Zelf nieuwe kozijnen + ramen maken

JaapKnaak

 • #1
Hoi, even een lastige vraag;

Ik wil graag zelf nieuwe (schuif)raamkozijnen+ramen maken, hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Nu zitten er enkelglas ramen in, met gewichten aan de zijkant in het kozijn als contragewicht om het kozijn makkelijker omhoog te hijsen. Op de eerste verdieping zijn ze door-en-door rot, dus ze moeten compleet vernieuwd worden.
Alleen de prijzen die men rekent zijn zo astronomisch hoog, dat ik wel het risico wil nemen door ze zelf te maken.

Hoe kan ik zoiets aanpakken? Bestaan er boeken waar ik op terug kan vallen?
Ik was van plan gelijk dubbel glas te nemen (bijv. 4-15-4, HR++) en ik heb iets vernomen dat je ipv gewichten ook veren in de zijkant kan maken, om het omhoog hijsen te vergemakkelijken. Dit wil ik toepassen.
Er zitten in de omgeving zaken waar raamhout te koop is, meranti en grenen o.a.

De constructie is als dusdanig: gevel zonder spouw (woning uit 1907), gevel omsluit het raamkozijn (ca. 2 cm aan weerszijden), dus ik kan hem binnen maken en dan de oude verwijderen en de nieuwe erin "schuiven" en verankeren. De bovenkant van het kozijn "hangt" als het ware in de gevel.

Mijn budget is te beperkt om het te laten doen allemaal, daarom wil ik het zelf doen. Het glas kost ca. prijs verwijderd per raamkozijn (klein en groot raam per kozijn) heb ik begrepen.
Beneden is letsel/doorvalveilig glas nodig. Welke houtsoort is het beste?

Wie helpt me een beetje in de goede richting?
(Ik kan foto's maken van de ramen, mag ik die posten?)

MVG, Willem

Prijs dubbel glas is verwijderd. Dit is vragen om spam met betere aanbiedingen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees61

  • #2
  Ik weet niet op al jouw vragen een antwoord.

  Ik zou eerst beginnen met het maken van een goede tekening, met goede maten er in, contructie (pen en gat verbindingen), sponningen, scharnierhol misschien, groeven voor de schuifraamveren, hol voor waterslagen?, afgeschuinde dorpel, ramen met glas, enz.. alles moet er dus in staan.

  Nu kan je een lijstje maken van de onderdelen die je nodig hebt en weet je ook welke bewerkingen er nodig zijn.

  Zonder tekening wordt het niks en als je de tekening gemaakt hebt, dan zit het werk al in je hoofd en maak je ook minder vergissingen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Kozijnhout staat gedetailleerd getekend in de KVT. Wellicht is een schuifraam daarin ook te vinden. Er is ook een boekenreeks voor bouwko's, van Jellema. Hier zit ook een boek bij over kozijnen:

  Inhoud 4 Omhulling C gevelopeningen - 2e druk
  15 Kozijnen, ramen en deuren van hout
  15.9 Schuifdeuren, tuimelramen, draaivalramen

  Lijkt me dat schuiframen ook behandeld worden.

  Leuke klus!

  grtz
  Henk
   

  Groenegrommer

  • #4
  Hoi Willem,

  Ik herken veel van je probleem.
  Zelf hebben we ook een oud huis met steens muren en schuiframen in enkel glas. Alleen dat contragewichtmechaniek zit er niet.

  De vaste delen zijn nog goed, het bovenlicht en het schuifraam moeten worden vernieuwd. Zelf zou ik toch gaan voor een contragewicht. In dat geval is de tegenspanning over de gehele hoogte hetzelfde. Het lijkt mij dat een veer in het begin sterker trekt dan op het eind van de schuifweg.

  Die prijs verwijderd euro voor glas vind ik rijkelijk veel. Ik stuur je een pb-tje met een link van een bedrijf dat het goedkoper aanbiedt.

  Hou mij op de hoogte van je vorderingen en de problemen die je tegenkomt, dan weet ik wat mij nog 8 keer te wachten staat.
   

  H@ns

  • #5
  Voor zover ik hem ken gaat de KVT niet over schuiframen. Ik denk dat je bij een bouwrestauratiebedrijf moet zijn voor informatie.

  Wat je ook kunt doen is contact opnemen met het Hout en meubileringscollege vestiging Amsterdam. Daar hebben ze op de bouwrestauratie afdeling onlangs nog een paar van die ramen gemaakt dus er is ongetwijfeld informatie hierover.
   

  Johanl

  • #6
  Hallo,

  Op zich is de schuifraam constructie niet zo moeilijk, en in jouw geval heb je het voorbeeld in huis. Maar de oude ramen hadden enkelglas, en nu wil je dubbelglas. Dat hout in dat het raam en kozijnhout zwaarder moet worden: had je vroeger raamhout van 38 mm, nu zit je al gauw aan 55 mm.

  Al met al wordt alles zwaarder, en dat zal ook met de gewichten zo zijn. Heb veel in dat werk gezeten, is prachtig werk.

  Succes ermee.
  Groeten JohanL
   

  JaapKnaak

  • #7
  Ik krijg ongeveer een idee hoe ik het moet gaan doen, maar heeft iemand een idee hoe dat zit met die veren aan weerskanten?

  Hoe monteer je dat en wat zijn de snackies?

  MVG, Willem
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu