Elektrische zonwering -> klik aan klik uit

zippy

  • #1
Ik wil mijn elektrische zonnescherm aansluiten op een klik aan klik uit systeem, maar ik krijg het niet helemaal voor elkaar. Er komen 3 draden uit de motor van de zonwering: zwart, blauw (of bruin, slecht zichtbaar) en geel/groen.

Ik mis dan toch een schakeldraad? Of zie ik hier wat over het hoofd?

Groeten en bedankt

20230515_165158.jpg 20230515_165158.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Normaal gesproken komen er bij een niet-afstand bestuurd systeem 4 draden uit de motor:
- Aarde
- Nul
- Geschakelde fase omhoog
- Geschakelde fase naar beneden.
Op een dergelijk systeem kun je geen klikaan-klikuit componenten aansluiten, tenzij het iets is, dat speciaal gemaakt is voor zo'n zonnescherm. Of klikaan-klikuit dat in het programma heeft weet ik niet en is in dit geval ook niet belangrijk, want het zal niet werken.

In dit geval heb ik namelijk sterk het vermoeden, dat het een systeem met een afstandsbediening betreft. Immers: er zijn maar drie draden, aarde, nul en fase. Helaas zijn afstandsbedieningen bij dit soort systemen niet universeel. Ieder merk heeft zo zijn eigen afstandsbediening en eigen methode van overdracht. Komt allemaal wel zo'n beetje op het zelfde neer, maar de frequenties en de codes waarmee de signaaloverdracht plaatsvindt kan net iets anders zijn.

Je zult dus moeten uitvissen welk merk en type zonwering het is en hopen dat daarvoor nog een afstandsbediening leverbaar is.
 

zippy

  • #3
Bedankt voor je reactie. Er heeft echter een schakelaar gezeten op deze zonwering, heb namelijk de foto nog van voor de verbouwing. Daar zie ik zo'n simpele op en neer schakelaar zitten. Enig idee hoe dat dan mogelijk is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, geen idee hoe dat mogelijk was.
Zou misschien kunnen betekenen, dat de aardedraad misbruikt is als tweede schakeldraad, maar dat zou dan tegen alle regels in zijn.
Of er is een 'nieuw' snoer aan dat ding gezet met één ader minder.

Op wat voor manier ben je eraan gekomen en hoe heb je gezien dat het in de oude situatie met een 'simpele op/neer schakelaar' bediend werd? Is die simpele schakelaar misschien toch een afstandsbedieningskastje geweest?

PS. Als je nu gewoon alles meedeelt wat bekend is over het verleden van deze zonwering, dan hoef ik het er niet telkens 'uit te trekken'. Want indien er verbouwd is en voior de verbouwing werkte het wel, waar is dan die schkelaar gebleven en waarom is er niet genoteerd hoe het gezeten heeft?
 

zippy

  • #5
Wederom bedankt! Ik weet dat er een schakelaar op heeft gezeten, omdat ik dat zie op de foto's op Funda, zie bijlage.

Ja, goede les om voortaan van alle bekabeling foto's te maken. Ben al meer zaken tegengekomen qua elektra die ietswat vreemd zijn, dus zal me niks verbazen als het aardedraad misbruikt is

Screenshot_20230515-172731_Chrome.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nou sorry hoor, maar op die foto is echt niet te of dat een afstandsbediening is, die op de muur geschroefd is of dat het een gewone schakelaar is. Ik zie alleen maar een vaag wit blokje, kan van alles zijn.

Weten de vorige eigenaren niet wat er zat?

Indien de aardedraad misbruikt was, mag je het scherm niet met die kabel aansluiten, want een aardedraad mag je daar niet voor misbruiken. Bovendien hoort zo'n scherm geaard te zijn, tenzij ie helemaal van kunststof is.
 

zippy

  • #7
Even de vorige bewoner gebeld: is een schakelaar geweest. Merk en type moest hij even opzoeken.

Ik ga me eens beraden op de opties haha.

//vraag: andere zonwering aan de voorkant van het huis heeft ook 3 draden, daar heb ik wel de afstandbediening van. Gok dat ze die kwijt zijn geraakt van de andere. Hoe sluit ik die exact aan dan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu