Zelf aanrechtblad maken

Joncko

  • #1
Ik wil voor mijn keuken zelf een aanrechtblad maken.
Het gaat hier om een kookeiland van 3 bij 1 meter.

Nou wil ik de toplaag van bamboe, ik kan plaatmateriaal kopen van 5 mm dik. Dit wil ik verlijmen op een ondergrond. Totaal van het blad moet ongeveer 50 mm dik worden.

Over die ondergrond twijfel ik nog: het kan meranti multiplex zijn 2 x 18 2 x 22 of 1 x 40mm zijn, maar hiervan hoorde ik dat de lijmlagen van merantimultiplex los gaan laten na verloop van tijd.
Is watervast verlijmd mdf (mdu) een betere oplossing, of zijn er andere voorstellen?
Als onderlaag wil ik ook een plaat lijmen van 5 mm i.v.m. kromtrekken.

Bij het maken van het blad wil ik de goedkoopste oplossing.

Alvast bedankt voor de antwoorden
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb je vraag verplaatst naar de afdeling over hobby/meubelmaken, want in de keukenrubriek staan vooral storingen aan vaatwassers en dergelijke.

Hier heb je meer kans op een geschikt advies. :wink:
 

Joncko

  • #3
Oke dank je wel :lol:
 

Rempy

  • #4
Ik zou zelf voor een watervast verlijmde multiplex plaat gaan en daar de rand volgens de voorschriften van afwerken. Een 2 of 3 dunne platen is in dit geval beter want je hebt voor je blad niet een standaard maat uitgekozen (244 x 122 cm). 2 of 3 lagen kun je laten overlappen om zo een stevig geheel te krijgen.

R.
 

Kees61

  • #5
Er zijn platen multiplex te koop van 310 x 122 of 310 x 153 (ook van 40 mm dik).

Als je 1 zo'n plaat koopt, van laten we zeggen 22 mm dik, dan kan je de rest van die plaat gebruiken als opdikstroken. Dus een strook langs de randen van de plaat en een paar er tussenin. Na het opdikken zaag je de plaat op maat, zodat de opdikstroken mooi gelijk met de plaat zitten.
Meranti multiplex vind ik zelf maar rotzooi. Lagen die los zitten, splinters erg bij het zagen, het is zwaar. Occume is beter.

Ik denk dat het met het kromtrekken wel meevalt als je de bamboe koud verlijmt. Eerst de randen afplakken en daarna pas de bovenkant.
Watervast mdf kan natuurlijk ook. Je werkt het toch af met een laag bamboe en lak en wat er dan nog langs het blad lekt kan niet veel kwaad. Gewoon mdf gaat snel opzwellen door water. Er zijn platen van 305 x 122 te koop, tot 25 mm dikte voor zover ik weet.
 

Joncko

  • #6
Dank voor je reactie

:D
 

Christ

  • #7
En vergeet niet ter voorkoming van kromtrekken, om ook de onderzijde te voorzien van evenveel laklagen als de bovenzijde.

Succes

Christ
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu