Fundering storten voor HSB berging

Chris747

  • #1
Beste klussers,


Ik ben bezig met de uitbreiding van mijn berging, er komt 1,5*3,5 meter bij.
De bestaande berging heeft een plaatfundering met vorstrand op west-friese klei. Ik ga de uitbreiding op dezelfde manier opbouwen en heb inmiddels de fundering uitgegraven, de plaat wordt 20 cm dik met een vorstrand van 60 cm diep. De locatie van de uitbreiding is vanaf 1997 bestraat geweest. Ik heb tijdens het graven zo goed als de gehele zandlaag weg gegraven, de plaat komt dus op de klei te liggen. De uitbreiding komt tussen mijn berging en de berging van de buurman die haaks op mijn berging staat. Op die plaatsen laat ik de bekisting staan, of moet ik iets van polystyreen tussen de bestaande en nieuwe plaatfundring aanbrengen ?. Als wapening wil ik 1 wapenings mat gebruiken die ik op gebroken beton stoep tegels leg op een laag plastic folie. Moet die folie ook in de bekisting van de vorst rand ?. Ga ik goed voor zo ver ?.
De vraag is moet ik ook wapening in de vorstrand (15/20 cm breed)aanbrengen en zo ja wat voor wapening, voldoet een strookje mat of moet het een korf zijn.
Ik heb berekend dat ik ongeveer 1.8 m3 beton nodig heb die ik droog bij de centrale wil gaan halen, welke specificaties moet ik opgeven voor dat beton ???

Alle tips/trics en suggesties zijn van harte welkom.
Groet,
Chris :D
alles voor zover duidelijk
 

Chris747

  • #2
Beste klussers,

even een foto erbij voor de beeldvorming.

Groet, Chris

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het beste hou je de nieuwe fundering los van de oude. Of je koppelt hem goed aan de oude. Hou hem altijd los van de buren! Bijvoorbeeld een laagje schuim van een cm ertussen.

Op klei valt minder goed te funderen dan op zand, dus of je er goed aan gedaan hebt om dit weg te graven...

Folie overal onder leggen. Dit voorkomt dat het water uit de betonmortel weg loopt. Als je de mortel droog gaat halen, is het dan niet goedkoper het ook gewoon zelf te mengen uit grondstoffen? Het voordeel van een betoncentrale is nou net dat ze ook de juiste hoeveelheid water toevoegen en het goed mengen. De 1-2-3 verhouding kan je zelf ook wel maken.

In de vorstrand komt normaal een korfje. Die kan je laten maken. Veel bijzonders is er niet aan een fundering voor zo'n klein schuurtje, dus zelf wat prutsen met netten en staven kan ook. Zoek maar op internet of dit forum naar voorbeelden van wapening van een vorstrand.

Succes!
 

Chris747

  • #4
Hallo IJkenhout,

De zandlaag was precies 20 cm dik, die moest dus wel wel weg. Anders zou de nieuwe vloer hoger liggen en dat is geen optie.
Is het de bedoeling de folie ook tegen de bekisting omhoog te laten lopen of ligt het alleen op de bodem?

Ik twijfel dus nog hoe het beton te maken, als ik alle grondstoffen los haal heb ik een aardig circus voor de deur met los gestorte grondstoffen en/of bigbags, water moet er dan toch ook bij. Als ik naar de centrale ga en daar een tandemasser met gemengde grondstoffen haal kan ik het zo met een kruiwagen in de achtertuin rijden en daar mengen, de beton molen wil rechtstreeks in de bekisting leeg kieperen. eventueele grondstoffen die ik over heb kan ik direct na het storten afvoeren, want het ligt al op de aanhangwagen. een beton auto laten komen is denk ik veel te prijzig voor dit beetje beton en ik ben ook nog eens alleen.

Hoe koppel je precies de 2 funderingen aan elkaar ?, moet er geen krimp/uitzet voeg tussen komen ?.

Met de wapening kan ik aan de slag.

Bedankt voor je adwoorden :D

Chris
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Tegen de bekisting hoeft geen folie. Alleen waar er grond zit.

De afweging hoe je de mortel maakt moet je zelf weten, ik zou losse ingredienten handiger vinden, want sjouwen moet je toch, en als je over hebt, kom je er makkelijker vanaf.
Een betonwagen met pomp kan het meteen in de fundering mikken, dat is het minste werk. Maar misschien ietje duurder. Informeer in ieder geval naar de prijs, misschien valt het mee.

Als de nieuwe fundering niet gaat zakken, kan je het koppelen aan de oude. In dit geval misschien beter los houden, omdat er klein onder zit. Doe er 1cm isolatieschuin tussen, oid.
 

Pirke

  • #6
Het beste hou je de nieuwe fundering los van de oude, of je koppelt hem?

Er is toch alleen maar de optie om te koppelen? Voor je het weet staat je aanbouw schuin en een paar cm verderop.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Een aanbouw op staal wordt meestal gedilateerd. Iets zakken doet het namelijk altijd wel. En normaal zakt een fundering naar beneden weg, niet opzij (tenzij er grote gewichts-, of draagkracht verschillen zijn).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu