Oneffenheden in houten kozijn plamuren?

Olga90

  • #1
Ik ben een oud kozijn aan het opknappen van Amerikaans grenenhout. Het hout ziet er goed uit, maar er zijn wel wat kleine deukjes, scheurtjes en oneffenheden die ik niet weggeschuurd krijg. Het hout is verder gezond, er zit daar geen houtrot.

Wat kan ik het beste met zulke oneffenheden doen? Gewoon overheen schilderen, vullen met 2k epoxy houtrotvuller of vullen met een plamuur? Als je het zou vullen, welk materiaal zouden jullie dan gebruiken en waarom?

Ik zag online een schilder dit soort plekjes eerst gronden en daarna vullen met een epoxy plamuur, maar ik vraag me af of dat een goed idee is.
 

De Bob

  • #2
Hallo
Ja hoor dat doet de schilder goed, wel eerst gronden dat bevorderd de hechting en het afwerken.
 

Olga90

  • #3
Bedankt voor je reactie, Bob!

Heeft iemand een idee wat voor soort plamuur hier het beste voor te gebruiken? Hij gebruikt in het filmpje een vrij prijzig middel, maar dat kan ik evt wel bestellen.

Bij een ander kozijn ben ik de verf aan het afbranden. Daar zitten straks vast ook oneffenheden in. Zal ik die anders eerst glad maken met een dun laagje houtrotvuller (epoxy, 2K)? Of beter gewoon gronden en plamuren?

Daarbij vraag ik me voornamelijk af hoe vochtregulerend plamuur en/of houtrotvuller is. Zou er vocht achter de plamuur in het hout kunnen ophopen en kans op rot geven? Iemand een idee hoe dit zit?
 

De Bob

  • #4
1e vraag:
Voor niet veel plamuurwerk is dit goed, anders krijg je de groot verpakkingen 1 1/2 kilo met harder en een doseer apparaat. bent u ook duur uit.

2e vraag:
Hout kaal maken, schuren, gronden en plamuren

3e vraag:
Met 2k plamuur dicht u het oppervlak af, daarna kan u wel vochtregulerende verf gebruiken, de plekken die niet in de plamuur zitten, zullen het vocht uitwasemen, dat werkt in u voordeel.
Het is dus nodig dat het hout zo mogelijk laat drogen
 
  • Like
Waarderingen: Olga90

Olga90

  • #5
Heel erg bedankt, De Bob. Wij gaan ermee aan de slag!
 

Chuckles

  • #6
Die online schilder rijmt zijn achternaam op heden? Als dat zo is, gewoon aannemen wat hij zegt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu