Zijn dit bruine ratten, wat te doen?

Bluemoon

 • #1
Graag wil ik weten wat er bij ons voor ongedierte rondloopt en vooral wat eraan gedaan kan worden. Na mijn, sorry lang verhaal voor de duidelijkheid volgen foto's uit 2017 van een zandheuvel in ons schuurtje, schuurtje is ca. 10m2. De volgens mij bruine ratten lopen rondom het huis en af en toe zie ik ze ook lopen, wij wonen op het platte land. Schatting zandheuvel ca. 1.5m2 en 40/50 cm hoog. De grote bult is op de foto's niet meer te zien, was al weggeschept.

Vlakbij de schuur staat een grote notenboom van de buurvrouw! waar dus het hele jaar door veel van gegeten wordt? Voor de rest geen afval oid. De zandheuvel is vrij groot , in 2017 hebben wij 2 kruiwagens vol met geelzand weggeschept. Vreemd genoeg zagen wij geen gat oid in de vloer vd schuur, dus waar dit zand vandaan komt mag Joost weten. Wel een aantal toegangsgaten in de grond rondom schuurtje. De zandberg rook vrij sterk naar urine bij weg scheppen... Na 2017 zag ik dat er weer een berg zand ontstond, ik heb dit maar laten zitten tm heden omdat ik anders bang ben dat de vloer van het schuurtje in zal storten, daar liggen vierkante "stoeptegels" en dat het onder de vloer helemaal leeggeraven wordt. Onze garage van ca. 25 m2 grenst aan het schuurtje met tuinspullen, stoelen, bbq, oude kattenbakken ( hoopten dat dit zou helpen) fiets, losse spullen etc.
Ook liggen er walnotendoppen en banaanachtige keutels binnen langs de schuurranden op.

Na het schoonmaken/ weghalen van de zandberg in 2017 hebben wij rattenklemmen geplaatst, 2 gevangen maar de rattenvallen verdwenen op een gegeven moment??!! Waarschijnlijk ertussen gekomen en met val en al weggelopen/ verdwenen. Wij hebben toen een rattengifdoos door een ongediertebestrijder laten plaatsen maar dat heeft schijnbaar neits geholpen.
Het schuurtje willen we weer gaan opruimen, die staat nu te vol met spullen en daar komt heel weinig iemand, ben ook bang ratten tegen te komen eigenlijk.
Wat kunnen wij in Godsnaam doen, is er uberhaupt iets aan te doen? Ik ben bang dat hier een hele kolonie zit. ;-(.
Een groot deel van onze tuin is bestraat met waalformaat stenen. Hele stukken zijn ingezakt op veel plekken en rondom het schuurtje. Onze grote kattenren achter het huis is hierdoor ook aan het verzakken.
Achter het schuurtje zak je een stuk weg in de grond. Naar achteren toe is een sloot. Wij hebben een voor, zij en achtertuin. Sorry het is een heel verhaal geworden. Heel graag je reactie en advies. Hierna volgen foto's uit 2017.

Wij hebben gedacht aan de Goodnature A24, die op CO2 patronen werkt of een paar rattenvalkisten met een klem.

20170122_165558.jpg 20170122_165606.jpg 20170122_165621.jpg 20170122_170314.jpg 20170122_170320.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Gewoon grote muizenvallen (rattenvallen dus) met een dun soepel staalkabeltje (vaak wel te vinden in de hengelsportzaak) vastleggen. (soms is een touwtje ook al wel genoeg)
Het kan zijn dat een rat welke niet goed in de val is gekomen de val mee heeft genomen maar het zal ook niet de 1e keer zijn dat een kat of marter een makkelijk hapje scoort door een rat met val en al mee te nemen.
Daarnaast werken sommige oplossingen simpelweg niet omdat het ongedierte makkelijk andere/lekkerder voedsel kan vinden. Dus zorg ervoor dat er niets anders te eten is en plaats dan je rattendozen voorzien van gif.

Trouwens om te weten te komen wat er werkelijk loopt zijn er mooie wildcamera's te koop die precies registreren wat er loopt zodra er een beweging wordt waargenomen.
 
 • Like
Waarderingen: Bluemoon

DaKo

 • #3
Zo'n wildcamera is precies mijn idee. Misschien van iemand lenen, of een tweedehandsje
 
 • Like
Waarderingen: Bluemoon

Aag

 • #4
Ik heb ook ratten in mijn tuin gehad. Ik was er best bang van. Ik ben me gaan inlezen. Er zijn zwarte ratten: die wil je niet, maar dat zijn de echte rioolratten, dat zijn dit (bijna zeker weten) niet.
Ik zat een keer in mijn tuin een kopje koffie te drinken en toen kwam er een zo ongeveer voor me staan bij mijn vijvertje. Hij (of zij) keek me uiterst onverschillig aan, ging op zn gat zitten en begon zich te wassen. Eigenlijk was het best een leuk beestje om te zien, net een eekhoorn :-).
Je hebt er niks aan, aan dit verhaal, maar probeer er gewoon niet van in paniek te raken. Het is ook gewoon een beestje en het komt op eten af. Zorg dus dat er niks te eten is, dat helpt al. Succes met de beestjes.....
 

Bluemoon

 • #5
Die Walnotenboom staat er en is een grote voedselbron die wij niet weg kunnen halen, ze liggen overal! vwb de camera is dat een goed idee,... het kan ook een Marter of Bunzing zijn. Wildcamera hebben wij bij t schuurtje gehad , toen geleend van een vriend,.. Daar zagen wij 1x een rat voorbij komen, heeft er te kort gestaan.. We gaan de camara er weer neer zetten, zal eerst er 1 aan moeten schaffen. Die vriend zie ik nlm niet meer.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Maar die walnoten die eet je toch zelf op en laat je niet liggen voor de ratten?
In het najaar een groot net onder de boom die je schuin af laat lopen naar de stam en daar zet je een emmer neer waar ze inrollen.
Gewoon als ze vallen de schil er afhalen (wel handschoenen aan anders kun je 2 dagen later nog zien dat je walnoten gepeld hebt) en dan laten drogen op een warme plek.
Zelf zetten we ze altijd in een houten sinaasappelkistje voor de verwarming, af en toe opschudden zodat ook de binnenste kunnen drogen en dan in de wintermaanden voor de TV met een bak vol walnoten smullen van eigen walnoten.
Onze konijnen kennen het al precies, als ze horen dat je walnoten pakt en ze lopen vrij rond dan zitten ze binnen de kortste keren bij je op schoot en moet je oppassen dat jezelf nog wel wat meekrijgt zo lekker dat ze die vinden.
Daarnaast ook nog eens supergezond.
 
 • Like
Waarderingen: Aag en Bluemoon

Bluemoon

 • #7
Gerrit die Walnotenboom is van de buurvrouw en staat op haar erf, wij hebben helaas ruzie met haar juist om die grote Walnotenboom wat hier echt niet kan in het woonwijkje... Drama hiermee achter de rug... Dus dank voor de tip ... De walnoten vallen dus naast de garage en schuurtje tussen de begroeiing wat haar grond is en op haar erf. Haar tuin is een oerwoud die doet er helemaal niets eraan,.. Als we een takje wegknippen hebben we al problemen..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Tja, dan wordt het een probleem want een ieder heeft het recht om zijn/haar tuin zo te maken wat ze zelf mooi vinden.
Misschien wel een goed argument om haar te kunnen verplichten er iets aan te doen ivm. overlast door ongedierte.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
De gemeente inschakelen i.v.m ongedierte en hygiëne.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
En ivm de overlast van de boom. Als deze over jouw erf steekt kun je de buurvrouw eerst verzoeken om de boom zelf terug te snoeien. Doet ze dit niet, dan mag je het zelf doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu