'slechts' een tuinhuisje dacht ik - bouwvergunning

Chiquita

  • #1
Ok ok - 20m2 is best aardig voor een tuinhuisje... Ik dien er volgense de VROM-site echter 'lichte bouwvergunning'.
Nu wil ik niet veel meer als een houten tuinhuis 5x4m (opberg en zitgelegenheid) - redelijk recht toe recht aan. Vierkant - dus gewoon beginnen dacht ik.
Nu loop ik echter tegen indieningseisen als 'belastingen constructies' en 'grenstoestand van de bouwconstuctie' en 'geveltekeningen' aan.
Volgens mijn gemeente heb ik nodig:
- tekeningen bestaande en nieuwe situatie (plattegrond, aanzichten, doorsnede, details) schaal 1:100 in zesvoud;
- Detailtekeningen 1:5 of 1:10 of 1:20 in zesvoud;
- constructieve gegevens in tweevoud;
- situatietekening maximaal schaal 1:1000 in zesvoud

Kan iemand me adviseren of het nodig is hiervoor een professionele tekenaar/constructeur in te schakelen? Of voldoet in veel gevallen een eigen schets met wat afmetingen?

Help me aub op weg... ik ga liever aan t timmeren als aan 't tekenen&rekenen. :?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een paar tips:
Via de site van het Kadaster kan je een kadastrale kaart downloaden van je huis. Kost €1,40. Hierin kan je het tuinhuisje intekenen en heb je de situatietekening. 6xkopieren klaar.

Dat tekenen valt wel mee als je er even voor gaat zitten.
Verder kan ik je aanraden om eens vooraf met de betreffende ambtenaar van je gemeente te gaan praten. Ambtenaren zijn ook gewoon mensen en met een beetje vriendelijkheid kom je een heel eind.
Dus niet aankomen met een verhaal van dit is allemaal overdeven en belachelijk maar vraag de ambtenaar vriendelijk om advies en vraag of je eens een simpel voorbeeld kan zien van een vergelijkbaar project.

9 van de 10 keer zijn ze dan bereid met je mee te denken en niet zo moeilijk te doen als je tekening niet helemaal volgens de voorschriften is.
Zo is het mij ook gelukt met een schuur van 6x9.
O ja, houdt er rekening mee dat je ook nog bouwleges moet betalen.
 

Arjan'74

  • #3
Zoals Frank het aangeeft hebben wij het ook gedaan en we heben het de ambtenaar (Wel ven een kleine gemeente) ook tussendoor nog even laten zien voordat we het definitief in zouden sturen. Hij had nog een paar opmerkingen en we waren bijna wat vergeten.

Naast de complimenten hebben we van hem ook een aantal hele goede tips gehad waardoor het eigenlijk best wel leerzaam was.

De omgeving heb ik met behulp van Google earth en autocad even nagemaakt. Verder kost het tekenen je gewoon een paar avonden. Vreemd genoeg is er bij ons niet gevraagd naar grenstoestanden en belastingen, maar misschien dat dat bij een verbouwing weer anders is dan bij nieuwbouw.

De bouwleges waren inderdaad wel even schrikken, maarja.
 

Gekske

  • #4
Vaak heeft een gemeente ook nog een eigen checklist waarop ze aangeven wat ze wel of niet nodig hebben. Overleggen was bij mij (grote gemeente) niet life mogelijk helaas. Wel krijg je de tekening netjes terug en kan je je tekening volgen (alleen het vreemde is dat ze telefonisch zeiden dat deze niet goed was maar ondertussen heb ik een brief thuis dat alles wel goed was??) Niet bedoeld als onderwerp kapen overigens. Voor een dakkapel heb je geen grenstoestand of berekening nodig.
 

Supasister

  • #5
@chiquita:

Misschien een tip:
De meeste gemeenten kennen ook de mogelijkheid om een schetsplan of vooraanvraag in te dienen. Deze wordt beoordeeld op volledigheid en voor wat betreft welstand en of e.e.a. binnen de bouwgrenzen van het bestemmingsplan past.

Aan een schetsplan zijn misschien leges verbonden, maar deze zijn altijd lager dan de bouwleges welke betaald moeten worden voor het in behandeling nemen van een aanvraag om bouwvergunning.
Want stel dat onverhoopt het tuinhuis niet past binnen het bestemmingsplan is dit een weigeringsgrond. En voor een geweigerde bouwvergunnning moeten ook leges worden betaald.

t.a.v. de situatietekening: ipv die 1.40 € kun je ook bij jouw gemeente vragen om een situatietekening (of het moet natuurlijk duurder zijn).
Meestal hebben zij een programma, waaruit makkelijk een printje kan worden gedraaid.

Oh btw ik heb nog een vraagje:
- Kun je het huisje ook plaatsen zodat hij meer dan 1 meter uit de erfgrens met buren en/of een openbaar pad staat? een bijgebouw tot 30 m3 kan dan ook bouwvergunningsvrij zijn. Dan heb je al die rompslomp van aanvragen niet ;) Kijk maar eens op vrom.nl
 

Pepjo

  • #6
Een tip die ik volgens mij op dit forum heb gelezen : binnenkort moeten de gemeentes inzicht geven in de bouwvergunningen die ze verlenen en de bijbehorende tekeningen.

De gemeente Tilburg is daar als eerste mee klaar, en via hun website kun je de tekeningen ook downloaden, gratis en voor niets.
Je dient hier je wel voor aan te melden met een DigiD.

Dus even op zoek naar een vergelijkbaar tuinhuis in Tilburg, zou ik zeggen.

#edit : het te zoeken item heet "Bouwarchief", ik krijg de link hier niet geplaatst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu