2 extra radiatoren op zolder bijplaatsen

Vankessel

  • #1
Hallo,

Ik wil op zolder 2 extra radiatoren plaatsen. Ik heb met flink ingelezen op het forum, maar heb toch een paar vraagjes.

Op de begane grond in een inpandige schuur hangt mijn cv ketel. Er zit een verdeelstation op de begane grond (en op de eerste verdieping, maar daar kan ik slecht bij). Op zolder is nog niets voorbereid, maar daar wil ik dus 2 radiatoren plaatsen.

Op het verdeelstation op de begane grond heb ik 1 aansluiting laten vervallen en afgedopt, deze radiator is weggehaald. Op deze vervallen aansluiting (22mm aansluiting) wil ik nu richting zolder gaan werken.

Een andere radiator op de begane grond (in de schuur) gebruik ik nu eigenlijk nooit. Qua berekende capaciteit komt er dus weinig extra bij op dit verdeelstation (denk ik als leek zijnde...).

Ik ga ongeveer 6 meter recht omhoog. Voor radiator 1 moet ik op zolder nog 4 meter horizontaal afleggen, voor radiator 2 nog 10 meter horizontaal.

Ik heb nu de volgende vragen:"

- Eerst dacht ik aan 15mm, maar ik ben na wat leeswerk inmiddels wel overtuigd dat 22mm beter is. Ik denk dat jullie dit kunnen bevestiggen.

- Ik ga dus ongeveer 6 meter recht omhoog. Maar de retour komt ook van dezelfde hoogte. Dit is volgens mij dan geen probleem om rond te pompen, toch?

- Ik wil ongeveer 5 meter leiding in de dekvloer leggen (in een mantel). In het midden in de dekvloer moet ik 2 stukken verbinden (ik denk met knelkoppeling). Zien jullie hier een probleem in.

- Zie ik iets over het hoofd?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!!

René
 

Fiesiekus

  • #2
Klopt allemaal wel redelijk. De buisdiameter is afhankelijk van het radiatorvermogen, daarover zeg je niets. Verder geen knelkoppeling in een (dek)vloer wegwerken.

Voorkomen dat in leidingen een hol stuk onstaat; i.v.m. ophopen van lucht. Zorg ook voor een ontluchtingsnippel op beide radiatoren.
 

Vankessel

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Dus in de dekvloer beter solderen...
Ik ga extra ontluchtingspunten plaatsen waar de leidingen op zolder boven komen (op aanvoer en retour).

De radiatoren zijn beide ongeveer 100x50 cm (beide ook 2 platen). Dus een totaal plaatoppervlak van 2 m2.
Zouden 15mm leidingen hiervoor ook volstaan?

Bedankt.
 

Fiesiekus

  • #4
Gezien de grote afstanden: alles 15 mm lijkt me te krap. Beter de verticalen in 22 en dan de laatste stukken (in de vloer) 15 mm.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Geen verbindingen in de vloer maken, is ook niet nodig met de huidige moderne materialen als slang in een mantelslang.

Maak vanaf de hoofdleiding die van beneden komt een verdeeling naar allebei de radiatoren apart.
De slang 14x2 past met een pentec koppeling 14x2 in iederen 15 mm knel of klem fitting.

Het vermogen van de radiatoren is uit de maat af te leiden, dat 22 mm CV buis naar boven en naar iederen radiator 15mm CV buis of 14x2 slang voldoende moet zijn.

Vr Gr.
 

G.Voorn

  • #6
Zoals Cvolieboy zegt, ga aub niet solderen of knelkoppeling in een dekvloer toepassen waar je later niet meer bij kunt komen , je krijgt onherroepelijk problemen.
Haal buigzame buis en koppelingen van een sanitairspecialist en vaak mag je het gereedschap wat je hier voor nodig hebt (als je lief vraagt) wel even gebruiken.

Groet,
Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu