Zone regeling - goede raad en ideeën

ARGGG

  • #1
Hallo, sinds een aantal weken hebben wij een nieuwe woning (bj 1995). In de woning is een nieuwe vloerverwarming aangebracht en een houtkachel geplaatst op de begane grond.

Op het internet en op dit forum heb ik van alles gelezen over diverse regelingen. Toch ben ik niet helemaal zeker van mijn zaak en heb nog een paar vragen. We willen een zo eenvoudig mogelijk systeem.

In de huidige situatie is in iedere kamer een draadloze thermostaat met thermostaatknop op de radiator aanwezig. Alles is met een slechtwerkend digitaal systeem verbonden. Ik ben totaal het overzicht en de controle kwijt.Deze gaan er dus van af. De nieuwe vloerverwarming heeft daarnaast ook geen dergelijke aansturing meer. Daarnaast wil ik alles bedraad hebben (geen gedoe met batterijen en draden zijn zeer makkelijk te trekken door de vele aanwezige loze buizen).

Tijdens mijn onderzoek naar de huidige situatie kwam ik achter een knieschot overigens een vreemde situatie tegen waarbij een diagonaal aangesloten buis met een soort stelklep tussen de aanvoer en retourbuis zit. Moet dit zo blijven? Ook in de nieuwe situatie met de vrij nieuwe ketel uit 2015?

Verder lijkt alles niet zo logisch aangesloten wat denk ik te maken heeft met in het verleden uitgevoerde verbouwingen, waardoor een goede zoneregeling erg lastig lijkt geworden.

Er is in de huidige situatie ook een weersafhankelijke regeling aanwezig. Hier lees ik ook niet altijd even goed over dus deze verdwijnt ook.

We willen de werkkamer graag altijd warm kunnen hebben ook als beneden de houtkachel brand. Als de houtkachel beneden brand moet de vloerverwarming beneden ook meteen uitgaan.

Ik ben van plan om beneden en in de werkkamer een aan/uit thermostaat (Heatmiser Smartstart) te plaatsen met een 230 stelmotor (zie voor locatie groene ovaal op tekening) en met een eindcontact die de dan ketel aan of uit schakelt. Hoe moet ik dit op de ketel aansluiten? Allebei de eindcontacten op de aan/uit aansluiting op de ketel of ook 1 op de moduleeraansluiting?

Gaat mijn plannetje werken? Blijft de rest van het huis ook nog enigszins warm? goede raad, betere ideeën en commentaar is zeer welkom.

Zie ook het schemaatje voor het overzicht:


 

Marcn88

  • #2
Maakt u eens een foto van die stelklep ik denk dat t een bypass ventiel is en deze heeft u ook nodig als u met een etageregeling gaat werken die aan uit schakelt kunt u beide kabels aanskuiten op t aan uit contact de opentherm vervalt hiermee tevens kunt u dan de wa regeling afkoppelen want de 2 thermostaten zijn dan leidend dit zal ook nog is een beetje gas gaan besparen
 

ARGGG

  • #3
Bedankt voor je bericht! Ik heb meteen een fotootje gemaakt.

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Over de klep achter het knieschot:
Dat is gewoon een voetventiel...
In een situatie waarbij alle radiatoren dicht kunnen lopen, zoals bij jou is het wenselijk om een bypass in de installatie te hebben, zodat er stroming mogelijk is voor de ketel.
Mogelijk zit dit bij je vloerverwarming beneden nog, zo niet, zou ik hem daar plaatsen.
Daarna kun je dit voetventiel dichtdraaien.

De zoneregeling
In principe kun je de zoneregeling maken zoals je zelf zegt, dus een zoneklep met eindcontact op de radiator in de werkkamer, en hetzelfde doe je met de vloerverwarming. Als je deze echt direct uit wil hebben zou je nog een sensor op de kachelpijp kunnen maken.
Beide eindcontacten sluit je dan parallel aan op het aan/uit contact van de ketel. modulerend wordt niet gebruikt, ketel moduleert op watertemp. Deze moet je dus zo instellen dat je het nog warm houdt. Mogelijk heeft de ketel een interne stooklijn die je nog kan inschakelen, maar dat weet ik niet zeker.

Voor de rest van de radiatoren zou je nog een thermostaat ergens op de overloop kunnen hangen, zodat je warmtevraag kunt maken als de woonkamer beneden of de werkkamer geen warmtevraag heeft, en je toch een van de radiatoren wil laten werken.
 

ARGGG

  • #5
Ingmar bedankt voor je reactie!

Ik zit nog even na te denken over die klep die ik bedacht had voor de aanvoerleiding van de werkkamer. Kan ik die niet net zo goed laten vervallen en de Heatmiser smartstart direct op de aan/uit van de ketel aansluiten? Ik houd de thermostaat dan wel in de werkkamer omdat ik daar zeker wil zijn van goed te regelen temperatuur. Goed idee om later eventueel nog op de overloop bij te plaatsen.

Is het bypass ventiel echt nodig bij de vloerverwarming? Ook als de klep bij de werkkamer vervalt en daar ook geen thermostaatknop komt?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
ARGGG schreef:
Allebei de eindcontacten op de aan/uit aansluiting op de ketel of ook 1 op de moduleeraansluiting?
[/img]
Beiden parallel op aan/uit contact (NIETS op aansluiting voor modulerende thermostaat)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Als er ergens een radiator is die gegarandeerd altijd open staat, dan is een bypass niet nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu