Zelf een meerpuntsluiting plaatsen

Krrr

  • #1
Weet iemand hoe je zelf een meerpuntsluiting kan plaatsen. Een buiten deur heeft een oud slot wat ik wil vervangen door een SKG** slot. Het mooiste zou zijn als dat gelijk een meerpuntsluiting kan worden. Heeft iemand ervaring met het plaatsen? Hoe kom je aan de frees mallen?

Bedankt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Freesmallen zijn natuurlijk erg mooi, maar tevens erg duur en meestal is het niet haalbaar om even te kopen voor eenmalig gebruik.

Ik doe het altijd als volgt.
Bepaal eerst waar het hoofdslot moet komen te zitten, daar zit immers al een slotgat en gat voor de deurkruk en cilinder.
Daarna de meerpuntsluiting op de kop op de deur leggen en met een scherp potlood er omheen tekenen zodat je ongeveer weet waar en tot hoever je moet frezen.
Dan eerst de voorplaat uitfrezen. simpel geleider goed afstellen en eerst in het midden van de deur een sleuf uit frezen.
Deze langzaam breder maken tot je de juiste breedte hebt en de voorplaat precies in het midden zit. (kijk uit dat je frees niet wegloopt)
Dan kun je de stangen voor het onder en bovenslot wat smaller en dieper uit frezen.
Vervolgens de meerpuntssluiting plat op de voorkant van de deur leggen en de exacte maten van het hoofdslot en het onder en bovenslot overnemen.
Met de speedboor het hoofdslot en het onder- en bovenslot uitboren en met een scherpe beitel zo precies mogelijk uitsteken.

Het geheel net zolang aanpassen tot het slot perfect past.
Je bent nu zo ongeveer op de helft van de klus.
Vervolgens gaten voor krukken en cilinder op maat maken en de sluitkommen aanbrengen en dan na zo'n 4 tot 6 uur passen, meten, frezen, boren en hakken is het geheel klaar.

Hou hierbij rekening dat hoe ruimer het slot is uitgehaald hoe eenvoudiger het geheel te monteren is, maar hoe zwakker het geheel ook wordt.
Mijn advies is dan ook niet doen, je kunt beter een uurtje extra besteden om het exact op maat te maken dan het te ruim uithalen.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu