Zelf (oude) spiegels snijden

Por911

  • #1
Heb uit mijn oude keuken (± 10 jaar oud) de spiegels die tegen de wand waren geplakt kunnen overhouden.

Nu wil ik graag de spiegels opnieuw op maat snijden. Kan iemand mij hiervoor enige suggesties geven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is heel lastig uit te leggen hoe je een glassnijder moet gebruiken. Je moet nl. aanzetten goed drukken, durven, en in één keer de hele lengte snijden.
  • Veel glaszetters gebruiken een kwastje met terpentine en halen over het te snijden oppervlak even een haaltje terpentine.
  • De lineaal die je gebruikt om langs te snijden, moet zodanig zijn dat hij niet wegglijdt tijdens het snijden.
  • Er zit ca 3 mm tussen de lineaal en het punt waar de snede komt, doordat het wieltje er naast zit. Moet je dus rekening mee houden.
  • Het is vrijwel ondoenlijk hele smalle randjes weg te snijden, dan krijg je het niet recht afgebroken. Hoe behendiger degeen die het glas snijdt, hoe smallere randjes hij af kan snijden.
  • Het breken na het inkrassen is een hele kunst. De zetters leggen vaak de achterkant van de glassnijder onder het glas, drukken even, en ok, maar als ik het zo probeer, dan gaat het fout. Ik leg het glas meestal op de rand van een tafel en druk de eraf te halen strook naar beneden.
Maar je hebt misschien nog een extra probleem. Ik heb me laten vertellen dat oud glas veel moeilijker te snijden is dan nieuw.
En om die reden is het wellicht verstandig met die spiegels naar een verf/glaswinkel in de buurt te gaan en te vragen of zij het willen doen. Zul je wel wat voor moeten betalen, maar vast niet veel.

En ze hebben ook nog een slijpband, waarmee de randen meteen bot geslepen kunnen worden. Dat kun je trouwens zelf doen met watervast schuurpapier, maar pas op dat je de spiegellaag aan de achterkant niet raakt en geen krassen in het glas maakt.

Als je het zelf gaat doen, oefen dan eerst eens op wat oud glas, kijk/vraag even bij een slooppand oid.
 

Por911

  • #3
Hartelijk bedankt Kees.

Je hebt me een aantal goede tips gegeven.

Zal eerst wat proefjes doen en ook mijn licht opsteken bij een lokaal glas/spiegels bedrijf.

POR911
 

Zula Zabor

  • #4
Om een spiegel te verkleinen doe je er het best aan om zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde een goed getrokken breeklijn te maken met je glassnijder.

Het spiegel glas is meestal dikker dan gewoon glas. Om te zorgen dat het breukvlak zo mooi mogelijk wordt gebruik je bovenstaande techniek.

Tip:
Voor het snijden even je glassnijder in de naaimachine olie houden, hierdoor kan de spanning die ontstaat in het glas tijdens het snijden verminderen.

Om na het snijden ook weer een zo mooi mogelijke breukrand te krijgen, kun je het op de volgende wijze breken:

Normaal zou je een breektang of de achterzijde van je glassnijder gebruiken. Nu plaats je de spiegel op een vlakke tafel met de breuklijn net over de rand.
  • Pak de het breukvlak met tweehanden vast. Je hebt nu het glas tussen beide duimen en gekromde wijsvingers zitten op 1/3 en 2/3 van de lengte. Iets meer uit elkaar mag ook.
  • Til nu de glasplaat ongeveer vijf centimeter omhoog. (aan de achterzijde ligt de plaat nog op de tafel). Met een ferme neerwaartse beweging breekt nu de plaat op de breuklijn.
    Blijf te allen tijde met zuren weg van het opgedampt materiaal !!!
  • Het breukvlak schuur je eventueel met puimsteen (schuurblok voor voeten eelt) of met de grove kant van een wedsteen (slijpsteen voor messen, de donker grijze kant).
Blijf zo veel mogelijk weg bij het opgedampt materiaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu