Zandstralen houten trap

Stofke

  • #1
Hebben in onze woning die we aan het renoveren zijn een prachtige beuken trap staan, enig probleem is dat deze door de vorige eigenaars erg donker gemaakt is (beits, vernis, verf?). Hierboven op lag nog een traploper (lijmresten).

De lijmresten zijn reeds verwijderd. Ben begonnen met schuren maar dit gaat erg traag (1 trede/halve dag). Afbijten werkt niet, laten zandstralen is vrij prijzig (min. 50€/trede). Dacht nu om zandstraalmachine te huren. Heeft iemand ervaring hiermee of nuttige tips?

Alvast bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor afbijt heb je gebruikt? Er is afbijt en afbijt voor acrylverf. Die laatste is veel krachtiger.

En al geprobeerd met een verfföhn? Verwarmen doet soms wonderen. Niet te heet stoken, dan gaat het juist weer vaster zitten.

Zandstralen lijkt me niet iets voor een amateur. Er zijn nogal wat risico's voor de gezondheid aan verbonden... Maar ik ben geen deskundige op dat gebied.
 

EdP

  • #3
Het zou best gebeitst kunnen zijn of boenwas. In beide gevallen gaat afbijt niet werken dacht ik. Boenwas kun je weer wel verwijderen met terpentijn.

Of zandstraalmachines ook te huur zijn zou goed kunnen, kijk 's achterop (of in) de telefoongids, daar staat een bedrijf dat een boel dingen verhuurt. Elk ander verhuurbedrijf kan uiteraard ook.
 

Stofke

  • #4
Beste,

Alvast bedankt voor de reacties. Wat voor afbijtmiddelen het juist zijn weet ik niet, zal ik eens moeten nakijken.

Zandstraal machines zijn te huur, heb op net al aantal "verhalen" gelezen van mensen die het ook zelf gedaan/geprobeerd hebben. Ben nog op zoek naar nuttige tips.

Verfföhner wat is dat precies? Vergelijkbaar met haardroger?

thx
 

EdP

  • #5
Een verfföhn (verfafbrander) is inderdaad een soort haardroger, maar dan een beetje heter. Door de verhitting kun je verf er gemakkelijker afkrabben. Maar dan is dan ook wel voor lak/verf bedoeld.

Je zult dus toch moeten uitzoeken wat voor afwerking er op de trap zit.
 

Fiesiekus

  • #6
Heb gisterenavond een oud raam van hardnekkige verflaag ontdaan. Met de bandschuurmachine erover, ook een glad oppervlak gekregen.

In de hoekjes van de trap zal het wel lastiger worden, maar misschien is het eens te proberen?

Suc6
 

EdP

  • #7
Ja je brengt me op een idee: wat voor soort schuurmachine heb je tot nu toe gebruikt? Met een vlakschuurmachine gaat het inderdaad vrij lang duren, met een bandschuurmachine moet je al oppassen.
 

Fiesiekus

  • #8
Bandschuurmachine met regelbare loopsnelheid en een fijne schuurband (Of is de vraag niet aan mij gericht: dan excuses)
 

EdP

  • #9
Nee ik bedoelde eigenlijk dat een bandschuurmachine bijv. een stuk sneller en dieper schuurt dan een vlakschuurmachine. Het was mij nog niet duidelijk hoe/met welke middelen het schuren van de trap tot nu toe gedaan is.
 

Stofke

  • #10
Sorry dat ik even op me liet wachten.

Heb dit weekend zandstraalinstallatie gehuurd. Het principe van zandstralen is niet slecht, gaat ook wel niet zo heel snel (kleinere installatoe). Enig probleem was dat de installatie niet behoorlijk werkte, geen druk op de (zand)ketel. Heb ze teruggebracht en ze bleek inderdaad niet te werken. Geld terug gekregen maar hele dag tijd verloren natuurlijk.

Effe verder denken of ik opnieuw ga huren of proffesional zal inschakelen (deze week enkele offertes opgevraagd).

Het schuren was met vlakschuurmachines niet met bandschuurmachine. Schuren op zich lukt wel, enkel de hoeken en de opstaande kanten zijn moeilijk tot niet te bereiken

Groetjes
 

EdP

  • #11
De bedoeling van een vlakschuurmachine is eigenlijk meer: opruwen. Voor kaalschuren is het minder geschikt.
 

Stofke

  • #12
Heb trap intussen laten zandstralen door proffesionele zandstraler.
Resultaat mag er zijn.

Nu komt volgende vraag.

(zie verfrubriek)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu