Zeer oude muren herstellen

Airst

  • #1
Ik heb een huisje uit de 17de eeuw waarvan 1 muur heel lang als buitenmuur (zonder buren) heeft gestaan. Sinds 10 jaar staat er weer een huis tegenaan, dus nu is die muur wel weer droog, maar volledig 'rot'.

We hebben het oude stucwerk er af geklopt, maar er kwam natuurlijk veel meer brokken en gruis mee. Nu zit ik ongeveer op wat (losse en vaste) stenen met daartussen een soort gelig poederzand, kan ook wel leem of zo zijn.

Ik wil deze muur weer stevig zien te krijgen; had gehoord over een 'super' product van Knauf, maar kan op de site van Knauf niets vinden wat op de beschrijving lijkt.

Het is als een soort cement, in poedervorm dus, aanlengen met water en dan op de muur smeren. het schijnt super hard te worden en de muur weer 'body' te geven. Wie kent dit of wie heeft een beter idee???
Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hallo Airst,
Leuk zo'n huisje maar ook erg veel werk.

Ik wil je adviseren om bij die muur een aannemer advies te laten uitbrengen wat je het beste kunt doen, je kunt te maken hebben met dragende constructies waarvan de draagkracht niet meer voldoende is.

Is de dragende constructie goed dan zou je Ytong blokken kunnen toepassen. Je kunt één laag dunne blokken lijmen en dan de ruimte tussen de muur en de blokken dichtgieten met een mortel, vaak is het wel noodzakelijk de blokken te steunen voor het gieten.
Veel succes.
 

Airst

  • #3
Hallo Jan,

Het huisje is inderdaad erg oud, of het bouwvallig is weet ik niet. (volgens mij niet)

Voor Ytong is helaas geen plaats. De muur steekt achter een trap die momenteel onbeloopbaar is. Een zeer steile ladder met hele korte treden, erg gevaarlijk.

We willen een betere trap plaatsen, maar dat betekent dat alle ruimte die enigszins mogelijk is benut moet worden. Ik vrees dat de muur 'gewoon' ter plekke hersteld moet worden.

Er zat bv een voorwereldlijke rioolpijp in, die er met flink geraas uitkwam, dat is nu een heel groot en lang gat geworden. Ook diverse loden waterpijpen enzo. Allemaal gaten die opgestopt moeten worden en dan verder het metselwerk.

Heb vandaag ergens een product gezien dat heet TEC Wall en schijnt ook een 'wonderprodukt' te zijn. Ik denk 2 componenten. Het wordt zeer hard en is super voor dit soort problemen (volgens de gebruiksaanwijzing) ook voor verrotte ramen en steunbalken enzo.

Je schijnt het dan net als hout verder te kunnen bewerken.
Wel duur. Heb je hier ervaring mee?

Alvast bedankt voor alle hulp. Groeten.
 

H@ns

  • #4
Ik zou toch echt een goeie renovatie specialist raadplegen! Je kunt niet zomaar "oude" technieken met moderne materialen te lijf gaan. Zo'n oud huis heeft een heel eigen vochthuishouding bijvoorbeeld. Zomaar alles dicht smeren kon wel eens meer problemen geven dan je nu hebt.

Ik heb jaren lang antieke meubels gerestaureerd en weet uit ervaring dat je erg goed moet weten waarom dingen op een bepaalde manier werden gedaan om op een juiste wijze te kunnen restaureren.

Het is maar een advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hallo Airst,
Ben het met H@ns ééns dat je toch beter iemand met ervaring erbij moet halen, gezien je omschrijvingen van de woning lijkt me dit de enige goede optie.

Het kost je misschien wel een paar centen maar dan heb je ook wat.
Wanneer een pijp op zo'n manier uit de muur komt zegt dit wel iets over de kwaliteit van die muur.

Het lijkt mij moeilijk de trap op te gaan met een omgevallen muur op je hoofd :wink:

Succes.
 

Airst

  • #6
Hallo allemaal,
Allereerst heel erg bedankt voor al jullie suggesties.

Bij dit huisje heb ik een vijftal aannemers gehad om al de werken eens te bekijken. Voor wat betreft het herstellen van die oude muur kwamen ze allemaal met een andere oplossing, maar wel allemaal in het genre van een 'super' produkt erop en dichtsmeren.

Sommige meenden dan na het 'super' produkt een gyprocplaat ertegen voor een 'nette' afwerking en anderen wilden het netjes afstucen. 'pleisteren' zoals ze hier noemen.

Ben er dus nog niet uit. Overigens was die (ongebruikte) rioolpijp eruit gevallen omdat ik er een paar flinke klappen tegen gegeven had.

Nogmaals bedankt en ik hou me toch nog aanbevolen voor verdere suggesties.
 

Markie

  • #7
Hallo airst,

Als ik je verhaal lees word dat een kostbare bedoening. En als die muur dan toch zo slecht is zou ik durven overwegen om waar nodig is op te stutten en een volledige nieuwe muur te plaatsen in mogelijk.

Want zo oude muren zijn dik en met een cementlaag erop is dat maar een paar cm verstevigd. Ik weet wel een hele klus maar eenmaal gedaan ben je gerustgesteld . Hopelijk heb je er iets aan en wens je daarbij veel succes.

Groeten Markie
 

Airst

  • #8
Hallo allemaal,

Ben nu inderdaad zover dat de zeer oude echt wel vergane muur 'vervangen' gaat worden. Ik ga het als volgt aanpakken:

Voor de oude muur ga ik een nieuwe 14 cm dikke snelbouwsteenmuur plaatsen, dan die nieuwe muur met ijzeren staven 'doorbouten' naar het nieuwe (10 jaar oude) buurhuis (is ook van mij) en dan eventueel wat beton 'gieten' tussen de beide nieuwe muren om het restant oude muur nog wat 'beter' te maken, maar dat is waarschijnlijk meer het idee dan dat dat nodig is.

Heb kosten berekend en dat valt uiteindelijk nog wel mee.

Nogmaals bedankt voor de reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Nou Airst, ten eerste wil ik je bedanken voor je bericht, maar vooral wil ik je veel succes wensen met de totale verbouwing van dat huis, want je hebt er heel wat aan te doen, als ik het zo bekijk.
 

Markie

  • #10
Hoi airst,

Ben zelf heel tevreden dat je tot een oplossing gekomen bent. Ik wens je hierbij veilige en succesvolle renovatiewerken.


Good luck, groeten markie.
 

Marc12

  • #11
Hoi,

Ik lees je probleem misschien weliswaar laat, maar mag ik je op het volgende wijzen. Als je huidige woning zo oud is dan praat je over 2 dingen. Namelijk Monumentenzorg en die poeder die je beschrijft is het volgende.

In die tijd werden de metselaars per steen betaald, dat hield in dat ze een kalkmortel gebruikten. Daarin zit weinig tot bijna helemaal geen cement, in tegenstelling tot de huidige tijd. Dit droogt uit, kalkmortel, en dan krijg je een zogen. "poedervorm" Dit is te repareren met normale cement en geeft toch echt geen problemen.
 

Airst

  • #12
Hallo Marc12,

Bedankt voor je reactie.

Helaas begrijp ik niet zo goed je antwoord. Bedoel je, dat als ik de muur met een specie insmeer dat voldoende is? Heb er vandaag nog eens goed naar gekeken, maar ik vrees dat de muur toch wel erg 'gaar' is.

Zou je nog iets duidelijker kunnen zijn?

Eigenlijk is het grootste probleem dat die muur (het is een zijmuur) drie verdiepingen en een zolderverdieping 'steunt'. Om de muur tot aan de eerste verdieping te vernieuwen zie ik nog wel zitten met eventueel een ijzeren steunbalk en verder snelbouwsteen, maar de overige verdiepingen lijkt me onmogelijk.

Het verhaal over die metselaars die vroeger per steen werden betaald voor hun werk klonk erg interessant. Waarom gebruikten ze dan zo'n kalkmortel, die link begrijp ik niet helemaal.

Groeten
 

Marc12

  • #13
Kalkmortel is heel smeuíig en er was minder materiaal nodig om een steen te metselen. Met een cementmortel wordt het heel lastig om voegen kleiner dan een halve cm te metselen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu