Elektradraden zonwering verlengen

Gerard84

  • #1
Na het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen en het herplaatsen van de elektrische zonwering is het nodig om de bedrading te verlengen, zodat de schakelaar om de hoek geplaatst kan worden. Er komt nog een afwerkplint voor en dan wil ik overgaan op een kabelgootje. Gezien de beperkte ruimte zie ik niet hoe ik alles op de juiste manier kan verlengen. Ik heb al gelezen over krimpkousjes en isolatietape, maar volgens mij is dat ook niet helemaal veilig. Het betreft trouwens 4-aderig draad voor de duidelijkheid.

Hoe zou ik dit het beste kunnen aanpakken? Alvast bedankt!

IMG_20230625_093402177_HDR.jpg
 

HBH

  • #2
Dat zou kunnen met een kabelverbinder, primair voor het verlengen van grondkabel maar kan ook in huis gebruikt worden volgens de leverancier. Is 25-30 mm in diameter en zou eventueel weggewerkt kunnen worden in een kabelgootje. Zou niet kunnen zeggen of dit ook is toegestaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dat is rommelwerk. Als je geen lasdoos wilt plaatsen dan is de juiste oplossing om bij de motor de kabel te vervangen voor een langer exemplaar.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

HBH

  • #4
TS heeft reeds aangegeven de bestaande kabel te willen "verlengen" en komt daarbij met een - volkomen onzinnig - idee op de proppen. Hij is dus in deze situatie gebaat bij een advies omtrent zijn beoogde manier van lassen.
Genoemde kabelverbinder is een soort 'lasdoos'. Maar wel eentje die bijzonder weinig ruimte in beslag neemt. Heeft bovendien een zowel Europese als Duitse kwaliteitsmarkering. Bij juiste toepassing is de kwalificatie "rommelwerk" dan ook misplaatst.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Er staat nergens dat het onmogelijk is om de kabel te vervangen. En verbindingen in een gootje maken valt bij mij absoluut onder de noemer rommelwerk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nieuwe kabel uit één stuk heeft de voorkeur.

Anders een minilasdoos met 4x een verbindingsklem / lasklem doorvoerconnector.
 

HBH

  • #7
"Er staat nergens dat het onmogelijk is om de kabel te vervangen."

Nee natuurlijk stond dat er niet in. En waarom zou TS ook, wanneer hij het meerdere malen heeft over verlengen, plus daarbij een voorbeeld van geeft.
Om TS gericht te adviseren ben ik afgegaan op de feiten die er juist wel in stonden i.p.v. te verwijzen naar de legio die er eventueel wel in zouden hebben kunnen staan.
Het zij zo.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
HBH schreef:
Hij is dus in deze situatie gebaat bij een advies omtrent zijn beoogde manier van lassen.
Nee, TS is gebaat bij een nette, goede en betrouwbare oplossing. En ook een 25-30 mm breed blok kun je niet in een kabelgoot kwijt, dus krijg je ergens halverwege een opbouw montagedoos. Een nieuwe kabel is technisch gezien de beste oplossing en dat mag ook benoemd worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Kaajee

  • #9
Het zal best als rommelwerk beschouwd worden door sommigen hier, maar als TS niet makkelijk bij de motor kan komen, zou ik voor een P25/K25 plintsysteem gaan, mooi afwerken bij de bochten netjes in de schakelaar verwerken en binnen de goot de 4 draden verlengen met onderstaande lasklemmen, die je wel in de goot kwijt kunt. Ik zou de 4 draden op verschillende lengtes afknippen tov van elkaar zodat de lasklemmen elkaar niet in de weg zitten. Als de boel eenmaal goed bevestigd is, komt er geen beweging in het geheel en is het gewoon veilig mijns inziens.
(De zogenaamde lasdozen die ook in het K/P25 assortiment zitten bieden niet zo veel meer bescherming dan de goten zelf en daar mag blijkbaar wel in gelast worden.)

Screenshot_20230626_204815_Chrome.jpg
 

HBH

  • #10
@Walker: De verbinder waar ik het over had is geen blok maar een cilindervormig geval, met een diameter van ca. 25 mm en ca. 75 mm lang. TS moet zelf maar beoordelen of die in zijn beoogde kabelgoot past. Zo niet, dan is dit sowieso geen optie.
 

HBH

  • #11
@Walker: Natuurlijk mag er gezegd worden dat bij het probleem van een te korte kabel, vervanging de meest optimale optie is. Evenals er gezegd mag worden wanneer een alternatieve oplossing die niet helemaal aan dat optimale plaatje voldoet, niet bij voorbaat als “rommelwerk” behoeft te worden afgeschoten. Er zijn gradaties.
Steeds nieuwe producten die er op de markt komen, zorgen ervoor dat er meerdere keuzes gemaakt kunnen worden. Ook de elektrotechniek ontkomt niet aan innovaties en er is heel veel wat veranderd sinds Nikola Tesla zijn kunstjes uithaalde.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Of solderen met krimpkous er omheen, en dat weer in een klein kabelgootje plaatsen.
Zelf zou ik solderen maar de Wago doorverbinders die Kaajee aangaf die zijn ook prima.
(en nog meer geschikt volgens de regels)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu