Zonneboiler twijfels over een aantal zaken

50Miles

  • #1
Hallo,

Afgelopen week heb ik de sleutel van onze nieuwe woning gekregen. Hier is door de vorige eigenaar een zonneboiler in geinstalleerd. Ik heb mijn twijfels een beetje over een aantal zaken en wou dit hier eens voorleggen. Mijn vragen zijn concreet:

- Is er wel een inlaatcombinatie geinstalleerd? Dat ding op de koudwatertoevoer ziet er wat raar uit, en zit niet op een afvoer. Is dit een inlaatcombinatie? Zo ja, zijn hier slangen voor te krijgen?

- Ik zie een ventiel waar 90Graden op staat met daarnaast een sticker met daarop "exhaust pipe". Ik neem aan dat dit een drukventiel is welke boven 90 graden open gaat. Gisteren ging deze dus open, terwijl de vorige eigenaar geen afvoer had geinstalleerd daarvoor. Snel noodafvoer aangelegd.

- Moeten de mengventielen worden voorzien van een keerklep? Volgens mij nu niet het geval. Voor de inlaatcombinatie (als dit een is althans) wordt de koud waterleiding gesplitst en loopt deze naar een mengventiel bij de uitgang voor heet water. Als dit ventiel geen keerklep heeft, maar de inlaatcombinatie wel, dan heeft dit geheel geen nut volgens mij, kan het heet water alsnog de koudwaterleiding in lopen toch? Dit staat ook op de fotos.

Ik heb wat fotos op internet gezet ter illustratie.
https://goo.gl/photos/gmVMYgKTaLzmEzeM9
De boiler zit overigens niet op de CV aangesloten, maar dient alleen voor warm water (loopt uiteraard wel via de ketel).

De ketel wordt nog verplaatst naar een betere plek op zolder. Dat is voor mij direct het moment om eventuele gekke dingen aan te pakken (aansluitingen, keerkleppen etc.)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zie geen inlaat combinatie zitten, ten minste..... Ik herken hem niet als zodanig.
Dat 90 graden ventiel is idd ook enigszins vreemd. En dat hij open is gegaan nog meer. Check even of de pomp wel draait als de zon schijnt.

In de regel zittern er geen keerkleppen in dit soort mengventielen, maar dit is geheel afhankelijk van de manier hoe deze op d ketel en in het water circuit is aangesloten.
 

50Miles

  • #3
Waarom is het vreemd dat het ventiel open is gegaan?? Het is een combinatie-ventiel, 90 graden of 7 bar.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
Dat ventiel is ervoor om te zorgen dat de boiler niet beschadigd, deze heeft een max. druk van 7 bar. Idd bij 90 graden gaat hij ook open om de temperatuur te bewaken.
 

50Miles

  • #5
Waarom is dit dan vreemd volgens Screech? Dit is toch een normale gebeurtenis om het vat te beschermen?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
Ja dat klopt. Echter normaal word hier een inlaatcombinatie voor gebruikt. Deze zal je overigens nog moeten plaatsen want hierin zit ook een keerklep. Plaats er wel 1 van 6 bar anders gaat hij niet open, maar blijft hij lozen via het ventiel.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Waarom is het vreemd? Simpel......

TS gaf aan dat er GEEN afvoer onder zat, dat is natuurlijk al vreemd. Nog vreemder is dan dat bij de vorige bewoner deze klep nooit open is gegaan. Anders had er wel een afvoer onder gezeten.
Tevens hoort dit ventiel niet zomaar open te gaan, omdat de inlaat combinatie ( die er dus niet inzit) hier moet ingrijpen.
Mocht dit wel standaard zo zijn met dit ventiel, wil ik er niet naast staan als hij gaat spuien met 90graden.

Al met al, dus een vreemde installatie.
 

50Miles

  • #8
Duidelijk verhaal. Bedankt! Het is inderdaad een vreemde installatie. Komende week gaan we dit aanpassen. De vorige bewoner had er overigens een emmer onder te staan met een buis vanaf het ventiel de emmer in.

@Arie1
Één ding is mij nog niet duidelijk. Ik lees op sommige sites dat een inlaatcombinatie koud water loost. Vanuit de stroomrichting bekeken gaat koud water de inlaatcombinatie in welke een keerklep heeft. Na de inlaatcombinatie loopt het de boiler in die heet is. Het water na de inloopcombinatie wordt dus warm door de boiler. Dit zet uit waardoor de druk toeneemt. Hoe kan een inlaatcombinatie met keerklep dan koud water gaan lozen? De druk neemt in het vat toe, niet voor de inlaatcombinatie toch?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
Een inlaatcombinatie loost warm water!
Al het andere is onzin. Dat dit water soms koud is heeft te maken met de lengte tussen de inlaatcombinatie en de boiler, waardoor het geloosde water nog koud is, maar het is water uit het warm water circuit.
 

50Miles

  • #10
Kijk, helder! Dankje. Dit is ook wat ik had verwacht.
 

50Miles

  • #11
Inmiddels heb ik een inlaatcombinatie geinstalleerd, maar ben ik op zoek naar een afsluiter voor de warm water uitvoer, en een tapkraan voor bij de koudwater inlaat.

Iemand die mij hierin tips kan geven? Moet geschikt voor drinkwater zijn, en hoge temperaturen aankunnen...

Ik kom er niet helemaal uit op internet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Waarom hebt u een afsluiter nodig voor de warmwaterleiding ?
U kunt de inlaatcombinatie dicht draaien, dan stopt het warme water ook.
Een tapkraan kan op een doorloopmuurplaat gemonteerd worden, de kraan moet voor de inlaatcombinatie geplaatst worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu