Zekering 2AF Radson EHR 240

Jan1971

  • #1
Hoi,

Vorige week plots geen warm water en geen CV meer. Besturing bekeken van de brander die op zolder staat, bleek glaszekering 2AF aan de print stuk te zijn. Nieuwe zekering geplaatst, ketel terug in het stopcontact op zolder en dan plots gans het huis zonder elektriciteit. De automatische zekering van de desbetreffende kring staat nog op maar de verliesstroomschakelaar 300mA heeft gans het huis zonder stroom gezet. Een stopcontact van de trappenhal gebruikt, dan gaat de brander perfect. Nu heb ik andere geaarde zware verbruikers geprobeerd op het stopcontact op zolder en dan blijft wel alles werken. CV werkt dus op alle stopcontacten behalve op het stopcontact op zolder (zekering 2AF brandt door, verliesstroomschakelaar 300mA springt af). Maar... alle toestellen, buiten de CV dus, werken wel probleemloos op het stopcontact op zolder. Wat is hier aan de hand?
Bedankt alvast. ;)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Is het stopcontact van de trappenhal ook geaard?
 

Jan1971

  • #3
Ja, ook geaard.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Dan heb ik er nog geen verklaring voor.
 

Jan1971

  • #5
Alvast bedankt voor het meedenken. :-) Ik heb me er al op suf gepiekerd... :(
 

Lange Herman

  • #6
Heeft u om te testen wel een verlengsnoer met aarde gebruikt?
Zo ja, controleer het verlengsnoer (weerstandsmeting).
Is het verlengsnoer goed controleer dan alle stopcontacten, ook het stopcontact bij de ketel. Vraag eventueel advies op het elektro deel van dit forum hoe u dat het beste kunt doen.
Als de aardlek er uit gaat zou ik bij deze ketel een lekkende pomp verwachten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Is dit in België?

Het feit dat de aardlekschakelaar tript bij aansluiten van de CV-ketel duidt waarschijnlijk wel op een probleem in de ketel. Het rare is dan alleen dat de ketel het op andere contactdozen wel doet.

Zomaar een paar mogelijke verklaringen:
- De andere contactdozen die je hebt geprobeerd zijn niet (goed) met aarde verbonden.
- De aardgeleider van het verlengsnoer is niet (goed) verbonden.
- De andere contactdozen zitten niet achter een aardlekschakelaar, of achter een andere aardlekschakelaar welke defect is. Als dit België is en het om het hoofddifferentieel gaat, kan deze uitleg niet...
- Mogelijk werkt de ketel alleen, als je de fase en nul andersom aansluit, oftewel de stekker andersom in het stopcontact steekt. Als dit België is, dus met penaarde, zou dat eigenlijk ook niet mogen kunnen. Wellicht is je verlengsnoer uitgerust met randaarde i.p.v. penaarde of zijn fase en nul verwisseld in het verlengsnoer?
 

Jan1971

  • #8
Ja, is in België. Alvast al super bedankt voor het meedenken en de adviezen. Het absurd bizarre is dat de verliesstroomschakelaar afslaat, samen met de 2AF zekering van de CV die door brandt, enkel wanneer de CV aangesloten wordt op het stopcontact op zolder. Andere, tevens geaarde (zware) verbruikers doen het wel goed als ze aangesloten worden op het zolderstopcontact. De brander doet het ook goed wanneer hij op een ander stopcontact aangesloten wordt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Maar heb je al iets gedaan met de reacties? Hoe sluit je de ketel op andere contactdozen aan, inderdaad met een verlengsnoer? Heb je al bevestigd dat de aarddraad hiervan goed is verbonden?

Is alles penaarde inclusief het verlengsnoer of heb je anders al eens geprobeerd om de stekker 180 graden te draaien?
 

Jan1971

  • #10
Ik heb de CV ook op het zolderstopcontact aangesloten MET verlengsnoer, ook dan slaat de zekering door en de verliesstroomschakelaar af. De nul en fase heb ik ook al omgewisseld, net hetzelfde resultaat. Het ding is, die CV ketel heeft het 23 jaar altijd goed gedaan op het zolderstopcontact, tot nu dus.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Dan ben ik ook even door mijn ideeën heen.

Behalve wellicht: De contactdoos op zolder is de enige contactdoos welke goed met aarde is verbonden?

Oh, gaat het inderdaad om de hoofddifferentieelschakelaar welke uitschakelt (dus echt de hele woning)? Als het om een andere schakelaar gaat, zitten de rest van de contactdozen welke je test daar misschien niet achter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu