Zelf aanrechtblad van laminaat maken?

2HI

  • #1
Laatst was ik bij iemand op bezoek die een aanrechtblad gemaakt heeft van parket, zag er echt super uit!
Het lijkt me erg mooi om van de laminaatplanken die ook op mijn vloer komen te liggen een aanrechtblad maken. Althans, als dit enigszins mogelijk is.

Ik ben het nog nergens op internet tegen gekomen (en dat heeft misschien zo zijn redenen :P).
Hoe goed kan laminaat tegen hitte, zou dit vergelijkbaar zijn met hout, of minder goed? Ik kook trouwens op gas.
Natuurlijk weet ik dat laminaat niet tegen water kan, dus het probleem is meteen: hoe krijg ik het blad waterdicht?

Zelf dacht ik aan de volgende manier het blad op te bouwen:
Als ondergrond zou ik een paar watervast verlijmde multiplex platen nemen, deze op elkaar lijmen en de naden laten verspringen. Zo zou dan een blad van 4,12 bij 0,62m moeten ontstaan.
Op deze laag komen de laminaat delen (zonder v-groef) gelijmd. Ook worden zij onderling verlijmd met waterbestendige lijm ertussen.
Dan de toplaag....er moet natuurlijk een lak op, maar wat voor lak? Zou een paar lagen autolak werken? (natuurlijk extra goed op de kopse kanten) Of is dat helemaal niet te gebruiken op die ondergrond? En hoe krasbestendig wordt het geheel dan?

De kopse zichtzijde zou ik maken door een sleuf te frezen in het hout en een rvs profiel (T-vorm) met flink wat kit ertussen er tegenaan te zetten. De zijde tegen mijn achterwand moet heel HEEL goed afgekit....

Ik heb trouwens een spoelbak met de kraan die bevestigd is op het RVS, ik hoef dus geen aparte kraansparing in mijn werkblad te maken (het kwetsbaarse deel lijkt mij).

Nou...kom maar op met commentaar en adviezen :D, alvast bedankt...
Groetjes HI
 

Jeroen94704

  • #2
Er is tegenwoordig ook watervast laminaat wat bv in de badkamer gebruikt kan worden. Wellicht dat dat iets is?

Maar ik denk dat een dergelijk blad niet heel erg vlak zal zijn, en dat de naden tussen de laminaatplanken erg op zullen vallen.

Behalve dat kan laminaat goed tegen een stootje, en wat betreft hittebestendigheid zal het niet onderdoen voor een regulier gemelamineerd blad.
 

Fiesiekus

  • #3
Ik denk dat een afwerklaag niet zal werken; beter gewoon nemen zoals het oppervlak is.

Recent heb ik met leissteen-look laminaattegels gewerkt en ik stond te kijken van de sterkte. Kan je rustig een hamer van 2 meter op laten vallen; geen enkele beschadiging. Ik weet alleen niet hoe het zit met de hechting bij 100 graden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zet is een pan met hete olie dat is zo'n 180 gr.C of heter op zo'n stukje laminaat dan weet je gelijk meer.
*wgb*
 

Black Knight

  • #5
Dat met die pan olie zal ook niet lukken met een gemelamineerd blad...
 

2HI

  • #6
Alvast bedankt voor de reacties!

Dat waterbestendige laminaat zou zeker wel wat zijn, maar het gaat mij er juist om dat mijn aanrecht er precies hetzelfde uitziet als mijn vloer. Het type dat op mijn vloer komt is ook verkrijgbaar zonder V-groef, en daar zou ik dan mijn aanrecht van willen maken.

Onderzetters voor mijn pannen gebruiken zou ik niet erg vinden, moet inderdaad het laminaat maar eens even testen met een pan olie.

Maarr....denk toch dat de naden hoe dan ook waterdicht moeten zijn, zodra water daartussen komt gaat het natuurlijk uitzetten en blijft er niet veel van het blad over.
Zou autolak daar de oplossing voor kunnen zijn denken jullie? Of zijn er betere opties daarvoor?

HI
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mij lijkt dat je de delen moet koppelen met een lijm die echt watervast is.
De lijm zal je dan zo moeten aanbrengen dat er geen holle ruimtes in de naden komen.
Als ik naar de laminaat vloer bij mijn dochter, naar de krasvasthied kijk (hond) zal je dat met autolak never nooit voor elkaar krijgen.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zijn in vrijwel alle kleuren die laminaat ook heeft aanrechtbladen te koop, ze zijn onderhoudsvrij.
Bedenk vooral de hittebestendigheid, die is bij hout en laminaat niet zo groot.
Ik zou me tien keer bedenken voordat ik laminaat als aanrechtblad zou gebruiken.
 

2HI

  • #9
Allemaal bedankt voor de reacties, ik houd het toch maar op een ander werkblad en ga maar niet zelf knutselen.

Groetjesss
 

Kopsekant

  • #10
De hittebestendigheid geldt voor zowat alle soorten bladen. Als je een hete pan vanaf het vuur op een blad zet, heb je altijd kans op verbranden (hout), smelten (composiet, kunststof), verkleuren (RVS) en barsten (natuursteen). Elke leverancier van bladen zal je afraden een hete pan zo op het blad te zetten. Dus hittebestendigheid is niet zo'n criterium. Watervastheid wel. Ik zou aanraden om eens naar een goede verfwinkel te gaan om je te laten adviseren. Wellicht dat een bootlak of parketlak je kan helpen...

@Jan: waarom zou jij je wel 10 keer bedenken, eigenlijk? Ben wel benieuwd naar jouw redenen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Te duur want er is een sowieso een zeer goede kwaliteit laminaat voor nodig met een stabiele onderplaat, voor dat geld zijn er mooie en goede kant en klare bladen te koop.

Te weinig hittebestendig, ik had een paar jaar geleden een paar onderzetters gemaakt van restanten laminaat, boven de ongeveer 60 graden ontstonden er bobbels op het oppervlak

De vochtbestendigheid is niet voldoende.

Door de naden is het laminaat niet hygiënisch.

De stootvastheid is door de dunne toplaag beneden peil.

Bij een hoekkeuken zijn de verbindingen vrijwel niet goed te maken.

Bij de spoelbak gaat het laminaat binnen de kortste keren opzwellen, rotten en lekken.

Er moet een afwerkstrip aan de voorkant aangebracht worden om kapot stoten tegen te gaan, extra kosten en een verschil in kleur en materiaal.

Het zijn er geen tien maar het was de bedoeling aan te geven dat het laminaat geen goede keus is in mijn ogen.
 

Kopsekant

  • #12
Ik ben overtuigd! Dank voor je uitgebreide reactie.
 

Paddlefisher

  • #13
Toch..
2 huizen geleden, een keer een artikel gelezen over een dik tafelblad met vloeiende vorm, gemaakt met een bovenfrees met kopieer huls.

Mal maken en rand uiterst secuur met schuurlatten vloeiend maken, vervolgens met de mal een aantal multplex platen uitfrezen, en voila een prachtig dik blad na verlijmen.

Met dit idee heb ik een U vormig blad gemaakt voor in de keuken, buitenrand maten 90x200x200 vanwege de hele kleine kinderen een vloeiende lijn zonder scherpe hoeken.

Eerst een berkenmultiplex plaat met deuvels zodanig verlijmd ( de kopse kanten) totdat de ruwe U vorm er was.
met bekers, ijzerzaagblaadjes en dunne latjes een mal getekend en gemaakt, met deze mal de voorkant van de multiplex kern uitgezaagd(decoupeerzaag), deze weer zeer nauwkeurig strakschuren.

Bovenkant volledig beplakt met massief rubberwood parket, de onderkant alleen daar waar het blad op de kastjes afsteunt, en uiteraard aan de voorzijde.
Nu komt de truuk, weer met de bovenfrees, met daarin een rechte frees met geleide wieltje, het rubberwood parket wegfrezen, het wieltje volgt de berkenmultiplex kern.
Het resultaat is dik blad met een strakke voorkant, met de bovenfrees afwaterings groefjes, een welrandje aan de onderkant en een kwartrond randje frezen aan boven en onderkant, ook een malletje gemaakt voor de spoelbak om deze te verzinken.

Plamuren met epoxy, (Hema 2 componentenlijm) schuren met diverse machines, en meermaals gelakt met 2 componenten blanke lak, dofschuren en aflakken met halfmatte lak, bak inlijmen met kit, kraangat boren en aflakken,

Helaas geen foto`s van gemaakt, was nog voor het digi tijdperk

PF
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Jammer dat de vraag over laminaat ging :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu