Zolder/dakkapel isolatie - spouw ventilatie nodig?

Peter_N

  • #1
Hallo Klussers,

Wederom een vraag over zolderisolatie :oops:
De zoekfunctie heb ik uiteraard gebruikt en ik heb al heel wat topics doorgelezen op dit super handige forum!
Zo kwam ik ook een wat ouder topic tegen met een vergelijkbare situatie: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/dakisolatie-gaten-in-dakplaten.28364/
De isolatie discussie heeft niet stil gestaan, dus ik wil toch even checken of er al iets meer consensus is.

De spaanplaten van het dakbeschot zijn niet voorzien van pur of folie aan de buitenzijde, slechts een dun laagje asfaltpapier oid, wat verkruimeld als je het vastpakt. Dit doet niet veel meer qua dampdichtheid verwacht ik.
Het plan is om ~3cm regels te plaatsen op het spaanplaat dakbeschot dmv (rvs?) schroeven.
Hierboven op een 14cm PIR plaat om gelijkmatig uit te komen met de gordingen. De platen aftapen met alutape en afwerken met rachels en gips.
Nu vraag ik mij af of ik er goed aan doe om in het dakbeschot ventilatiegaatjes te boren of juist níet (en dus ook de gaten in de nok af te dichten) (zie foto).

DB3F4687-0A91-4E13-988F-04726C0D823B.jpeg

Aan de andere zijde heb ik een dakkapel voorzien van dakleer die ik ook graag wil isoleren. Kan/moet ik daarbij een vergelijkbare spouw creëeren. En moet die spouw dan juist wel of niet ventileren in bv de binnenruimte?
39AD6733-7A04-4E78-B368-03670A7DF4C7.jpeg

Alvast bedankt voor alle advies en hulp!

Peter
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
In welk dakbeschot wil je gaatjes boren die van het spaanplaat of die van hout. Die gaatjes in het spaanplaat dakbeschot wat zouden die moeten gaan doen of wat verwacht je ervan als je, neem ik aan PIR/PUR alu. voorzet.
 

Peter_N

  • #3
Bedankt voor je reactie Wgb. Ik had gedacht ze in de spaanplaat te boren. De spouw die ontstaat tussen de PIR plaat en dakbeschot zou hiermee goed kunnen ventileren. Maar ik lees ook wel dat spaanplaat voldoende damp doorlatend is.
Met vriendelijke groet, Peter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu