Zelf een klassieke trap ontwerpen

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben een huis uit 1890 waarvan 1 trap weg is (van eerste naar tweede verdieping). Het was een trap met 19 treden van 18cm optrede. Dit was een trap met twee kwarten. Daarbij is er slechts 1 trede (in het midden) volledig rechthoeking. Alle andere zijn verdreven.

Modernere trappen hebben ongeveer een 4-tral treden om de bocht van 90 graden te maken, dan 11 treden rechtdoor en weer 4 om de tweede bocht te maken. Wij willen een trap maken zoals deze vroeger was. De bocht bestaat dan uit 9 draaiende (verdreven) treden.

We hebben een fantastisch set boeken genoemd "beknopt leerboek der burgelijke bouwkunde" uit 1917. Hiermee hebben we onze kozijnen als destijds kunnen maken en weet ik welke kant ik hout moet zagen om een paneeldeur te maken. Hierin staan ook schitterende tekeningen van trappen en daarbij de beschrijvingen. Ik kan bij interesse dit wel eens scannen.

Hierin worden voor de bepaling van de verdreven treden 3 methodes beschreven: de fuikmethode (wordt afgedaan als te kort door de bocht), de harmonische methode en de methode van Leroi/Winkler. De beschrijvingen kom ik echter niet uit.

Mijn vraag is of deze berekeningsmethodes bekend mogen worden geacht bij timmermannen. Ten tweede of iemand zelf deze methodes beheerst en zou kunnen helpen via dit forum. Ten derde of er ergens een beschrijving in modern nederlands is te vinden.

Hartelijk dank!
 
Ik zit hele dagen in de trappen en ben dan ook bekend met het uitslaan van trappen.
Is het de bedoeling dat u enkel het model van de trap wenst vast te leggen of is het de bedoeling dat u de trap aan de hand van een uitslag zelf gaat maken?

Indien u enkel het model wenst vast te leggen, dat kunt u doen door een schets te maken met een globale trappen verdeling.

Indien u aan de hand van een uitslag een trap wenst te maken, dan is dit niet simpel om dit even via deze site uit te leggen.
Zeker de zaken zoals ; hoe breng ik uitslag gegevens over van de uitslag naar het hout en dan voornamelijk naar de trapbomen.
Treden van de uitslag halen is normaal geen probleem maar voor de uitslag naar de trapboom zitten toch enkele knelpunten.
 
Waldy,

Het idee is om hem zelf the kunnen maken. In werkelijkheid zullen we zeker een timmerman vragen dit te doen. Maar dan zou ie wel zo worden als we hem zelf getekend hebben.

Maar het interessant wat je zegt over 'uitslaan'. Wat versta je daaronder? Verder had ik ook een groot probleem gezien in het uitvogelen waar de treden te frezen in de bomen. Vooral die tegen de wand. Computers van trappenfabrikanten kunnen dit ongetwijfeld, maar hoe werd dit vroeger 'in het werk' gedaan? Ik kan mijn trigoniometrie wel weer oprakelen, maar ik geloof nooit dat dit met een rekenmachine werd gedaan. Vandaar ook mijn interesse voor die fuikmethode e.d. Alle huizen hier zijn uit eind 1800 en alle trappen verschillend en een lust voor het oog. En eerlijk is eerlijk, die lopen beter dan in een modern huis. (dat laatste geheel mijn mening).
 
Wat is het uitslaan van een trap?
Op de traditionele manier wordt er een plattegrond gemaakt van de treap schaal 1:1 op bijv enkele platen.
Daarop wordt de looplijn en verdrijving uitgetekend voor de treden, ook de bomen worden hier aangegeven.
Je kunt van deze uitslag de treden overnemen (eventueel met een trap spin)
De bomen infraizen is een combinatie van trede maat en uitslag maat gebruiken, zeer moeilijk uit te leggen langs deze weg
 
Ahh, wellicht gaat er een lampje bij me branden. Ik wist niet dat je er inderdaad met het tekenen van een plattegrond al een heel eind komt. De hoogte is natuurlijk gegeven: iedere keer een optrede omhoog. Hmmmm, slim!

En mijn oude boek staat vol met tekeningen van looplijnen. Jij tekent ze ook op je uitslagen. Is het dan zo, dat de aantrede bij het lopen over de looplijn gelijk blijft? Als dat zo is, is al 1 punt van de trede gefixeerd. En dan begrijp ik ook dat je door de fuikmethode of harmonische verdeling de punten aan de binnenkant rond de spil kunt vinden. En met twee punten is de bocht eigenlijk gedefinieerd. Als ik er vreselijk naast zit, dan hoor ik het graag. Klopt het aardig, laten we het dan hier bij laten. Dan gaat ik dat eens proberen.

Dan de volgende vragen:
Wat voor hout moeten we gebruiken? Hij wordt uiteindelijk in wit gelakt en met vloerbedekking bedekt. Liefst dezelfde uitstraling als vroeger (1890). Is dat dan grenen? Werkt dat niet teveel?

En hoe monteer je eigenlijk een trap? De hoogte van de trap is 3.65m, de lengte rond de 3meter en het trapgat rond de 2meter. Moet je hem eerst in elkaar zetten en in het gat laten zakken? Dat wordt wel een heel groot ding om op de overloop te monteren. Moet dan eerst een muurtje afbreken lijkt me.... Of kan je monteren op de uiteindelijke plek? Alles zit gefreesd, dus je krijgt wellicht de treden er niet in. Hmmm....
 
Het beste is dat u kontakt op neemt met een trappen bedrijf welke zelf trappen maakt.
Om dit type trap zelf te maken zonder kennis hiervan zal problemen geven.

Grenen, let wel, goed grenen is geen probleem om deze trap te maken.
Bij dichte trap eventueel grenen gefineerde 12mm plaat gebruiken en anders massief grenen, doch dan wel dikte naar ca 20mm brengen
 
Inderdaad supermooie methode. Volgens mijn oude 'bijbel' is dit de harmonische methode:

33175_trap_1.jpg


Deze werkt niet zo goed in mijn geval omdat de kwarten op de spil eindigen. Deze methode is voor een iets ruimere trap. Een tweede wat opvalt is dat de looplijn in het voorbeeld erg 'clinish' is. Viel mij op dat in al die oude methodes het een iets naar buiten lopende lijn is in de bocht. Niet twee rechte stukken met een cirkelboog van 90graden. Maar dat kun je bij deze methode gewoon aanpassen naar wens lijkt me.

Maar dit lijkt me een prima methode om zelf een trap te ontwerpen!! Dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan