Isoleren schuin dak en/of zoldervloer

Tjerk77

  • #1
Ik heb onlangs een huis uit 1959 gekocht en ik ben van plan het een en ander te gaan isoleren.

Het dakbeschot bestaat uit spaanplaat zonder enige isolatie met daarop de panlatten en de dakpannen. De zoldervloer bestaat uit houten balken met daarop vloerdelen en net als bij het dak geen isolatie aanwezig. De (zachtboard) plafonds van de bovenverdieping gaan eruit dus de mogelijkheid tot isoleren van de zoldervloer is aanwezig.

Nou ga ik de zolder vooralsnog enkel als bergruimte gebruiken en er word daar ook niet gestookt. Het enige wat daar nog wat warmte produceert is de CV ketel die op zolder staat.

Wat is dan wijsheid met isoleren? Enkel de zoldervloer zodat de warmte in elk geval niet van de slaapkamers naar de zolder kan, enkel het dak of toch beide? Voor het huidige doel lijkt de isolatie van de zoldervloer me het meest effectief maar een hele berg kou op de zolder en dus een groot temperatuurverschil lijkt me ook niet optimaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je de vloer van de zolder isoleerd wordt de kans op bevriezing van leidingen groter.
 

Tjerk77

  • #3
Ofwel enkel het dak isoleren is de beste manier?
 

StefanD

  • #4
Ik zou in elk geval het dak isoleren en omdat je toch al het zachtboard gaat verwijderen, dan zou ik ook meteen de plafonds isoleren. Dat scheelt niet alleen warmte, maar ook in geluid.

Nog een tip: Ik heb zelf een huis uit 1954 en daarvan zijn de balken van de zoldervloer aan de dunne kant: als je over de zolder loopt buigen ze iets door. Ik heb daarom extra balken tegen de bestaande balken aan gelijmd/geschroefd (ook toen ik het zachtboard ging vervangen) en dat scheelt een heel stuk. Nu je toch bezig bent is het handig om te controleren hoe sterk jouw balken zijn.
 

Tjerk77

  • #5
Is inderdaad goed om naar te kijken Stefan. Ondertussen heb ik er al een aantal plafonds uit liggen en de balken van de zoldervloer zijn wel van een mooi formaat. Enkel de laatste twee rijen balken vlakbij de gevel aan de voor en achterkant van het huis zijn lager en daar ligt momenteel ook geen vloer op. Doordat de onderste hoek van het dak is afgetimmerd, wellicht door de vorige bewoners, word het ook niet benut als opslagmogelijkheid. Daar valt dus nog wel wat mee te doen.

Binnenkort sowieso maar eens kijken hoeveel isolatie ik nodig ga hebben voor het dak, als ik het grofweg uitreken dan zit ik aan een 42 vierkante meter dak oppervlak. Het scheelt dat het qua stookkosten wel terug te verdienen is binnen een of twee jaar afhankelijk van de kwaliteit en kosten. Daarna eens kijken hoe ik de zoldervloer ga aanpakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu