Zoneverwarming regelen vanaf verdelers

Fantom

 • #1
Hallo Allemaal,

Mijn naam is Roland en ik woon in een huis wat gebouwd is in 2000. Het huis heeft een normale centrale verwarming zoals je ziet in huizen van die leeftijd. Die bestaat uit een CV ketel, verdelers op de beganegrond en de 1e etage. De radiatoren zijn uitgerust met thermostaatkranen behalve de radiatoren in de woonkamer en de keuken, die staat altijd open. Daar hangt namelijk de thermostaat die de CV aanstuurt. Tevens is de keuken voorzien van vloerverwarming. Het nadeel is dat de keuken ook nog een radiator heeft.

Nu wil ik het huis graag voorzien van zonverwarming zodat de ruimtes apart van de woonkamer kunnen worden verwarmt. Nu kan ik alle radiatorkranen vervangen voor kranen van bv Honeywell of Tado. Daarmee los ik het probleem echter niet op van de vloerverwarming in de keuken.

Mijn vraag is, Kan ik op de verdelers kranen zetten die ik dan aanstuur met stelmotoren via het Honeywell Evohome systeem? Ik laat dan alle kranen op de radiatoren open staan en regel dan via de stelmotoren en thermostaten de ruimtes de verarming in de ruimtes. Is dat mogelijk of moet je dan echt met radiatorkranen met stelmotoren daarin gaan werken. En als dat zo is hoe los ik dan het probleem op met de keuken waar ik vloerverwarming en een radiator heb?

Ik hoop dat jullie mij kunnen en willen helpen.
 

Freekcv

 • #2
Plaats even een foto van je verdeler en de leidingen waarmee deze is aangesloten
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #3
Zoek eens op etage regeling, er is zoveel meer op de markt dan evoh#me en stukken goedkoper
We wachten de fotos even af voor de verdelers
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #4
Zoek eens op zoneregeling.nl
Ik ben het eens met Marcn.88: kijk eens verder dan Evohome en Tado voor praktische betaalbare oplossingen.
Met dtelmotortjes de radiatoren regel kan goed, masr oude radiatorkranen zijn daarvoor niet geschikt.
Graag foto's ter verduidelijking van je vragen
 

Fantom

 • #5
Dank voor de reacties, Ik snap dat er meer systemen zijn dan Evohome. het was echter ter illustratie bedoeld. Ik ben niet op zoek naar een etage regeling maar echt naar een systeem waar ik kamers apart van elkaar kan verwarmen.

In de foto's zien jullie:
1. De verdeler van de beganegrond. Daar zie je de vloerverwarming in de keuken en de aansluitingen naar de radiatoren in de keuken, huiskamer, hal en garage. De radiatoren in de huiskamer en keuken hebben geen kranen die je kan draaien. Zie bijgevoegde foto. Het lijkt een kraan maar je kan niet aan de knop draaien. Die zit er voor de sier.
2. de verdeler van de boven verdieping. De radiator op zolder wordt rechtstreeks vanuit de aansluitingen bij de ketel verbonden.

IMG_1039.jpeg IMG_1040.jpeg IMG_1041.jpeg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #6
Fantom schreef:
...... Ik ben niet op zoek naar een etage regeling maar echt naar een systeem waar ik kamers apart van elkaar kan verwarmen....
In principe is er geen verschil tussen een etageregeling en een zoneregeling.
Je wilt vanuit verschillende punten de cv-ketel, stadsverwarming of warmtepomp inschakelen en zorgen dat het warme water dan naar de juiste plek wordt geleid. Dat gebeurt meestal door kleppen in het systeem te plaatsen en deze tegelijk met het aanschakelen van de warmwaterbron te bedienen. (vergeet in dat geval ook niet een bypass ventiel te plaatsen)
Het kan ook door een verdeler te plaatsen met de mogelijkheid om de groepen onafhankelijk van elkaar te openen of te sluiten d.m.v. een thermostatische kraan met een stelmotortje

Op de foto's zie ik een ongelooflijke troep! (zoiets komen we vaker tegen: men blijkt geen enkel respect te hebben voor werk van de installateur)
Sorry hoor, maar onze monteurs mogen van mij vertrekken als ze aan zoiets moeten geen werken.
Op een verdeler waar radiatoren zijn aangesloten, kan je in principe wel stelmotortjes plaatsen (maar hier zou ik niet aan willen beginnen)
Zorg eerst dat er een verdeler komt, waar nog ruimte en overzichtelijkheid is om zoiets te construeren.
 
Laatst bewerkt:

Fantom

 • #7
Dank voor je bericht Degooier, ik kan daar helemaal niks mee. Fijn dat een installateur roept dat de monteurs mogen vertrekken als ze dergelijke "Troep" aantreffen. Daar heb je echt wat aan als je het systeem wilt verbeteren.

Voor de duidelijkheid, Ik heb hier niet zelf aan geknutseld. Dit is door een installateur aangelegd in opdracht van de vorige eigenaar van het huis. Juist omdat het systeem mij niet aanstaat wil ik het veranderen en er voor zorgen dat het weer netjes is. Daarbij wil ik er dan voor zorgen dat ik alle kamers onafhankelijk van elkaar kan verwarmen.

Als dat een klus die ik niet zelf kan dan laat ik het doen door een installateur die mij wil helpen met het verbeteren van de "Troep"
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Volgens mij wordt met 'troep' hier niet het installatiewerk an sich bedoeld maar juist de stuc/latex die overal overheen is gesmeerd... En daar kan ik best inkomen dat een installateur dan vertrekt. Als ik bij een groepenkast kom die ernstig vervuild is, draai ik ook om.

Ofwel; begin eens met het schoonmaken van de verdeler, leidingen en knoppen. Dat werkt daarna wel zo prettig voor jouzelf en een installateur. In het vervolg beter wat zaken afplakken als er gestuct of geverfd wordt (Maar wellicht was dat ook het gebrek van de vorige bewoner?).
 

Fantom

 • #9
We hebben het zo aangetroffen zoals het nu is. Wat ik bedoel, als iemand hier op het forum komt om advies en met een idee en dan gelijk dergelijke antwoorden krijgt, tja dan haak je wel af. De foto's geven de situatie aan zoals wij het hebben aangetroffen. Ik wil het graag verbeteren maar het functionele uitgangspunt is elke ruimte apart kunnen verwarmen. Ik hoop dan hier ook hulp te krijgen om inzicht te krijgen wat er moet gebeuren en dat betekent niet per definitie dat ikzelf ga klussen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
De verdelers zijn niet geschikt om mototen op te plaatsen deze zullen dus vervangen moeten worden door verdelers die wel zijn voorzien van een mogelijkheid om motoren te plaatsen bijvoorbeeld zon verdeler, hier kunnen de blauwe doppen worden verwijdert en worden voorzien van motoren

download (1).jpeg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #11
In mijn eerdere reactie heb ik ook aangegeven wat wel mogelijk is. Maar dat houdt wel in dat hetgeen er nu hangt wel drastisch aangepast zal moeten worden. Dat houdt o.m. in dat je zelf aan de slag moet om alles goed bereikbaar te maken om eventueel kleppen te plaatsen. Oriënteer je eerst op hetgeen er aan onderdelen beschikbaar is om alles in zones te verdelen.
Het is echt niet zo, dat wanneer je een regeling (van wie dan ook) ophangt, het daarmee ook direct geregeld is. Er komt ook nogal wat werk bij kijken aan de bestaande installatie om alles naar je wensen aan te passen.
Je idee om op de verdelers waarop radiatoren zijn aangesloten kleppen met stelmotortjes te plaatsen is op zich goed. (zie ook voorgaande reactie van #Marcn.88)
Je zult nu ook zelf moeten bepalen ( aan de hand van tips op diverse sites) wat nodig is aan onderdelen.
Dit is een forum waar men in de regel zelf de handen uit de mouwen steekt.
Zoek anders een installateur, met verstand van zaken, die dit voor je kan en ook wil doen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu