Zehnder Comfofan: goed aangesloten?

jolly71

  • #1
Beste forumleden,
Zoekende naar meer informatie over de juiste aansluiting voor de Mechanische ventilatie in ons nieuwbouwhuis kwam ik op dit forum terecht. Helaas kon ik niet direct iets vinden over specifiek onze vraag, maar gelet op de antwoorden op andere vragen zitten hier wel de nodige experts. Dus hopelijk kunnen jullie ons (een stapje) dichterbij de oplossing voor ons probleem brengen.

Eerst wat feiten:
* Nieuwbouwhuis opgeleverd in november 2017
* MV in de badkamer is Zehdner Comfofan
* Heeft een unit in de woonkamer (volgens opgave is dit co2 master 3x0.8 0-10v )
* units in de slaapkamers (volgens opgave zijn dit hygro rf zender 230v )

Begin mei jl ging de MV opeens een ontzettend raar (en vervelend) geluid maken. Hebben daarover contact gehad met de aannemer en zijn installatiebedrijf, maar die gaven aan niets te kunnen (willen) doen omdat dit buiten hun garantie viel van 2 jaar na oplevering (dat Zehdner 7 jaar garantie biedt op dit product was voor hen niet relevant) en wij geen onderhoudscontract via hun hadden lopen. Een bedrijf dat toch bij ons was voor onderhoud CV heeft toen de oude MV-box eruit gehaald en gezorgd voor een nieuwe. (NB: op dit forum kwam ik gisteren tegen dat het wellicht gewoon om de lagers zou gaan, die eenvoudig vervangen hadden kunnen worden, maar dat wisten wij toen niet:?).

Deze installateur heeft echter zijn bedenkingen over de wijze van aansluiting. Volgens hem staat nl op de zwakstroomkabel 230V en is dit dus gevaarlijk. Hij heeft dus wel de nieuwe box geplaatst (met gebruikmaking van de oude aansluitingswijze), maar geadviseerd om de stekker nog uit het stopcontact te houden, want het is een onveilige situatie. Hij heeft toen zelfs een collega erbij gehaald én gebeld met Zehdner, en alle 3 kwamen zij tot de conclusie dat er iets niet goed was aangesloten.

Dit vervolgens gemeld bij de aannemer, en die beweert -na overleg met elektricien en installatiebedrijf- dat zoals zij het hebben aangelegd, toch echt goed is (en dat de nieuwe installateur iets niet goed heeft gedaan). Controle bij de buren leverde echter op dat het bij hen op dezelfde manier als bij ons is aangesloten (en daar is niemand in de buurt geweest).

Heb de aannemer nu zover dat hij toch, samen met iemand van installatiebedrijf, a.s. woensdag komt kijken.

Zou het fijn vinden als ik wellicht vanuit andere experts nog wat meningen krijg over wat nu juist is. Voeg hierbij (uiteraard) een foto bij, zowel van de totale box als een detailfoto van de aansluiting.

Wij hebben zelf het idee dat de gebruikte "lasklemmetjes" niet correct zijn. Handleiding van Zehnder zelf levert op dat op de open gaten in het witte blokje eigenlijk een zwarte en grijze draad moet zitten.

Alvast bedankt voor de reacties!
IMG_6243 (1).jpg
IMG_6244 (1).jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Haal die zwakstroom er direct maar af,dat kan beslist niet zo.

En waar gaan die heen, het lijkt NL alleen een voeding te zijn.

De open posities in de stekker worden alleen gebruikt bij een vaste schakelaar, dit is een rf bediende unit.

Lagers kunnen eigenlijk na 4 jaar nog niet versleten zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Het lijkt alsof men een verkeerde (zwakstroom) kabel heeft aangelegd wat eigenlijk een 230V
aansluiting zou moeten zijn. Dat lijkt nu "opgelost" te zijn door 230V op de zwakstroom kabel
aan te sluiten.

Let op, dit is wat ik denk, ik heb het verder niet uitgezocht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De CO2 rf unit van zehnder heeft 230v nodig.

Hier is lopen prutsen .
 

jolly71

  • #5
Dank alvast voor de reacties, inderdaad in lijn met hetgeen wij dachten (het is niet goed).

Voor de volledigheid; toen wij de aannemer op de hoogte stelden van de verkeerde wijze van aansluiten kregen wij de volgende reactie terug:
--------------------------------------------------------------------------------------------------
xxx heeft hier enkel een zwakstroom kabel geplaatst omdat yyy op dit project een MV box met zwakstroom bediening hebben toegepast en in de 2^1 kappers een extra bediening in de slaapkamers uitgerust op netspanning.

De slaapkamers zijn uitgerust met een met een hygro rf zender 230v. Deze krijgt de voeding uit het net en de woonkamer is uitgerust met een Hoofdbediening co2 master 3x0.8 0-10v aansluiting.

Wij vermoeden dan ook dat diegene die de nieuwe box geplaatst heeft geen kennis van het product heeft en een 230v bediening heeft geplaatst en daarbij de zwakstroomkabel wil gebruiken voor de 230v. Ook probeert diegene doormiddel van de voeding van de box voeding op de bediening te krijgen. Dit kan en mag niet!!! Het systeem heeft altijd goed gewerkt. Wij zijn dan ook van mening dat de installateur die u ingeschakeld heeft iets niet correct heeft gedaan en de installatie niet correct heeft aangepast/ uitgebreid. De installatie heeft altijd correct gefunctioneerd en wij vinden dan ook dat wij voor deze klacht niet verantwoordelijk zijn.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Degene die de nieuwe box heeft geplaatst heeft niets gewijzigd aan de kabels, hetgeen bevestigd wordt doordat bij onze buren eenzelfde aansluiting is (en waarschijnlijk bij de overige huizen in ons blok ook).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Bull shit verhaal van de aannemer. Alleen kun je er nu weinig meer mee omdat je door derden aan het systeem hebt laten sleutelen. Misschien maak je nog kans via je rechtsbijstand of VEH.

Andere optie is om Zehnder rechtstreeks aan te schrijven.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
jolly71 schreef:
Heeft een unit in de woonkamer (volgens opgave is dit co2 master 3x0.8 0-10v )
En wat is het in werkelijkheid? Het lijkt er op dat er de "CO2 Sensor RF (230V)" is geplaatst.

jolly71 schreef:
Wij vermoeden dan ook dat diegene die de nieuwe box geplaatst heeft geen kennis van het product heeft en een 230v bediening heeft geplaatst en daarbij de zwakstroomkabel wil gebruiken voor de 230v. Ook probeert diegene doormiddel van de voeding van de box voeding op de bediening te krijgen. Dit kan en mag niet!!!
Fijn dat je alvast zwart op wit hebt staan dat dit niet mag. Kan de aannemer zich daar niet meer onderuit lullen.

Kun je regelen dat je woensdag ook bij de buren kunt kijken? Mocht je in een vervelende discussie terecht komen waar de aannemer / installateur beweert dat zij deze 230V bediening niet geplaatst hebben.
 

ABCDE

  • #8
Inderdaad; fijn dat ze vast schrijven dat hun eigen werk niet deugd. Waarschijnlijk heeft de hoofdaannemer hier verder geen idee van, die zal dat wel weer bij een onderaannemer ondergebracht hebben die hem ook gewoon een smoesje teruggestuurd heeft. De meeste mensen laten het er dan bij.

Maar uit principe moet je dit gewoon doorzetten, want anders gaan zulke partijen alsmaar door met zulke praktijken. Ofwel; er alles aan doen om de kosten voor hen zo hoog mogelijk te maken. Dan hebben ze een reden om dit voor de toekomst te voorkomen.
 

jolly71

  • #9
Met dank voor jullie reacties, nog ff een terugkoppeling.
De vertegenwoordiger van de installateur gaf aan te snappen wat wij bedoelden (altijd fijn). Hij gaat kijken hoe eea opgelost gaat worden, maar gelet op de bouwvak kan dit nog wel enkele weken duren.

op mijn stelling “dus wij zijn het eens dat dit verkeerd is aangesloten”, werd echter toch een ontkennend antwoord gegeven “nou ja, verkeerd, verkeerd, het kan niet echt kwaad, gaat om zo weinig spanning wat door zo’n box gaat”.

Wordt vervolgd dus.
 

ABCDE

  • #10
jolly71 schreef:
“nou ja, verkeerd, verkeerd, het kan niet echt kwaad, gaat om zo weinig spanning wat door zo’n box gaat”.
Ook weer inhoudelijk incorrect. Staat gewoon 230 Vac op. Dat de nominale stroom lager is doet hier weinig ter zake.

Maar ze proberen gewoon hun tefal laag intakt te houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu