Zelf tuinhuisje/berging metselen met pannendak: Hoe?

Pbor

  • #1
Ik wil een tuinhuisje/berging achterin de tuin plaatsen. Afmetingen 5x3m. Deze zou ik graag dezelfde pannen als het woonhuis zelf geven. Nu ben ik aan het googlen en lezen over de diverse onderwerpen die hiervoor nodig zijn. Het valt mij op dat over fundering en metselen redelijk veel te vinden is maar over de dakbedekking veel minder. Hoe sluit de dakbedekking bijvoorbeeld aan op het metselwerk?

Weet iemand een goed handboek of website over 'zelf een berging bouwen'?

Alle hints/tips zijn welkom,
Paul
 

Tiho

  • #2
In dat metselwerk kun je een loodrand plaatsen, zoek daar eens op :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij een tuinhuisje achter in de tuin een loodrand ?

Op de muren komt een muurplaat, daar komen de spanten op te liggen, op de spanten eventueel een dakbeschot en dan de panlatten, hierop kunnen dan de pannen gelegd worden.
De afstand tussen de panlatten kunt u overnemen van de woning, gebruik iets langere spanten, u kunt ze na het plaatsen van de panlatten op maat afzagen.

Globale tekening hieronder, het beste kunt u in de buurt even kijken naar een soortgelijk tuinhuisje of een schuurtje om te zien hoe e.e.a. in elkaar steekt.



Afhankelijk van de grootte van het tuinhuis hebt u misschien een bouwvergunning nodig, op deze site kunt dat vrij eenvoudig vaststellen, iets moeten afbreken is niet zo leuk als iets bouwen.
 

Pbor

  • #4
Jan,

Bedankt voor de reactie.

Klopt het dat de spanten in de nok rusten op de gording? Wordt die verankerd in de spouwmuur die tot in de nok doorgetrokken wordt of is dat niet gangbaar?

PS: Vergunning is idd nodig...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn een aantal mogelijkheden qua dakconstructie, hieronder staan er twee die vrij gemakkelijk te maken zijn voor niet ervaren klussers.
De bovenste is een dak met een nokbalk, de onderste een traditionele constructie die op de grond te maken is, werkt snel en gemakkelijk.
U hebt toch iemand nodig die bouwkundig onderlegd is om de tekening en berekening voor de vergunning te maken, hij kan u precies vertellen welke constructie in uw geval het beste c.q. het handigste is.

 

Hansdennekamp

  • #6
Vergeet niet de ruiter, en gewoon op muurplaten leggen die spanten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu