Zolderverdieping maken in een boerderij

Kloske

  • #1
Onze slowmotion verbouwing komt op het punt dat ik op de hooizolder een gedeelte wil verbouwen met een extra verdiepingsvloer, ca 4.50m breed en 3.20m diep. Deze verdiepingsvloer wil ik met balken 75x175 maken. De balken komen ca. om de 65cm met kopse kant tegen de witte muur aan, zie foto. Deze muur gaat mijn vraag over, hoe de balken te verbinden. De muur is volsteens, en er zit een doorgang in. De balken komen tegen de muur vlak boven de spirobuizen op de foto. De andere zijde komt net boven de horizontale houten balk bovenin de foto, en zal naar beneden afgesteund worden op een draagmuur.
Wat is jullie advies hoe deze balken te bevestigen aan de zijde van de witte muur?
- gaten in muur per balk (ik weet niet of de doorgang de boel teveel verzwakt voor de balken die erboven komen, verticale afstand van bovenkant doorgang tot onderkant balk =65cm)
- eerst een balk boven spirobuis over de gehele breedte (~4.5m) tegen muur aanmaken (chemische ankers of anders?) en daar de balken kops op monteren met balkdragers
- ander advies?
Hartelijk dank!
Klaas

20231224_122930.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je noemt het verdiepingsvloer, dat suggereert dat er een verblijfsgebied boven gaat komen. Het lijkt maar klein, dus een bergzolder ligt meer voor de hand. Klopt dat?

De draagmuur is op de foto niet te zien. Wordt die nog geplaatst? Een constructeur kan bepalen of die muur de extra zoldervloerbalken kan dragen. Dit moet namelijk tot op de fundering bekeken worden.
 

Kloske

  • #3
Inderdaad wordt het een bergzolder, wat dozen, skies en wat matrassen, dat soort werk.
Uitgaande dat de muren het kunnen dragen, wat is dan je aanbeveling?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Strijkbalk tegen de muur en met balkdragers de balken bevestigen. De balk met voldoende ankers vastzetten. Als de muur niet geweldig van kwaliteit is, gebruik je het beste checmische ankers, omdat je dan geen spreidkrachten hebt zoals bij keilbouten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu