Dakisolatie - gaten in dakplaten

JorisH

  • #1
Ik ben van plan ons schuine pannendak te isoleren om de zolder in gebruik te kunnen nemen. Daarvoor wil ik 10 cm glaswol met dampdichte warmtereflectielaag leggen tussen de 21 cm diepe gordingen, alles afplakken, en afwerken met dunne MDF plaat, die daarna gewit wordt. De gordingen komen uit het zicht.

In ons dak zitten echter langs de nokbalk over de breedte van het huis een serie gaten in de spaanplaat dakplaten, bedoeld als ventilatie. Het tocht behoorlijk langs die gaten. Zie onderstaande foto. Achter de gaten kijk je rechtstreeks op de pannen, er is dus ook geen dampdichte laag aanwezig.

Ik zit in m'n maag met die gaten. Kan ik die gewoon afdichten? Of kan ik beter de luchtlaag boven de isolatielaag op deze manier van ventilatie voorzien? En kan ik dat dan niet beter in de andere ruimtes tussen de balken ook doen?

 

Fiesiekus

  • #2
Maakt niet uit. Heeft geen waarde meer als je isolatie aanbrengt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
1. Latten aanbrengen op de spaanplaat.
2. Damp-open folie op de latten.
3. Isolatie.
4. Latten op de gordingen.
5. Dampdichte folie.
6. Afwerking d.m.v. gipsplaten o.i.d.

Door de latten op de spaanplaat is er ruimte voor ventilatie van de ruimte tussen de spaanplaat en de isolatie.
Zorg voor voldoende ventilatie van de zolderruimte, dat kan b.v. door een paar ventilatiekokers aan te brengen tot onder de pannen, het beste is via een paar kokers tot boven de pannen.
 

JorisH

  • #4
Door de latten op de spaanplaat is er ruimte voor ventilatie van de ruimte tussen de spaanplaat en de isolatie.
Ook als de spaanplaat dakplaten al 30 jaar waterdicht zijn?

Ik begrijp dat eventueel condens of lekwater dat zich tussen de isolatielaag en de dakplaten bevindt weg moet kunnen. Zou het verdampen en door de dakplaten heen naar buiten kunnen?

Een damp-open folie zorgt dat het niet de isolatie inloopt, maar als het er eenmaal zit, dan kan het erg moeilijk weg.

Ik begrijp hoe isolatie werkt, maar wat ik met eventueel ophopend vocht moet, daar heb ik geen idee van. Toch maar gaten naar de ruimte onder de pannen boren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Condens kan voor rotting of schimmels zorgen wanneer er geen ventilatie is.
Boor hier en daar een paar gaten in de spaanplaat, dek deze af met horregaas o.i.d. tegen insecten zoals wespen die graag nestelen in dat soort ruimtes.
De gaten het liefst net boven en onder de gordingen boren voor het meeste effect, voor de isolatie maakt het niet of nauwelijks uit waar en/of de gaten zitten.
 

Fiesiekus

  • #6
Tegenwoordig wordt aangeraden de isolatie zonder (ventilatie)ruimte tegen het dakbeschoot aan te plaatsen. Zonder die ruimte geen plaats voor waterdamp en dus ook geen condensatie.

Lekwater dat via het dak binnenkomt kan verdampen via datzelfde schot.

De zolderruimte zelf, kunt u ventileren via dat raampje wat op die foto staat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Behalve vocht dat door de spaanplaat trekt :idea:
Dit soort platen zijn niet dampdicht en kunnen door het vocht gaan rotten, ventilatie is dus wel nodig.
 

Chathanky

  • #8
Ventileren doet het beschot toch tussen de pannen en het dakbeschot aan de buitenzijde?
Daar is altijd voldoende trek en mocten de platen nat worden heeft dit meestal met lekkage te maken of een keertje heel ruig weer.

Doordat het beschot dampopen is kan het vocht uit de constructie weer weg.

Je mag je wel afvragen waarom er ventilatiegaten geboort zijn destijds.
Als dit huiselijk vocht was dien je wel een ventilatievoorziening terug te plaatsen.
 

Fiesiekus

  • #9
Chathanky haalt me de woorden uit de mond.
 

renehi

  • #10
Fiesiekus schreef:
Tegenwoordig wordt aangeraden de isolatie zonder (ventilatie)ruimte tegen het dakbeschoot aan te plaatsen. Zonder die ruimte geen plaats voor waterdamp en dus ook geen condensatie.

Lekwater dat via het dak binnenkomt kan verdampen via datzelfde schot.

De zolderruimte zelf, kunt u ventileren via dat raampje wat op die foto staat.
Spaanplaat is hier voor de afwerking van de zolder gedaan en zal na isolatie worden gesmoord tussen de isolatie en dakbeschot. Hier kun je lekkere rotterij van krijgen Spaanplaat is zeer vochtopnemend en moet goed ventileren. Hangt dus af hoe ventilerend het dakbeschot is waar de spaanplaat tegenaan is bevestigd...

Persoonlijk zou ik spaanplaat weghalen om alle kans van rotterij tegen te gaan.. Dan rachelwerk voor isolatieplaten maken, isolatie ertussen doen. Isolatie moet goed tegen het dakbeschot aan, dampdichte folie eroverheen nieten en afwerken met platen.
Overigens in het zicht laten van de gordingen geeft wel een leuk optisch effect en maakt het afwerken met platen makkelijker. Je hoeft dan constant een plaat van 80-90 cm tussen de gordingen te plaatsen.
 

JorisH

  • #11
Ryangyi, het spaanplaat is het dakbeschot. Het is ongeveer 2,5 cm dik, en als je er doorheen kijkt zie je de pannen. Een slechte materiaalkeuze natuurlijk, maar het zit er nu eenmaal, en het dak vervangen is momenteel financieel totaal geen optie. Over 10 jaar misschien.
 

Chathanky

  • #12
Spaanplaat werd wel vaker toegepast voor daken, zolang het droog blijft kan dit geen kwaad.

Er voor zorgen dat je dak niet door regen nat kan worden is de oplossing om er nog jaren mee door te kunnen.
Als je pannen goed aansluiten is er geen probleem. Spaanplaat laat voldoende waterdamp door om isolatie onder aan te brengen die gaten moet je wel dicht maken anders krijg je het effect "met een wolle trui in de wind staan". Niet echt isolerend dus.
De spaanplaat is winddicht en dampdoorlatend dus dit zit je in iedergeval mee. Bekijk wel even of de naden goed kierdicht zijn en maak deze anders dicht. Het aanbrengen van de isolatie kan dan direct tegen de spaanplaat. Tussen de isolatie en zolderafwerking breng je dan een dampremmend scherm aan. Ook hier zorg je dat het scherm goed aansluit.
Besteed hier zeker de nodige aandacht aan.

Die gaten zijn destijds waarschijnlijk niet voor niets gemaakt. Ik kan niets anders bedenken dat het te maken heeft gehad met het vocht wat vanuit je woning naar buiten moest ontsnappen omdat dit anders problemen gaf.
Ga je isoleren ben je dit kwijt en moet je toch denken aan een oplossing om je zolder anders te ventileren.
Ik zie op de foto een zolderraam, mischien zit hier een mogelijkheid om een raam te plaatsen met een ventilatiemogelijkheid.

Zit er in de nabijheid een badkamer die het probleem veroorzaakt zou kunnen hebben?
 

renehi

  • #13
JorisH schreef:
slechte materiaalkeuze natuurlijk
Lijkt mij een understatement, bij een lekkage heeft u een probleem spaanplaat verliest zijn kracht en zwelt op....paar keer een lekkage en u kunt een deel van het dakbeschot gaan vervangen. Nadeel van isoleren is dat je erdan er te laat achterkomt bij spaanplaat.
 

JorisH

  • #14
Aan iedereen die ideeën aangedragen heeft: bedankt. Ik kom nu eindelijk eens verder.

Rhangyi: mee eens, maar zoals ik al zei, het zit er nu eenmaal.

Chathanky: De gaten moeten er al bij de bouw in 1975 in gezeten hebben. Aangezien er op deze zelfde zolder ook een condensdroger staat die toch wel wat vocht loslaat, ben ik van plan een centraal afzuigsysteem aan te leggen dat de zolder, maar ook de badkamer en keuken via bestaande buizen, continu gaat afzuigen. Dus alle verdiepingen krijgen op die manier ventilatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu