Zelf radiator bijplaatsen mbv kunststof leidingen

BounceMeister

  • #1
In onze nieuwbouwwoning zijn alle radiatoren aangesloten op de cv ketel door middel van kunststof buizen. Deze zijn wit-semitransparant en hebben een rood of blauw omhulsel. Voor de laagste twee verdiepingen wordt gebruik gemaakt van een verdeelblok om alle radiatoren aan te sluiten, maar op zolder wordt de enige radiator die daar zit gewoon afgetakt van de hoofdleiding dmv een t-stuk.

Volgens de installatietekening worden kunststof leidingen gebruikt van Becker-systems (2-pijpsysteem) 14 x 2 mm. De verdelers zijn van Sivac.

We willen op de zolder een radiator erbij zetten, maar ik vraag me af of je dan een verdeler moet plaatsen, of dat een tweede t-stuk ook kan. Ik ben op zoek naar de beste oplossing, zodat de verwarming het best functioneert.

Ik zag bij een bouwmarkt dat ze hier onderdelen voor kunststof leidingen verkopen, dat heb ik bij een andere bouwmarkt nog niet gevonden. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand bij vertellen wat de beste oplossing zou zijn?

Ik heb eerdere berichten over kunststof leidingen gevonden, maar ik weet niet zeker of dat hetzelfde type betreft.

 

Serviceman

  • #2
Persoonlijk zou ik er een paar T-stukken bijzetten in je aanvoer en retour onder je cv ketel en met cv pijp naar de desbetreffende plaats maken voor de de bij te plaatsen radiator.

Persoonlijk vind ik het niet zo'n fraai gezicht om je slangen over je zolder vloer heen te leggen of het moet in z'n geheel netjes weggewerkt kunnen worden, dan is het voor de meeste doehetzelver nog goed uit te voeren.

Van de slangen die op de foto te zien zijn is veel te krijgen bij de bouwmarkten, het zijn van die speciale tule's die in de slag passen met een knelring die weer heel mooi passen in knelfittingen 15mm.
 

BounceMeister

  • #3
Er komt een gipswandje en een vliering, dus we kunnen die leidingen daar wel door leggen.
Ik heb het niet bij andere bouwmarkten gezien dan de gamma, iemand anders wel? (Praxis, Karwei, Bouwmaat, Formido,...?)

Maakt het nog uit welk type leiding je precies hebt, want ik zag bij Becker dat er verschillende type kunststof leidingen zijn, sommige ook nog met een coating

Weet iemand toevallig ook of er manieren zijn om die lelijke kunststof leidingen die uit de vloer steken en de radiator in gaan weg te werken of mooier te maken? Daar zouden veel mensen van het nieuwbouwproject mee geholpen zijn!

 

Serviceman

  • #4
Ten opzichte van een aantal jaren geleden is dit al een hele verbetering toen werdt er nog veel met stalen dunwandige pijp gewerkt.

En in jouw geval om de materialen te krijgen voor jou kunststof leidingen:
Snij een stuk van je mantelflex weg bij een verdeelset, er staat altijd een merk op de slang (maar pas op dat je niet in de cv slang snijdt).

Misschien is het een idee om je radiator te laten zakken zodat je wat minder van de slang ziet, de onderzijde radiator niet lager dan 10 cm vanaf de vloer.
Of er een radiator kast die in vele soorten en maten te verkrijgen zijn bij de genoemde bouwmarkten.
 

BounceMeister

  • #5
Ik heb inmiddels bij een andere bewoner kunnen kijken, waarvan de woning al opgeleverd is. De eerste 40cm cv-buis vanuit de ketel zijn van metaal. Daar zit een koppeling op die naar kunststof gaat.

Als het allemaal te lastig wordt, is de optie er dus nog om op zolder met metalen leidingen te werken.

Ik zal in ieder geval eens kijken of ik kan achterhalen welke kunststof leidingen er gebruikt zijn. Bij de verdelers ligt de binnenleiding geloof ik wel een stuk bloot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu