Zekeringenkastje maken in Schuur

Thomaatje

  • #1
Goedemiddag,

Vanuit mijn meterkast loopt er op een groep (B16 automaat) middels een grondkabel rechtstreeks naar mijn schuurtje. Nou wil ik de schuur verbouwen en even knap alles aanleggen. Op het ogenblik komt het binnen in een (zeer oude) stoppenkast op 1 zekering. Het is al een aantal keer in een jaar tijd gebeurd dat de aardlek (EGA19-80 40A) (eruit sprong op deze groep (en meteen de andere 3 groepen meenam) en ik vermoed door dit kastje/insectentombe (stroom is er ook af nu). Ik wil graag in de schuur het stroom af kunnen halen en eigenlijk een eigen aardlekschakelaar.

Mijn vraag is eigenlijk of het mag om achter de B16 automaat, een nieuwe kastje te maken in de schuur met een B16, en een eigen aardlek? Of kom ik in de knoop met selectiviteit. De schuur wordt een werkplek voor licht gereedschap (solderen/3d printer/hout bewerking).

IMG-5793.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er zit nu een 10 A smeltpatroon in. Die is niet selectief op een B16 automaat.
Twee automaten achter elkaar voegt niets toe en zijn bijna niet selectief te krijgen
 

Thomaatje

  • #3
Duidelijk, de smeltpatronen verdwijnen in de nieuwe situatie uiteraard. De andere optie is gewoon een werkschakelaar te plaatsen in de schuur. Is er een andere manier om eventueel de groep uit te schakelen bij lekstroom zonder dat de aardlek in mijn meterkast eruit vliegt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dan moet je de hoofdgroepenkast in huis aanpassen en de groep naar de schuur achter een 300mA selectieve aardlekschakelaar aansluiten.

Je kunt dan in de schuur één of meerdere 30mA aardlekschakelaars plaatsen, dan ben je wat aardfouten betreft selectief en hoef je bij een aardfout niet naar de groepenkast in huis te lopen.

Bij overbelasting of kortsluiting gaat de B16 in huis er uiteraard nog wel uit.

Als je puur zit met het feit dat er 3 groepen mee uitschakelen en het naar binnen lopen niet per sé een probleem is, kun je natuurlijk ook die groep op een aparte aardlekautomaat aansluiten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Houtbewerking kent forse aanloopstromen. Dan is 6A afzekeren (voor de selectiviteit) niet voldoende.
 

Thomaatje

  • #6
Dank voor de expertise, kan ik wat mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu