Zolder na isoleren met PIR

Morrisch

  • #1
Na al veel gelezen te hebben over na-isoleren (vochtproblemen, wel/geen luchtspouw enz.) heb ik toch nog wat vragen ivm de montage van PIR platen en afwerking.
Huidige situatie is: pannen - damp-open folie - dakbeschot, en nu wil ik van binnenuit na-isoleren waarbij de wens is om de gordingen zichtbaar te houden. Het idee is daarom om met 7 of 8 cm PIR plaat te isoleren en daarop een gipsplaat ter afwerking te zetten. Dus geen regelwerk te timmeren, om het isolatiepakket zo vlak mogelijk te houden.

* Zijn er mensen die ervaring hebben met het lijmen van PIR platen? Hiervoor kan lijmschuim gebruikt worden (bijv. Illbruck PU010), maar ik twijfel of dit een goede verbinding gaat opleveren als ik de PIR platen direct op het oude dakbeschot ga verlijmen. Alternatief zou zijn om tengels op het dakbeschot te schroeven en hierop de PIR platen te verlijmen.

* Op de PIR plaat zou ik het liefst direct de gipslaten vastzetten. Dat zou moeten lukken met lijmschuim, maar zou de PIR plaat stevig (en op lange termijn stabiel) genoeg zijn (ik wil de versie met dubbele aluminium cachering gebruiken) om de gipsplaat te dragen? Er zijn ook kant-en-klare PIR-gips combiplaten te koop, dus ik neem aan dat het moet kunnen. Alleen vraag ik me af of dit zonder schroeven te monteren is.

Alternatief zou zijn om zowel de PIR platen als daarna de gipsplaten te schroeven (beiden op het dakbeschot).
 

No Hands

  • #2
Gewoon schroeven. Dan weet je zeker dat het hangen blijft, naden in je aluminium gecacheerde plaat afplakken met aluminium tape is het gelijk dampdicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Mocht ik ooit de zolder, die ik voor opslag gebruik,gaan isoleren doe ik dat mechanisch. PUR met alu.cachering schroef ik met 4 schroeven per plaat direct tegen het houten dakbeschot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu