.00 uur op 18 graden. Van 17.00 tot 22.00 uur is de cv weer ingesteld op 20 graden.
Is het nu verstandiger om de cv de hele dag op 20 graden te laten staan, of het bovenstaande zuiniger?
 

Fiesiekus

  • #2
Bovenstaand is het zuinigst. Hoe lager je binnentemperatuur, des te minder de warmtestroom van binnen naar buiten.
 

Razorblade

  • #3
Ok, maar als de temperatuur constant op 20 graden blijft, dan hoeft de cv steeds maar eventjes op te warmen. Als de cv van 18 naar 20 graden moet opwarmen is die daar vrij lang mee bezig. Is het dan niet voordeliger om de cv constant op 20 graden te laten staan?
 

Fiesiekus

  • #4
Neen.
 

Pigion

  • #5
Nee.
Het verwarmen van een huis is een zaak van evenwicht tussen warmte-verlies en warmte-aanmaak.
Het warmte verlies is een functie van temp.-binnen, temp.-buiten en de isolatie. Door de temp. binnen over een bepaalde tijd lager te houden, beperk je het warmteverlies over die periode.
Als de thermostaat weer hoger staat, moet de ketel natuurlijk werken om het huis op de ingestelde temp. te brengen. Echter dit verbruik om weer op temp. te komen is minder dan wanneer het huis op de hogere temp. was gebleven. Dit zijn simpele natuurkundige wetten van warmteverlies. U hoort echter die CV ketel werken en krijgt dan subjectieve gevoelens dat er wel erg veel gas doorgaat om weer op 20C. te geraken. Zelfs ervaren CV rotten hebben moeite met deze simpele natuurkundige wet.
De besparing door verlaging is minder bij zeer goede isolatie, bij rel. korte perioden van verlaging en bij trage verwarmingssysteem (vloerverwarming)
Echter, u kan de proef zelf doen over meerdere dagen Het moeilijke is dat geen stookdag gelijk is, buitenperatuur, wind en zoninval.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #6
Overigens is de aanduiding "Natuurkundige Wet" een beetje misleidend, natuurkundigen maken geen wetten (zouden we wel willen :mrgreen: ).

Het zijn natuurkundige verschijnselen die door wiskundige formules worden beschreven.
 

Pigion

  • #7
@Fiesiekus,
Ik wil best even met u steggelen over het verschil tussen wetten en verschijnselen.
Ik heb nergens gesteld dat Natuurkundigen wetten maken. Ook al is het verschijnsel warmte-stroming in een aantal wiskundige formules gegoten, dan noch blijven het Natuurhundige Wetten.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #8
Het gaat mij om het begrip "wet" en "wetmatigheid". Dat vind ik synoniem met iets dat van buitaf opgelegd wordt, zoals overheidswetten.

In de natuurkunde is het natuurlijk onzin om over extern opgelegde regels te spreken; materie en energie (volgens Einstein verschillende verschijnsingsvormen voor hetzelfde verschijnsel) hebben hun eigen verschijnselen en verschijningsvormen: warmte stroomt van hoge naar lage temperatuur (waarom eigenlijk?) en materie plus energie kan niet verloren gaan, om maar wat verschijnselen te noemen.
Vervolgens hebben fysici die verschijnselen beschreven en maken daarbij gebruik van de natuurkundige taal: de wiskunde.

Daarom spreek ik altijd over natuurkundige verschijnselen die beschreven worden door wiskundige formules.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Kunnen jullie ergens anders een discussie gaan voeren ?
 

Tino

  • #11
Nou volgens mij kun je met je klok thermostaat vanalles vogelen zolang je niet te veel varieert (in mijn geval bijv. max 3 graden) en daar is niks natuurkundigs aan, gewoon RFM.
Gr.Tino
 

Pigion

  • #12
@Tino,
Er zijn mensen die geloven dat de warmte uit de thermostaat komt. Als u nog wat tijd over heeft, kan ik u aanbevelen eens een warmteverlies berekening van een woning in te zien. Misschien breekt dan het licht door en kan u ook zinvol bijdragen aan dit topic
Pigion
 

Tino

  • #13
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je gewoon de proef op de som moet nemen en zelf uitvogelen wat voor jezelf 't beste is. Een belangrijk iets is ook nog je eigen comfort. Minste gas gebruik je altijd nog door niet te stoken.
Vraag me altijd af waarom er op simpele vragen altijd van die moeilijke antwoorden gegeven moeten worden.

In theorie werkt niks en iedereen weet waarom, in praktijk werkt alles en niemand weet waarom.
Vaak gaan praktijk en theorie samen, niks werkt en niemand weet waarom......
 

Fiesiekus

  • #14
:lol: :lol:

@Tino: scherp opgemerkt!
 

Back to basic

  • #15
Je zou natuurlijk ook kunnen beginen met de watertemperatuur te verlagen wat door de radiatoren gaat,je systeem brand wat langer maar heeft het water snel op themperatuur.

ook is het belangrijk wat voor huis is het wat voor isolatie heb je.

het zuinigste stoken is de ketel uit. het meeste rendement haal je uit isoleren,inregelen en een lage watertemperatuur.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Het is niet puur een verhaal van warmteverlies berekening door de muren of doorstoken op 20 graden of terug naar 18 zinvol is.

Een HR ketel haalt zijn hoogste rendement wanneer de retourtemperatuur van het water zo ver mogelijk beneden de 60 graden blijft. Dit vanwege het terugwinnen van warmte door condensatie van water in de rookgassen. Wanneer je elke dag een spurt neemt van 18 naar 20 graden kan het zijn dat de watertemperatuur dan dusdanig toeneemt dat (tijdelijk) het HR rendement slechter wordt en je dus meer gas verstookt voor de zelfde hoeveelheid netto warmteinbreng in de woning dan wanneer je geleidelijk opstookt.

Bovendien zit je met leidingverliezen. Een niet onaanzienlijk deel van de warmte in een CV systeem wordt uitgestraald door de leidingen naar radiatoren toe. Wanneer die leidingen ongeïsoleerd door ruimtes gaan die je toch niet wilt verwarmen kan een ander stookgedrag ook voor verschillen zorgen die een platte warmteverliesberekening aan de hand van muur, vloer en dakverliezen niet onmiddellijk aantoont omdat de warmte op een andere manier over de ruimtes verdeeld wordt.

En tenslotte nog de elektrische energie. Van 8:00 tot 17:00 zijn 9 uren waarin een reguliere CV pomp bij continu draaien ongeveer een halve kWh verbruikt. Een ander stookgedrag verandert het schakelpatroon van de CV pomp en daarmee het elektrische verbruik. En aangezien stroom duurder is per kWh dan gas is dat ook vanuit het oogpunt van zuinigheid een aandachtspunt.

Al deze dingen samen: Tino's advies opvolgen en de proef op de som nemen. Goed bijhouden van het verbruik, natuurlijk wel in combinatie met het weer, want uiteindelijk bepalen de weersomstandigheden in hoge mate het gasverbruik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu