Zekeringen meterkast met 5 groepen

Nicole

  • #1
Mijn meterkast bestaat uit 5 groepen, waarvan 3 met aardlekschakelaar van 30 mA.

Eén groep bestaat uit de zolder waar de c.v. ketel staat en de wasdroger, maar ook uit de keuken waar ik de magnetron, hete lucht oven, ijskast en afwasmachine heb staan.

De groep heeft een zekering van 16A. Maar dit is een grotere dan de andere zekeringen en heeft een rood knopje erop. Mijn vraag is wat is dit voor een zekering en kan ik een zwaardere zekering op deze groep zetten?

Volgens mij is deze n.l overbelast, alhoewel hij nog nooit uitgevallen is. Of moet er zelfs een nieuwe groep worden aangelegd? (er is er nog 1 leeg)
 

Ronald42

  • #2
In huisinstallaties mag je nooit zwaarder zekeren dan 16A. Je zegt dat de zekering groter is? Dan is het vast een zekering automaat (Met klein rood en Grotere zwarte knop in het midden) deze zijn ook niet toegestaan.

Ik zeg altijd "if it ain't broke, don't try to fix it" dus vervang de zekering automaat door een normale zekering 16 A en kijk of het goed blijft gaan. De automaat kan namelijk stuk zijn en een grotere stroom doorlaten dan de 16 A. Dit gebeurt nog al eens, raad eens waarom ze niet zijn toegestaan.

Blijft het goed gaan en de zekering word niet al te warm, beetje mag best, lekker zo laten anders overwegen droger en/of vaatwasser aansluiten op de nog vrije groep. Eigenlijk moeten deze apparaten op eigen groepen, maar verkopers zullen dat er NOOIT bij vertellen.

Indien je beide apparaten op aparte groepen zou (laten) zetten wordt het totale aantal groepen "meer dan zes" dan ben je ook verplicht een hoofdschakelaar of een 2de aardlekschakelaar te (laten) plaatsen.
 

Eric

  • #3
Een rood meldertje staat normaal voor een zekering van 10 ampere.

Groeten,
Eric
 

Ronald42

  • #4
Eric schreef:
Een rood meldertje staat normaal voor een zekering van 10 ampere.

Groeten,
Eric
Ja maar omdat er specefiek word gezegd dat ie 16A is en groter denk ik dat het een automatisch schroefpatroon is. Anders zou het een K3 kop moeten zijn en dan een rode melder, ja geen wonder dat ie er niet uit gaat. :lol:
 

Nicole

  • #5
Bedankt voor jullie hulp, ik zal in ieder geval de automatische zekering vervangen door een gewone.
 

Coos

  • #6
Ronald42 schreef:
Dan is het vast een zekering automaat (Met klein rood en Grotere zwarte knop in het midden) deze zijn ook niet toegestaan.

De automaat kan namelijk stuk zijn en een grotere stroom doorlaten dan de 16 A. Dit gebeurt nog al eens, raad eens waarom ze niet zijn toegestaan.
Moet ik hier uit concluderen dat (schroef)zekeringautomaten niet zijn toegestaan ???
Geldt dat misschien alleen voor belgie ??

Die ronde (schroef)zekeringautomaten van 16 ampere worden nog volop verkocht in iedere bouwmarkt. En bovendien heeft iedere moderne groepenkast een hele rij van zekeringautomaten (die ook stuk kunnen gaan)

Ik begrijp niet wat Ronald42 precies bedoelt.
 

Ronald42

  • #7
Ik wel :lol: er wordt zoveel verkocht. Maar alle gekheid op een stokje ze zijn wel gevaarlijk. Ik heb al een paar x mee gemaakt dat die dingen niets meer deden. Maar dan wel in de geleidende stand dus kan er gewoon 35A door is niet echt veilig.
Ook regelmatig mee gemaakt dat ze te traag zijn dus hoofdzekering eruit. (Dit gebeurt overigens ook met installatie automaten). Ik spreek alleen maar uit de praktijk.
Eric kan je vast wel vertellen hoe het voorschrift gewijs precies zit.
 

Coos

  • #8
Ik heb er ook wel eens een gehad die na 25 jaar dienst defect was en juist steeds doorsloeg en gloeiend heet werd. Maar dat deze verboden zijn begrijp ik niet. Moeten we dan weer terug naar smeltpatronen ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu