Zolder toegangs"gat" groter maken

Bipbip

  • #1


Onze bijzolder heeft een toegangsgat van ongeveer een meter hoog, nu is dat lastig om daar te komen dus willen we het gat hoger maken (en rechter). In de huidige situatie zit er een stalen balk(je) boven het gat, die moet dus hoger komen te zitten, maar hoe pakken we dat aan? Het is een bakstenen muur van een steen breed. Kunnen we het balkje wat er nu zit hergebruiken? Is het een kwestie van sloop huidige balk eruit, zaag/hak stenen weg die in de weg zitten, plaats balkje op juiste hoogte en smeer dicht met cement en werk netjes af?

Momenteel wordt het gat afgesloten met een soort van hardboardplaat, als iemand nog tips heeft voor een mooie zelfmaakdeur (deuren in die afmeting zijn vast niet verkrijgbaar) :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is een dragende muur, dus formeel heb je voor een wijziging van het gat een constructieberekening en vergunning nodig. Als het gat alleen hoger wordt (niet breder) zal het niet zo'n probleem zijn, maar er moet wel voldoende overblijven om de nok te dragen.

Een passende deur maken kan van bv. multiplex. Desnoods wat groefjes erin frezen om het op te leuken.
 

Bipbip

  • #3
Dank je wel voor je reactie..
Dus beter is het om een aannemer in te schakelen voor dit klusje? Ik kan zelf geen constructieberekeningen maken
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou eerst eens een prijs opvragen voor een constructieberekening + vergunning, en dan nog het eventueel laten uitvoeren.

Ik vermoed dat je snel genezen bent en wel een paar keer bukt :lol:
 

Bipbip

  • #5
Het is de toegang naar 1/3 van mn (enige) 1e verdieping.. dus het is me best wel wat waard om mijn huis met 32m2 te "vergroten" :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je kunt de draagmuur vervangen of versterken met een stalen portaal. Zomaar de doorgang verhogen zal niet gaan, zelfs niet met toepassing van een latei: aangezien je dan de horizontale windbelasting niet meer op kunt vangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Afhankelijk van hoe handig je bent, kan je ook zelf naar een constructeur. Die kan je vertellen hoe de klus uitgevoerd moet worden.

Als de ruimte erachter woonruimte wordt, dan komen er nog andere eisen bij kijken. Zie bouwbesluit. Laat bv. de vloer controleren (dat was mogelijk alleen een plafond).
 

Bipbip

  • #8
Ik heb ondertussen contact met een aannemer die als hij eens in de buurt is de boel komt bekijken. Hij zag geen beren in de weg op basis van de foto. Maar dat kan natuurlijk veranderen. De ruimte zal niet intensief worden gebruikt als woonruimte, maar meer als extra opslag/was drogen.. de vloer/plafond zijn balken van ong 20 cm dik en zitten om de 40 cm. Het is half bedekt met houten vloerplanken, daarom is de ruimte bij de vorige eigenaar niet gebruikt. We wilden de vloer vervangen met vloerplaten, maar die passen niet door het gat, dus vandaar dat het idee begon met het gat groter te maken dat we er zelf ook makkelijker doorheen kunnen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Hoe lang zijn die balken van 20 cm hoog, en welke breedte hebben ze?
 

Bipbip

  • #10
Ze zitten over de hele breedte van het huis ong 5 meter lang dus. Dikte 5-6 cm ongeveer zullen een stuk of 18 balken in totaal zijn, het stuk is 8m lang
 

S.T.A.L.K.E.R.

  • #11
Je kunt underlayment ook krijgen in 61 x 244 cm (18mm dik). Deze zijn wel wat beter te hanteren en passen ook door het gat heen. Ze zijn per M2 ietjes duurder, maar dit weegt wel op tegen het gedoe vind ik.

Deur kun je maken van of multiplex, of afhankelijk van hoe hoog je de opening denkt te gaan maken. Bij de wat beter bekende bouwmarkt (iets met jaja jippie jippie yeah) zijn deuren te krijgen van 53, 58, 63, 68, 73, 78cm (x201,5cm hoog) wellicht nog een kozijn er in? Kleinere bouwmarkten gaan tot een 73 of als je geluk hebt 68cm breed. (ik kan niet goed beoordelen hoe breed het gat is).
Je zou na kunnen vragen hoeveel je er eventueel nog af kan schaven om hem in te korten/smaller te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Die balken zijn erg licht voor de overspanning. Maar ook weer niet zo licht dat het alleen als plafond is gemaakt. Ze voldoen in ieder geval niet aan de balkenschuif. Ik adviseer dus de constructeur hier ook naar te laten kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu