Zo fijn mogelijke zaagsnede

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een eiken plank van 30cm lang en 2,5 cm dik en die moet door de midden gezaagd worden. het punt is dat er heel fijn gezaagt moet worden omdat er geen lelijke kanten aan het hout mogen komen!(denk aan parket). met een figuurzaagje kun je er niet bij dus het moet perse met een cirkelzaag bijv.. is er een machine die enorme fijne zaagsnedes kan maken en geschikt is voor mijn verhaal?

mvg
 
Gewoon zagen met een cirkelzaag, niet te hard drukken en de zaagsnede even schuren met een stuk schuurpapier op een blokje hout.
 
Waarbij je de zaagdiepte van de cirkelzaag zo klein mogelijk (laten we zeggen 2,6 a 2,7 centimeter) instelt. Op de maximale zaagdiepte "slaat" het zaagblad namelijk veel meer splinters naar beneden, als je begrijpt wat ik bedoel.

Verder geldt natuurlijk nog dat zaagbladen met heel veel (fijnere) tanden ook fijnere zaagsneden kunnen maken dan grofgetande bladen.
 
Kijk even of er iemand in je kennissenkring een ****** cirkelzaag voor je te leen heeft. Die kun je nl op diepte instellen en als er dan ook nog een 48 tands trespablad op zit kan het niet meer fout gaan.

Succes!


Merk verwijderd, mod.
 
Bas de Bouwer schreef:
en als er dan ook nog een 48 tands trespablad op zit kan het niet meer fout gaan.

Als je gaat schulpen met dat "48 tands trepa blad" krijg je een hele mooie zwarte zaagsnede en een hoop rook in je werkplaats, smeulend houtstof en mogelijk zelfs een fijn brandje.
Niet erg slim dus...

middendoor in de lengte:
Neem een scherpe schulpzaag, stel de zaaghoogte in op z'n hoogst en zaag heel rustig de plank door.
één schaafstreek of een beetje schuren en klaar :D

in de breedte (afkorten)
scherpe afkortzaag en zaag op z'n laagst instellen, langzaam zagen met stabiele afkortgeleider.
 
Nog nooit last gehad van zwarte strepen :-| en smeulend houtstof :? en brand :shock: .
Zonder tafelzaag gebruik ik deze altijd omdat ie zo mooi fijn zaagt en geen splinters achterlaat.

Maar ik begrijp dat dit absoluut niet goed is?? :shock:
 
Bij massief is er een essentieel verschil tussen afkorten en schulpen qua zetting, tandhoek en snijhoek, trespa heeft geen richting dus ook geen schulpzaag.
 
Klein plankje eronder om versplintering tijdens het zagen te voorkomen?
Oefen zowieso eerst op een reststukje!
 
Het gaat om een vraag van 8 februari en de TS heeft sinds niets meer van zich laten horen.
Tijd om dit topic maar te laten voor wat het is.
 
Maar het is wel handig dat het topic met juiste informatie het archief in gaat!
De oudere topics worden na verloop van tijd "automatisch" gesloten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan