Zoldervloer: osb, ubderlayment of fermacell?

Mbt25

 • #1
Hallo allemaal,

na het plaatsen van nieuwe dakkapellen zijn we druk bezig om onze zolder van een jaren 60 woning om te toveren naar een slaapkamer.
isolatie van het dak is gedaan, elektra ligt bijna klaar en we zijn nu aangekomen om de vloer aan te pakken.

Op het moment liggen er planken met groef verbinding op de balken (huis heeft geheel houten vloeren), echter liggen ze niet geheel strak en aangezien het een berg zolder was vanuit de bouw lopen de planken ook niet geheel door (zie foto)

we willen dus een vloer op de planken bevestigen zodat het geheel gladder wordt en we het gehele oppervlak kunnen gebruiken. Maar wat is handig om toe te passen? OSB, underlayment of fermacell e32 platen?
Op de vloer komt uiteindelijk pvc laminaat.

hopelijk hebben jullie ideeën/tips!

454BAD1F-69FE-434E-AA72-72976234981F.jpeg E629EB58-9A8C-4444-A2DC-3461C26CA1C9.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Is de vloer gecontroleerd of deze geschikt is als slaapkamer? Je kan dit zelf met behulp van de balkenschuif.

  Op je tweede foto lijkt het net alsof de vloerbalken in dezelfde richting lopen als de vloerplanken. Hoe zit dat? Balken evenwijdig aan een schuindakvlak is niet gebruikelijk.

  1651821417965.png
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  Ik zie op de voorgrond duidelijk de lijn met de spijkers.
   

  Willem52

  • #4
  Vloerbalken mogen nooit in voor- of achtergevels worden opgelegd. Vroeger werd dit wel gedaan en zie je ook vaak balkankers aan de straatzijde.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5

  Willem52

  • #6
  Omdat tijdens de 2e wereldoorlog bij bombardementen is gebleken dat als de voor- of achtergevel verdwijnt (bijvoorbeeld door luchtdruk) ook de hele bovenverdiepingen onbewoonbaar werden omdat de houten balken van de verdiepingsvloeren hun oplegging verloren. Bij balkoplegging evenwijdig aan de voorgevel ontstaat minder schade en is het sneller te herstellen c.q. bewoonbaar te maken. Dit alles in het licht van de wederopbouw.
   
  Laatst bewerkt:

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  Dat is toch maar geheel afhankelijk van hoe de kap op de woning zit?
  Loopt het dak gelijk met de straat dan zitten de balken altijd aan de voor en achterkant.
  Staat het dak haaks op de straat dan zitten ze aan de zijkant.
   

  Tolhuisje

  • #8
  Los van de interessante en belangrijke balkenvraag zal je altijd die open rand eerst moeten opvullen of op de balken ophogen want zonder ondersteuning gaat elke plaat doorzakken. Estrich platen hebben geen constructieve functie dus die moeten bij mijn weten op een volledige ondersteund oppervlakte rusten.

  Daarna qua materiaal mijn eigen ervaring:

  - Deze Estrich vlakt iets uit en is eventueel ook makkelijk te betegelen, goede geluidsreductie, leggen vrij makkelijk, prijs ligt stuk hoger (ook als is het verschil kleiner doordat hout zo duur geworden is)

  - OSB/Underlayment vlakt niet uit tenzij je zelf de oplegging corrigeert of een tussenmateriaal gebruikt, hout is voor veel mensen bekend als materiaal en daardoor geen speciaal gereedschap nodig, legt met tong en groef ook vrij eenvoudig maar soms wel rustig er inslaan met een houtje of wat vuil uit de naden verwijderen.

  Met beiden kan je het vlak krijgen maar de aanpak en werkwijzes verschillen iets.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu