Zonwering bediening aansluiten

Ronaldstolk

 • #1
Zie bijlage, ik had een eenvoudige handbediening voor mijn screen maar wil die nu vervangen door een automatische bediening (klokgestuurd). Ik ben echter onzeker over de bedrading.

Ik heb de draden genummerd zoals ze in de handbediening zaten, kan iemand aangeven welk nummer/nummers in welke 'letter' (A t/m E heb ik ze genoemd) op de automatische bediener moeten?

Alvast dank!
 

Bijlagen

Ronaldstolk

 • #2
laat maar het is al opgelost bij de automatische is er geen aardedraad aansluiting daardoor zijn er dus 2 draden minder...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
Heb je die aarddraden dan wel doorverbonden met een lasklem?
Anders is de hele zonweringskast niet geaard!

Ik was trouwens een antwoord aan het schrijven dat je nadere specificaties zou kunnen vermelden van die Rollotimer, want er blijken verschillende modellen te bestaan. Maar dat hoeft dus niet meer.
 

Ronaldstolk

 • #4
nee ik heb die aarddraden niet verbonden, maar dat heeft ook geen zin want de stekker zit in een ongeaard stopcontact... ik heb ook geen aarde beschikbaar in die kamer.... is dat een groot probleem?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ronaldstolk schreef:
.... is dat een groot probleem?
Dat is naar mijn mening een levensgroot probleem. Als er iets misgaat met de isolatie van de motor van de zonwering kan de hele behuizing van de zonwering op 230 Volt komen te staan.
Dat moet je beslist niet willen, zeker niet met iets dat ziich buiten bevindt (vocht!).
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

Ronaldstolk

 • #6
mmm oke dan moet ik kijken of ik toch ergens aarde kan vinden, desnoods in een andere ruimte
bedankt
 

JFW

 • #7
Kijk even in de centraaldoos in het plafond, vaak zit er wel een aardedraad die voor bijvoorbeeld de keuken is getrokken maar in een woonkamer-gebied niet wordt gebruikt.

Overigens, v.w.b. onderstaand:
Ronaldstolk schreef:
desnoods in een andere ruimte
Wel controleren of deze andere ruimte achter dezelfde groep (en dus aardlekschakelaar) zit :wink:
 

Ronaldstolk

 • #8
20240531_101020.jpg

Bedankt, ik heb even gekeken maar kan ik deze kamer nergens een aardedraad vinden zeg maar. De WCD die je ziet (waar de stekker van de zonweringbediening in zit) is ook ongeaard. Is het mogelijk de aardedraad van de zonweringbediening naar de radiator te maken? De radiator is toch ook geaard zeg maar via het CV systeem meen ik me te herinneren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ronaldstolk schreef:
De WCD die je ziet (waar de stekker van de zonweringbediening in zit) is ook ongeaard.
Maar die wcd ziet er toch echt uit als een geaard exemplaar.
stopcontact.jpg


Dat is geheel niet toegestaan, veroorzaakt een zeer gevaarlijke situatie. Niet alleen is dat zonnescherm nu niet geaard, maar bovendien steekt iemand, bijv. van buitenaf die een klus moet doen, daar wellicht een keer een apparaat of gereedschap in dat beslist geaard moet zijn.

Ronaldstolk schreef:
Is het mogelijk de aardedraad van de zonweringbediening naar de radiator te maken?
Alleen al de gedachte daaraan doet me rillen. Stel nu dat de zonwering een lek naar aarde heeft dat afgeleid wordt naar de aarde van de CV-installatie. Dat gebeurt dan via de CV-buizen en uiteindelijk de stekker van de CV. Nu komt er een CV-monteur, die trekt voor onderhoudswerkzaamheden de stekker eruit en gaat aan het werk aan de ketel. Krijgt ie me toch een oplazer...

Het aarden via waterleiding- of CV-buizen is al heel lang absoluut verboden!

In beide gevallen ben jij verantwoordelijk voor eventuele ongelukken die door de onjuiste aardingsmethode (of het afwezig zijn van aarde op een geaard stopcontact) plaatsvinden!

De enig juiste methode is toch het naar de centraaldoos brengen van een aardverbinding vanuit de meterkast en vervolgens naar het stopcontact toe. Kost even wat onderzoek en werk, maar is vrijwel altijd gewoon mogelijk. Tenzij er lasdozen weggestopt zijn onder verlaagde plafonds of weggesmeerd achter muren. Maar dat laatste is al helemaal niet toegestaan en moet onherroepelijk gecorrigeerd worden, indien van toepassing!
 

Ronaldstolk

 • #10
Dag Kees, nee hoor, dat lijkt maar zo dat het wcd er geaard uit ziet met de stekkers erin wel misschien maar hierbij een foto van zonder stekkers het is duidelijk zichtbaar dat het ongeaard wcd is bedankt voor je advies, ik vroeg niet voor niets of het mogelijk is via de verwarming te aarden uiteraard zou ik het niet hebben gedaan zonder dat ik het heel zeker wist bij deze weet ik dus zeker dat ik dat niet moet doen...

20240531_104029.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu