Zoldervloer / overspanning

Woony

  • #1
Dag iedereen
mijn eerste bericht hier.

Ik vond hier al redelijk wat informatie maar door dat de website 'houtinfo.nl' het niet doet kom ik hier toch nog even met mijn vraag.

Onze zolderverdieping bestaat uit 2 kamers, met daarboven zolder ruimte tussen deze 2 kamers is een 'gang' en deze zou ik willen overspannen met een plafondje zodat dit een gesloten zolder wordt.


Nu is mijn vraag hoe kan ik berekenen hoeveel mijn houten frame die ik hiervoor zal maken kan dragen? Overspanning is 1,45m en ik zou om de 40cm balkjes van 50x50 gebruiken en daarbovenop OSB. Hoeveel gewicht kan dit dan dragen? Of kan ik dit enigszins berekenen? Ik wil hier ook een uitklapbare zoldertrap in maken.

Ik las overal over de 'balkenschuif' maar zoals eerder vermeld die website lijkt het niet te doen voor mij.

Hopelijk kan iemand mij verder helpen.
alvast bedankt!
 

Millew

  • #2
De balkenschuif is voor standaard vloeren, Ik denk niet dat er een keuze zoldervloer bij zit.
De vloer, zoals jij hem wil maken kan qua sterkte ca 135 kg/m2 dragen, inclusief eigen gewicht. Gewicht van de vloer is ca. 15 kg, eventueel plafond er onder ca. 10 kg dus je houd ruim 100 kg/m2 over.
De wanden en de vloer daaronder moeten dit extra gewicht natuurlijk ook kunnen dragen.

Bij volledige belasting met die 135 kg/m2 zullen de balkjes in het midden 6 mm doorbuigen.
Als je op de vloer gaat lopen (75kg/persoon) en je staat precies op 1 balkje, dan buigt het balkje 9 mm door. Dit is zonder de overige belasting.
Dus vanwege de doorbuiging zou je beter balkjes van 7 of 10 cm hoog kunnen nemen. De doorbuigingen worden dan respectievelijk 2,7x of 8x zo klein.
 

Woony

  • #3
Ik dank u voor uw sublieme antwoord dit is precies wat ik zocht.

Kun je mij uitleggen hoe je dit berekend of is dit aan de hand van tabellen?
Ben hier wel in geïnteresseerd.

Ik zal inderdaad opteren voor een iets hogere maat.

Nogmaals bedankt
 

Millew

  • #4
Is berekend met een paar eenvoudige basisformules uit de sterkteleer.
Ik heb ze geleerd op de MTS, maar op internet is tegenwoordig ook veel te vinden. Of koop een leerboek bij een tweedehands boekwinkel.

Een waarschuwing is wel op z'n plaats. Iedereen met een beetje wiskunde kennis kan een formule invullen. Maar het toepassen van de juiste formule op de juiste manier vereist technisch inzicht.
 

Woony

  • #5
Uiteraard dat begrijp ik, dit gaat ook om een kleine ruimte die niet intensief gebruikt zal worden. Anders laat ik het wel over aan een stabiliteitsingenieur ofzo :)

Bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu